Far och son vandrar på Roslagsleden

Roslagsleden

Roslagsleden är en tätortsnära vildmarksled i vikingarnas kölvatten. Roslagsleden har utökats i två omgångar sedan den kom till 1977. Numera går den genom sex kommuner, och är enkel att ta sig till och från. Många tar bussen till etapperna och vandrar sedan en kväll eller en helg.

Vandra nära havet i Roslagen

Du vandrar nära havet och förbi charmiga insjöar. Leden går från Danderyds kyrka, förbi Norrtälje, upp mot Väddö kanal och slutar i det vackra Grisslehamn. Den är totalt 190 km lång och väl markerad. Här följer du mestadels skogsstigar eller grusvägar genom skog och kulturlandskap. Vägen går genom många brukssamhällen och byar, och här finns mängder med friluftsgårdar, pensionat, kaféer och campingplatser. Du hittar även hotell och restauranger. Se bara till att kontrollera öppettider innan du ger dig av.

Skapa gärna dina egna etapper, efter kondition och ambitioner. Väljer du löparskorna kommer du längre och kan ta flera etapper i taget. På leden bor du i vindskydd, tält, stugor eller på hotell och herrgårdar. Om du vill göra en avstickare kan du ta dig från Vira bruk till Siaröfortet, där STF har ett vandrarhem.

Missa inte

Runstenarna i södra delen av leden. Känn historiens vingslag och fundera över det massiva arbetet med att rista och resa en runsten. Stor skillnad mot att skicka ett sms eller twittra. Grisslehamn och kuststräckan dit är ledens nyaste del och öppnades 2009. Kustvandringen ger en härlig känsla av frihet och storhet. Gör gärna en avstickare från Vira bruk (Östanå färjeläge två kilometer från leden) till Siaröfortet, där STF har ett vandrarhem.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.