Vatten i träkåsa

Siljansleden

Siljansleden är hela 34 mil lång och sträcker sig i två slingor runt Siljan och Orsasjön. Landskapet är mäktigt med stora skogar och höjdskillnader på 400 meter. På många håll passerar du småtjärnar och sjöar där du kan stanna för att bada och fiska.

Det finns många finns mycket att upptäcka i området. Tällberg bjuder på ett Dalarna i kondensat med vackert landskap och rödmålade gårdar. På Rättviks naturmuseum kan du uppleva det unika växt- och djurlivet och lära dig om Siljansbygdens geologi. Springkällan är en naturlig springbrunn där vattnet från källådern sprutar 5 meter rakt upp i luften. Källan bildades vid provborrning efter olja 1869 och är unik i sitt slag i Sverige. Fryksås fäbodar ligger med strålande utsikt på höjderna norr om Orsasjön och är den största bevarade samlingen av fäbodstugor som finns i Sverige och på sommaren kan du se getter och andra djur här.

Siljansleden passerar genom centrum i Leksand, Orsa och Rättvik och här är det lätt att ”kliva på” och börja sin vandring. I Mora vandrar du Vasaloppsspåret från centrum i 5 km för att nå Siljansleden. Annars kan man börja sin vandring var som helst på leden. Det finns även en ”Siljansleden för cykel” som på några håll delar sträckning med vandringsleden.

En stor del av vandringen kommer du gå på gamla fäbodstigar. Många fäbodar ligger högt med fin utsikt, och några har en historia som går tillbaka till medeltiden. Naturen har vildmarkskaraktär med barrskogar och myrmarker och du kommer gå förbi sjöar och vattendrag. Leden passar bra både för dig som vill göra kortare dagsturer och flerdagarsvandringar. Längs leden finns rast- och lägerplatser anordnade på lämpliga avstånd. Det går även att övernatta i så kallade eldpallkojor, även om standarden är enkel med träbritsar runt en eldstad.

Skyltar och orangefärgade markeringar runt trädstammar gör det lätt att hitta. Siljansleden ingår i Europaled 1.

Snabbfakta

Karta
Siljanskartan med Siljansleden kan köpas på turistbyråer i området; terrängkartan 648 Leksand, 655 Mora och 647 Sollerön.

Ledens längd
34 mil

STFs boenden i närheten
STF Mora Vandrarhem och STF Orsa Vandrarhem

Länkar och läsvärt
Visit Dalarna
”Vandringsturer i Siljansbygden”

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.