Vatten i träkåsa

Siljansleden

Siljansleden går runt sjöarna Orsasjön och Siljan i Dalarna. Oavsett vilken mil av de 34 som du väljer att vandra, kommer din stig kantas av dalaidyll, fäbodar och röda stugor. En av STFs signaturleder går från Fryksås till Rättvik. Nedan beskrivs sträckan mellan Leksand och Gesundaberget.

Kort fakta om Siljansleden

  1. Total längd: 34 mil
  2. Antal etapper: 21 st
  3. Etappernas längd: 10-25 km (4-8 timmar vandring per dag)
  4. Vatten/mat längs vägen: Varierande. På vissa sträckor bör både vatten och mat tas med, andra sträckor går genom samhällen där det finns både butiker och restauranger.
  5. Boende under vandringen: STF Orsa vandrarhem. Tält, camping eller stuga.
  6. Karta och mer information: Rättvik.se och Visit Dalarna och morakommun.se

Karta över Siljansleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Siljansleden

Siljansleden passerar genom centrum i Leksand, Orsa och Rättvik. Här är det lätt att ”kliva på” och börja sin vandring. I Mora vandrar du Vasaloppsspåret från centrum i 5 km för att nå Siljansleden. Annars kan du med framgång börja din upptäcktsfärd var som helst på leden. Det finns även en ”Siljansleden för cykel” som på några håll delar sträckning med vandringsleden.

Den här leden passar bra både för dig som vill göra kortare dagsturer och flerdagarsvandringar. Längs leden finns rast- och lägerplatser på lämpliga avstånd. Det går även att övernatta i så kallade eldpallkojor, även om standarden är enkel med träbritsar runt en eldstad.

Siljansleden mellan Leksand och Gesunda, vars etapper beskrivs nedan, går genom kuperat landskap. En stor del av vandringen kommer du gå på gamla fäbodstigar. Många fäbodar ligger högt med fin utsikt, och några har en historia som går tillbaka till medeltiden. Flera av fäbodarna är aktiva med olika arrangemang under sommarmånaderna. Bland annat passerar du fäbodarna Lundbjörken och Mångberg. Naturen har vildmarkskaraktär med barrskogar och myrmarker. Dessutom kommer du att gå förbi många sjöar och vattendrag.

Ett tips är att vandra Signaturled Siljan, som är STFs utvalda sträcka längs leden.

Folkdans och natur vid Siljansleden

Se och göra längs leden

I Gesunda kan du ägna dig åt både downhill-cykling och mountainbike-cykling. Det finns även en höghöjdsbana. Om du vill fortsätta vandra kan du ta dig till Sollerön (bilväg från Gesunda) och vandra Sollerön runt, 18 kilometer.

Missa inte

I början av juni varje år arrangeras Leksands medeltidsmarknad, där du får uppleva en tidsresa med gycklare, riddare sång och musik.

Hitta till leden

Tåg till Leksand, eller egen bil. Du kan hoppa på leden vid Siljegården.

Ledmarkering

Skyltar och orangefärgade markeringar runt trädstammar och träpinnar.


Etapper Siljansleden Leksand – Gesundaberget

Här kan du läsa om Siljansledens olika etapper, boenden, avstånd och annan vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: Leksand–Brasjön

Cirka 25 kilometer, 8 timmars vandring.
Boende: Tält intill Brasjön

Börja din vandring vid Siljegården i Leksand och vandra rakt söderut. När leden viker av österut lämnar du befolkade områden och vandrar ut i naturen. Du passerar Yxbergets nordsida och efter 17 kilometer kommer du fram till Trätbodarna i Mockalbergets naturreservat. Här vandrar du i urskogslik barrskog. Du rundar Bortberget och börjar din färd norrut. Efter ytterligare någon kilometer är du framme vid Brasjön. Här finns vatten i ån Limå som rinner ut i sjön.

Etapp 2: Brasjön–Åsengården

Cirka 15 kilometer, 5 timmars vandring.
BoendeÅsengården (ej STF)

Du passerar byn Klockarberg strax efter start. Leden fortsätter därefter mellan Kollsjön och Limåviken. Intill Limåviken ligger fäbod Lundbjörken. Det är en by som arrangerar många trevliga evenemang under sommarhalvåret. Ett par kilometer senare kommer du fram till Åsengården. Här hittar du stugor, camping och rum att hyra.

Etapp 3: Åsengården–Gesunda

Cirka 12 kilometer, 4 timmars vandring.

Sista vandringsdagen passerar du, halvvägs till Gesunda, fäboden Mångberg. Den började användas redan på 1200-talet och här brukade Solleröbönderna hålla till under vår, sommar och höst. Nu är det hårda arbetet på fäboden utbytt mot rekreation och fritid. De avslutande kilometrarna går över Ekorrberget.


Boende i anslutning till Siljansleden

Boka boende

Fler sidor om vandring

Vandrare som njuter av utsikten i fjällen

Startsida vandring

Här hittar du alla våra vandringstips, guider samt kvalitativ information om ett brett urval av Sveriges alla vandringsleder.

STFs Signaturleder

För att underlätta inför din nästa vandring har vi gjort ett urval av Sveriges mest spektakulära leder – vi kallar dem signaturleder.

visar-vägen-vandrare-fjällen

Allt om fjällen

Det finns mycket att upptäcka i den svenska fjällvärlden och ju mer du vet, desto roligare blir det.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.