Barnfamilj vandrar längs Hälsingeleden

Hälsingeleden

Den 16 mil långa Hälsingeleden slingrar sig från Mosjön i söder till Los i norr. Här beskrivs sträckan mellan Bolleberget och Järvsö/Harsagården Vandrarhem. Det är en vandring där du får uppleva Hälsinglands vackert böljande landskap med skogar, berg och sjöar.

Kort fakta om Hälsingeleden

  • Total längd: 49,4 kilometer
  • Antal etapper/vandringsdagar: 3 st
  • Etappernas längd: 9–17 km (3–8 timmar vandring per dag)
  • Vatten/mat längs vägen: Vattendrag finns längs leden, men kolla upp tillgången innan din avfärd. Mat måste du ta med.
  • Boende under vandringen: Övernattningsstugor och vandrarhem
  • Karta och mer information: Bollnas.se och Halsingland.se

Karta över Hälsingeleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Hälsingeleden från Bolleberget till Harsa

Hälsingland landskap utgörs av ett böljande bergkullandskap. Större delen består av skog, tall och gran, och däremellan ligger sjöar och älvdalar. På din vandring längs Hälsingeleden finns stora möjligheter att få se både älg och rådjur. Vandrar du under bärsäsongen finns dessutom blåbär och lingon att plocka.

Hälsingeledens huvudsträcka är mellan Mosjön och Los, men det finns också flertalet anslutningsleder. Den första delen på huvudsträckan, från Mosjön–Bolleberget, går oftast långt från bebyggelse. Några övernattningsstugor kantar leden, men du behöver tält. Från Bolleberget till Harsa passerar du däremot små byar och är närmare samhällen. Här kan vandringen läggas upp så att du bor i övernattningsstugor hela vägen, vilket beskrivs nedan. Hälsingeledens norra del, från Harsa till huvudledens etappmål Los, är mindre besökt och därav sämre underhållen.

Landskap längs Hälsingeleden

Se och göra längs leden

Den beskrivna sträckan Bolleberge–Harsa är mycket fin för dig som vill ta dig fram på mountainbike. Men starta då i Harsa och cykla till Bolleberget, så blir det mer utför än uppför. Utmed leden finns fina fiskevatten, exempelvis i sjön Galven. Glöm inte att du behöver fiskekort.

I Hälsingland döljer sig 40 hälsingegårdar som är öppna för allmänheten. Sju av dem är världsarvsgårdar.

Missa inte

En dag med downhillcykling i Järvsö Bergcykelpark. Det här är en av Sveriges finaste berg för nedförscykling. Öppnar i maj och håller öppet nästan ända fram till första snön.

Hitta till leden

Tåg till Bollnäs, därifrån till fots fem kilometer. Alternativt taxi till Bolleberget, som vintertid har skidbacke och längdspår. Kommer du med egen bil finns parkering här.

Etapper Hälsingeleden

Här beskrivs Hälsingeledens olika etapper med avstånd, boenden och annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: Bolleberget–Acktjärbo

17,5 kilometer, 5 timmars vandring
Boende: Övernattningsstuga i Acktjärbo, åtta bäddar med kök och kamin.

Starta vid Bollberget skidstadion, fem kilometer nordöst om Bollnäs. Efter du lämnat stadion och dess motionsspår väntar några kilometer på grusväg. Därefter följer fina stigar som slingrar sig fram bland gran- och tallskog. Efter dryga fem kilometer når du Bergebo, där det finns dricksvatten. Förbi Galvån kan myrarna vara blöta, men de är mestadels försedda med spång. Efter tio kilometer, i Nyfors, finns också dricksvatten. Du fortsätter att vandra längs Galvån, som efter ett par kilometer rinner ut i fiskrika Galvsjön. Här hittar du badplats med raststuga och dass. Sista stycket till etappmålet Acktjärbo går svagt uppför.

Etapp 2: Acktjärbo–Byvallen

13 kilometer, 4 timmars vandring
Boende: Övernattningsstuga i Byvallen, fyra bäddar samt spis.

Dagens första kilometer går genom småkuperad terräng till Bessbo, och upp till Möckelbåsbo väntar en kort stigning. Sista halvan av sträckan löper först flackt utför och är därefter platt utan höjdskillnader. Tillgång till vatten finns kontinuerligt under hela sträckan. Det är härligt att fiska i Simsjön, som ligger mellan Nyvallen och Byvallen.

Etapp 3: Byvallen–Järvsö/Harsa Vandrarhem

18,9 kilometer, 6 timmars vandring
Boende: Järvsö/Harsa Vandrarhem (ej STF-boende)

Sista vandringsdagen börjar med en lättare bestigning av Svedåsen, där du har fin utsikt. Efter Hästberg väntar ett motlut på strax över tre kilometer, upp till Blackåsberget. Sista biten till Harsa kan vara bitvis blöt, eftersom leden löper längs sjöar och vattendrag. Efter du passerat Harsasjön är du framme. Dricksvatten finns kontinuerligt längs sträckan, men tänk dock på att fylla på vattenlagret i Prästvallen, då du har tio kilometer kvar utan färskvattentillgång.

Leden är markerad med orange färg på ledpinnar, träd och stenar.
Ledmarkering på träd längs Hälsingeleden

"Utsikten från Blackåsberget stannar kvar i minnet långt efter att man lämnat Hälsingland."

Boenden i anslutning till leden

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.