vandring-roslagsleden

Roslagsleden

Roslagsleden är en tätortsnära vildmarksled i vikingarnas kölvatten. Leden är enkel att ta sig till och från – många tar bussen till etapperna och vandrar sedan en kväll eller en helg. Leden är 19 mil lång och går från Danderyd norr om Stockholm till Grisslehamn i Roslagen. Här beskrivs hela leden i tre delar.

Kort fakta om Roslagsleden

  1. Total längd: 19 mil
  2. Antal etapper/vandringsdagar: 1–11 st
  3. Etappernas längd: 9–25 km (3–8 timmar vandring per dag)
  4. Vatten/mat längs vägen: Leden går ofta förbi samhällen där vatten och mat kan fyllas på. Kolla dock upp utbudet på din valda sträcka innan avfärd.
  5. Boende under vandringen: Vindskydd, tält, stugor, hotell, vandrarhem, herrgårdar

Omslagsbild: Bosse Lind

Karta över Roslagsleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Roslagsleden

Roslagsleden går från Danderyds kyrka, förbi Norrtälje, upp mot Väddö kanal och slutar i Grisslehamn. Du följer mestadels skogsstigar eller grusvägar, genom kulturlandskap och olika sorters skog. Roslagsleden är en vattennära led och du vandrar förbi flera charmiga insjöar. De avslutande dagarna går du intill havet. Leden sträcker sig genom många brukssamhällen och byar, och här finns mängder av friluftsgårdar, pensionat, kaféer och campingplatser. Du hittar även trevliga hotell och restauranger. Se bara till att kontrollera öppettider innan du ger dig av.

Skapa gärna dina egna etapper, efter kondition och ambitioner. Det finns många att välja på!

Ledmarkering

Leden är markerad med orange färg på träd, ledpinnar och annat i naturen. Hänvisningsskyltar finns också.

roslagsleden-inspiration

Se och göra längs leden

Längs hela leden hittar du flertalet historiska sevärdheter. Bad- och fiskemöjligheterna är också många.

Missa inte

Ett tips är att kombinera en vandring på Roslagsleden med ett besök i huvudstaden. I Stockholms innerstad väljer du bland fem personliga och genuina STF-boenden.

Hitta till leden

Till Stockholm tar du tåg (sj.se). Från Stockholms central tar du tunnelbana till Mörby centrum. Ledens start är i Rinkebyskogen som ligger precis invid. Vandringsleden börjar här (Google Maps-länk)

Vandringstips Roslagsleden

Här finns vandringstips för dig som vill vandra en del av Roslagsleden. Varje tips inkluderar flera dagsetapper. Vill du ha mer information om varje etapp hittar du den på Roslagsleden.se.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än vandringstipsens ordning.

Delled 1-4: Danderyd–Dommarudden

56 kilometer, 4–5 timmars vandring per dag i fyra dagar

Du börjar din vandring genom att ta dig från storstadens brus. Först går du genom Rinkebyskogen och därefter väntar enkel vandring genom Rösjöns friluftsområde. Längs Vallentunasjön löper leden precis intill vattnet. Efter Karby Gård vandrar du in i Stolpaskogen som följs av vandring genom ett orört skogsområde fram till samhället Angarn. Här intill ligger naturreservatet Angarnssjöängen som är en fågelsjö med cirka 25 häckande arter. För dig som älskar fåglar finns även ett fågelskådartorn intill leden. Vid Örsta kan du se den stora hällristningen som är över tre meter lång.

I Brottby korsar Roslagsleden Långhundraleden, en vacker kanotled iordningställd med lägerplatser. Efter Lövhagen går leden på asfalt ett par kilometer, följt av skogsbilvägar till Dommarudden i Trehörningsskogens naturreservat. Dommarudden bjuder på barnvänligt bad och fint fiske.

Delled 5–8: Dommarudden–Roslagsbro:

78 kilometer, 5–7 timmars vandring per dag i fyra dagar

De första 20 kilometerna går Roslagsleden i skog och i närheten av sjöar, på både stig och skogsbilvägar. Vid sjöarna Oppsjön och Viren hittar du rastplats och vindskydd. Leden går förbi Wira Bruk, en bevarad smedja i röda stugor. Här jobbar flera konstsmeder. Varje år spelas Wiraspelen, en utomhusteater om 1700-talets Wira Bruk och dess bybor, ett populärt musikskådespel.

Mellan bruket och Penningby fortsätter leden i skog- och kulturmark. En mil senare får du stadspuls då leden går rakt genom Norrtälje. I Vigelsjö, i östra delarna av Norrtälje, finns camping, strandbad och servering. Sista stycket till Roslagsbro går leden jämsides med Broströmmen, en paddlingsled mellan Brosjön och Norrtäljeviken.

På väg till Norrtälje, mellan Lännaby och Sågen är leden borttagen

Delled 9–11: Roslagsbro–Grisslehamn

54 kilometer, 3–8 timmars vandring per dag i tre dagar

Du fortsätter din vandring mot havet i ett klassiskt roslagslandskap. Här väntar historiska sevärdheter och orörd natur. Ju fler kilometrar du lägger bakom dig, desto närmare kommer havet. Från Sandviken och norrut vandrar du precis intill eller i närheten av Ålands hav, hela vägen till ledens slut i Grisslehamn. Det är en kustvandring som ger stor frihetskänsla. Helt enkelt, ett värdigt och vackert avslut på Roslagsleden.

Vill du läsa mer om etapperna 1, 4, 7 eller 11 så finns den informationen på vår samlingssida för alla etapper.

Boenden längs Roslagsleden

Boka boende

STF Kapellskär Vandrarhem

Stockholms skärgård
Boka boende
Boka boende

STF Arholma Bull-August gård

Stockholms skärgård

Fler sidor om vandring

vandringsled-jämtlandstriangeln

Samlingssida vandringsleder

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

STFs Signaturleder

För att underlätta inför din nästa vandring har vi gjort ett urval av Sveriges mest spektakulära leder – vi kallar dem signaturleder.

Vandrare som njuter av utsikten i fjällen

Vandring

Här hittar du alla våra vandringstips, guider samt kvalitativ information om ett brett urval av Sveriges alla vandringsleder.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.