hoglandsleden

Höglandsleden

Höglandsleden slingar sig fram genom det småländska höglandet. Totalt finns 44 mil markerad vandringsled som bjuder på både djupa skogar och kulturhistoria. På denna sida har vi dock valt ut en delsträck om totalt 9 mil mellan Lövhult och Mariannelund. Höglandsleden börjar norr om Gnosjö och sträcker sig i östlig riktning till Mariannelund. Det finns många valmöjligheter för start- och slutpunkt för din vandring, och allmänna kommunikationer är goda.

Kort fakta om Höglandsleden

  • Total längd: 92 mil
  • Antal etapper/vandringsdagar: 4 st
  • Etappernas längd: 13–29 km (4–9 timmar vandring per dag)
  • Vatten/mat längs vägen: Vattendrag och sjöar finns längs sträckan, små samhällen passeras också. Kolla upp utbudet inför varje vandringsdag.
  • Boende under vandringen: Hotell, vandrarhem, tält, vindskydd

Upptäck Höglandsleden

Som namnet avslöjar går Höglandsleden genom ett ”högland” som större delen är beläget mellan 200–250 meter över havet. Det gör att naturen och klimatet påminner om södra delarna av Norrland. Du vandrar upp och ner för berg och kullar. Djupa och imponerande sprickdalar finns det flera av längs leden – spännande och sevärda stopp på din väg genom Småland. Du passerar flertalet badvänliga sjöar som kanske lockar till dopp. Vandringen görs på stig, grusväg och asfalterad väg.

hoglandsleden collage

Se och göra längs leden

På Eksjö museum finns bland annat tecknaren, målaren och författaren Albert Engströms samlingar. Ett intressant stopp och vila för vandringsbenen.

Missa inte

För den som vill vandra mer längs Höglandsleden finns en anslutningsled med start i Klinten. Tio kilometer enkel väg till Västra Lägern, en vacker sprickdalssjö.

Hitta till leden

Ett förslag är att ta tåget (sj.se) till Nässjö och därefter buss till Lövhults fritidsområde. Alternativt transport med egen bil som parkeras vid friluftsområdet. Efter avslutad vandring kan du ta tåget tillbaka till Nässjö.


Nedan beskrivs sträckan med fyra vandringsdagar, men det går bra att korta av de längsta dagarna och bo i tält eller vindskydd längs vägen.

Etapper Lövhult – Mariannelund

Här finns vandringstips för dig som vill vandra mellan Lövhult och Mariannelund som är en del av Höglandsleden.. Vill du ha mer information om varje etapp hittar du den på Visiteksjo.se.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än vandringstipsens ordning.

Dag 1: Lövhult–Eksjö

29 kilometer, 8 timmars vandring
Boende: Flertalet boendeformer finns i Eksjö

Leden startar vid Lövhults Friluftsområde, tio minuter med bil eller buss från centrala Nässjö. Här finns parkeringsplats. Sträckan börjar med vandring i sydvästlig riktning mot sjön Södra Vixen. Någon kilometer innan sjön passeras Kulla backar 342 meter över havet, tyvärr utan utsikt. I Hackarevikens naturreservat – som ligger 200 meter från leden – finns spännande och sällsynta växter som svalört och tandrot. Efter orten Paradis vänder leden norrut och löper runt Norra Vixen. Efter sjön Gysjön går leden in i centrala delarna av etappmålet Eksjö. Vill du bo i vindskydd så fortsätt genom Eksjö och vandra till Skidstugan som ligger ett par kilometer utanför.

För den som vill dela upp dagen i två finns vindskydd med eldstäder på två platser intill Norra Vixen.

Dag 2: Eksjö–Klinte

13 kilometer, 3 timmars vandring
Boende: Tält eller vindskydd

Dagen är rik på naturreservat vilket borgar för fina naturupplevelser. Först får du uppleva orörda högmossar i Kakelungsmossens naturreservat. Sträckans höjdpunkt kommer i Skurugata naturreservat, en 800 meter lång sprickdal med upptill 35 meter höga bergväggar. Sprickdalen är mellan 7–24 meter bred. Etappmålet Klinten ligger i Klintens naturreservat, här finns vindskydd, toalett, eldstad och badplats.

Dag 3: Klinte–Ingatorp

31 kilometer, 8 timmars vandring
Boende: Tält eller vindskydd

Denna dag bjuder också på sevärda och upplevelserika sprickdalar, först Hässleåsa damm och därefter Skrölehie. En dryg kilometer från leden ligger Bruzaholm, ett gammalt brukssamhälle med ett besöksvärt bruksmuseum. I Valbacken strax efter etappmålet Ingatorp finns vindskydd med vacker utsikt. För den som inte vill vandra tre mil samma dag finns vindskydd med eldstäder längs sträckan, vid Lövsjön och vid Nässjasjön.

Dag 4: Ingatorp–Mariannelund

19 kilometer, 6 timmars vandring
Boende: Tält eller vindskydd

Din vandring fortsätter i östlig riktning och strax efter Ingatorp når du Uvberget och dess 150 år gamla ståtliga tallar. Den äldsta tallen är 250 år gammal. Därefter passerar du kulturlandskap. Leden löper avslutningsvis invid Silverån som är klassad som ett nationellt värdefullt vattendrag med höga naturvärden. Samhället Mariannelund ligger en kilometer från leden. Härifrån kan du ta tåget tillbaka till Nässjö.

Leden är utmärkt med färgen orange på ledpinnar och träd.
ledmarkering hoglandsleden

"Sprickdalarna längs leden var spännande platser!"

Boenden i närheten av Höglandsleden

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.