Tre personer vandrar i skogen längs sjuhäradsleden

Sjuhäradsleden

Sjuhäradsleden startar i Hindås och går via Borås och Ulricehamn till Mullsjö. Den 14 mil långa leden är indelad i tio etapper. Nedan beskriver vi etapp 5–9. Den här trevliga sträckan går från Rya åsar, norr om Borås, fram till STF Årås kvarn Vandrarhem.

Kort fakta om Sjuhäradsleden

  1. Total längd: 100 kilometer
  2. Antal etapper/vandringsdagar: 6 st
  3. Etappernas längd: 12–22 km (5–8 timmar vandring per dag)
  4. Vatten/mat längs vägen: Vattendrag passeras, men medhavt vatten behövs på vissa sträckor. Leden passerar flera samhällen, så det är lätt att fylla på med mat och dryck.
  5. Boende under vandringen: Tält, vandrarhem samt annat valfritt boende.
  6. Karta och mer information: Ulricehamn.se

Omslagsbild: Outdoor Sjuhärad, Sjuhäradsleden, 2019.

Karta över Sjuhäradsleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Sjuhäradsleden

Leden går genom mycket skiftande miljöer, vilket gör den spännande. Från stilla och rogivande passager i skog och jordbrukslandskap, till delar som går genom städer. Närheten till samhällen gör det enkelt att skräddarsy just din vandring, eftersom alternativen på etappstarter och etappmål är många. Nästan alla etapper har torrdass, vindskydd och iordningställda rastplatser.

Sjuhäradsleden ingår sedan 1991 i den internationella vandringsleden Europaled 1 som börjar i Italien och slutar i Grövelsjön. I ledstarten Hindås ansluter leden till Vildmarksleden som går till Göteborg. I ledslutet Borås tar Västra Vätterleden vid.

inspirationsbild sjuhäradsleden

Se och göra längs leden

Eftersom leden passerar städer och samhällen går den att kombinera med stadsbesök. Borås djurpark är ett annat mysigt besöksmål i närheten.

Missa inte

Stanna gärna kvar några extra nätter på etappmålet STF Årås kvarn Vandrarhem i Kölingared. De erbjuder en rad roliga evenemang under vår, sommar och höst.

Hitta till leden

Tåg (sj.se) till Borås, därefter buss med kollektivtrafik (vasttrafik.se) till exempelvis Björbostugan. Därefter promenad 1,5 kilometer till starten, naturreservatet Ramshulan Rya Åsar. Parkering finns för dig som är bilburen. Leden börjar här. (Google Maps-länk)

Ledmarkering

Leden är markerad med orange märkning på pinnar.

Etapper Sjuhäradsleden

Nedan beskrivs Sjuhäradsledens olika etapper med avstånd, boenden och annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: Rya åsar (norr om Borås) – Karlsaflogarna

19 kilometer, 5–6 timmars vandring.
Boende: Tält

Rya åsar är ett naturreservat och populärt rekreationsområde norr om Borås. Här hittar du parkeringsplats om du är bilburen. Vandringen börjar i lövskog och övergår i mer vildmark, ju längre du kommer. Du passerar Borås Camping, stadsdelen Sjöbo samt Krypegården friluftsgård, vilket gör att du är nära butiker om du behöver mat och dryck. Stanna gärna till och laga mat på någon grillplats längs sträckan. Det finns även grillmöjligheter vid etappmålet.

Etapp 2: Karlsaflogarna – Blockared

20 kilometer, 6–7 timmars vandring.
Boende: Tält

Denna sträcka går längs grusväg, traktorväg och stigar. Du passerar inga större samhällen, som du gjorde första dagen. Omgivningarna domineras av charmigt jordbrukslandskap och skogar. Vid Slätten passerar du ett gammalt odlingslandskap. Ungefär halvvägs når du fram till Raska Minas stuga, som är en perfekt plats att äta din matsäck.

Etapp 3: Blockared – Prångens camping i Ulricehamn

12 kilometer, 4–5 timmars vandring.
Boende: Tält eller stuga på Prångens camping (ej STF) eller annat boende i Ulricehamn

Härliga skogsvägar dominerar dagens sträcka. Ibland passerar du beteshagar med djur, så var noga med att stänga grindarna. I slutet av dagen kommer du fram till sevärdheten Brunns kyrkoruin. Leden går inte genom Ulricehamns centrum, men det är kort avstånd dit för dig som vill kombinera vandringen med ett mysigt stadsbesök. Längs denna sträcka finns inga iordningställda rastplatser.

Etapp 4: Prångens camping – Böne Kyrka

15 kilometer, 4–5 timmars vandring.
Boende: Tält

Du börjar dagen med att vandra längs den gamla banvallen som nu är gång- och cykelväg. På vägen passerar du flera fornåkrar, det vill säga övergiven åkermark som formats av gamla tiders brukningsmetoder. Du känner igen dem genom karaktäristiska rader av mossväxta stenrader. Mitt på sträckan döljer sig Jordkulan, en gammal nödbostad, som nu kan vara din fikaplats för dagen.

Etapp 5: Böne Kyrka – STF Årås kvarn Vandrarhem

12 kilometer, 4–5 timmars vandring.
Boende: STF Årås kvarn Vandrarhem

Denna dag passerar du flera små samhällen. Hela sträckan går på asfalt och mindre grusvägar. Ett par kilometer innan slutet kommer du till en Varpaledets badplats. Etappmålet är din fina boplats, STF Årås kvarn Vandrahem.

Boenden i anslutning till Sjuhäradsleden

Fler sidor om vandring

vandringsled-jämtlandstriangeln

Samlingssida vandringsleder

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

STFs Signaturleder

För att underlätta inför din nästa vandring har vi gjort ett urval av Sveriges mest spektakulära leder – vi kallar dem signaturleder.

Vandrare som njuter av utsikten i fjällen

Vandring

Här hittar du alla våra vandringstips, guider samt kvalitativ information om ett brett urval av Sveriges alla vandringsleder.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.