Vandring längs äng på Östgötaleden

Östgötaleden

Östgötaleden erbjuder cirka 150 mil vandringsled i hela Östergötland och är ett av de längsta ledsystemen i Sverige. Det är inte en led från A till B, utan en mängd olika leder som till viss del sitter ihop. Du bjuds på vildmark, eklandskap, böljande slätter och mossklädda skogsmarker. Men även kustvandringar i vacker skärgårdsmiljö. Östgötaleden går på flera platser igenom eller i anslutning till många naturreservat, vilket borgar för fina naturupplevelser. Kort sagt, en lång led med mycket att erbjuda.

Nedan beskrivs sträckan Motala–Linköping, en vandring om 66 kilometer längs glittrande vatten. Vid varje dags slut finns ett vandrarhem för övernattning.

Kort fakta om Motala–Linköping, längs Östgötaleden

  • Total längd: 66 kilometer
  • Antal etapper/vandringsdagar: 3 st
  • Etappernas längd: 14–27 km (4–8 timmar vandring per dag)
  • Vatten/mat längs vägen: Caféer, matbutiker och restauranger finns längs sträckan, små och stora samhällen passeras också. Kolla upp utbudet inför varje vandringsdag.
  • Boende under vandringen: Vandrarhem
  • Här finns karta: Östgötaleden.se

Karta över Östgötaleden

Utmarkerad led för Östgötaleden finns ännu inte tillgänglig. Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Östgötaleden

Under sträckan Motala–Linköping bjuds vandrare på en mix av upplevelser. Slättlandskapet utmed Borens södra strand, Göta kanal och stadspuls för att nämna några. Vissa etapper är långa, men terrängen är lättvandrad. Sträckan går också utmärkt att cykla då leden går på vägar och grusvägar.

Östgötaleden har även en fristående förgrening invid STF Medevi Brunn Hotell med leder som löper både i inlandet och längs Vätterns glittrande vatten.

Från Vadstena och STF Vadstena Vandrarhem finns ytterligare en ledförgrening som löper söderut längs Vättern, i riktning mot Omberg.

collage av bilder längs östgötaleden

Se och göra längs leden

Strax söder om Borensberg och invid leden ligger Brunneby Musteri med gårdsbutik och restaurang. Här har det förädlats bär och frukt i mer än 70 år och du kan exempelvis köpa läskande äppelmust.

Missa inte

En av Östgötaledens förgreningar sträcker sig västerut mot Vättern, från Boxholm till Omberg – det är en av STFs 12 signaturleder, Signaturled Omberg.

I närheten av STF Vårdnäs Stiftsgård hittar du en del av Östgötaleden som kallas Rängen Runt. En vandring runt sjön Stora Rängen på ca 45 kilometer som går utmärkt att dela upp i flera etapper. Läs mer på Rängenrunt.se

Hitta till leden

Tågförbindelse till Motala finns. Vid avslutad vandring kan tåg tas från Linköping till Motala, cirka 40 minuters restid.

Vandringstips Östgötaleden

    • Här kan du läsa om vandring mellan Motala–Linköping som är en del av Östgötaleden. Avstånd, boendealternativ och annan vandringsinformation finns presenterat per etapp. Vill du ha mer information om varje etapp hittar du den på

Visitostergötland.se

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än vandringstipsens ordning.

Etapp 1: Motala–Borensberg

27 kilometer, 8 timmars vandring.
Boende: STF Borensberg Glasbruket

Ledens början är i Marieberg i Motala, men det går att hoppa på den på fler platser då den löper runt stadens södra delar, invid Motalaviken och Motala ström. I Vedemö ansluter Birgittaleden, en pilgrimsväg som tar dig till Birgittas udde med vacker utsikt över Borens vatten. Sträckan Motala–Borensberg går mestadels på grusvägar med utsikt över odlingslandskapet. Östgötaleden passerar precis invid STF Borensberg Glasbruket som är sträckans slutmål.

Etapp 2: Borensberg–Berg/Freja Vandrarhem

20+5 kilometer, 7 timmars vandring.
Boende: Freja Vandrarhem (Ej STF-boende)

Från Borensberg löper Östgötaleden intill Göta kanal hela vägen till Berg. Sträckan är lättvandrad och miljön är omväxlande. Din förströelse under promenaden är slussar och båtarna längs kanalen. Caféer och restauranger finns i närheten, men något extra i ryggsäcken kan behövas då dagen är lång. I Berg lämnar du Östgötaleden för att ta dig till Freja Vandrarhem för övernattning, cirka 5 kilometers vandring.

Etapp 3: Berg–Linköping

14 kilometer, 4 timmars vandring.
Boende: STF Linköping Vandrarhem

Du börjar dagen med att vandra tillbaka till Östgötaleden. Du passerar bland annat Svartåmynningens naturreservat invid Roxens strand. Här finns ett stort antal flyttfåglar under vår och höst. Cirka 200 arter har setts på de vidsträckta strandängarna. Nån kilometer efter reservatet vandrar du in i Linköpings utkanter, leden går rakt genom staden, och passerar ett stenkast från STF Linköping Vandrarhem.

Läs mer om enskilda etapper längs Östgötaleden

Läs mer om enskilda etapper på denna sida, där vi har samlat alla etappsidor vi har.

Ledmarkeringarna har färgen orange och finns på ledpinnar och träd.

"Det är en lyx att kunna vandra från vandrarhem till vandrarhem"

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.