vandring längs gästrikelden

Gästrikeleden

I en 27 mil lång cirkel runt Gästrikland slingrar sig Gästrikeleden. Från Gysinge i söder går den upp till Hofors i väst, därefter vidare till Lingbo i norr och passerar mellan Sandviken och Gävle på sin väg ner till Gysinge igen. Alternativen för start- och slutdestinationer är många och de allmänna kommunikationerna är goda i området.

Kort fakta om Gästrikeleden

  1. Total längd: 270 kilometer
  2. Antal etapper/vandringsdagar: 1–32 st
  3. Etappernas längd: 5,2–14,1 km (1–4 timmar vandring per dag)
  4. Vatten/mat längs vägen: På vissa sträckor passeras samhällen och städer där vatten och mat kan fyllas på. Kolla upp utbudet på din valda sträcka innan avfärd
  5. Boende under vandringen: STF Jädraås HerrgårdSTF Wij Trädgårdshotell och vandrarhem, hotell och tält
  6. Här finns karta: Naturkartan.se/gastrikland

Karta över Gästrikeleden

Upptäck Gästrikeleden

På 1970-talet föddes idén om en led runt landskapet Gästrikland. Det var Gävle kommun tillsammans med Friluftsfrämjandet och dåvarande motsvarigheten till Skogsstyrelsen som röjde och markerade leden. Idag är leden med sina 32 etapper ett etablerat inslag i landskapets friluftsliv. Gästrikeledens etapper är alla i moderata längder som passar både nya och unga vandrare. Landskapet domineras av skog, speciellt i väst och norr. Sjöar och vattendrag finns längs leden, särskilt frekvent under etapperna 29–32 då ledens sträckning går intill Dalälven. Tecken från en rik brukstradition finns längs leden, exempelvis i Gysinge.

Förutom ledens huvudsträckning finns ett antal anslutningsleder och rundslingor, ett exempel är Fäbodleden mellan Kungsberget och Högbo Bruk.

collagebild gästrikeleden

Se och göra längs leden

Gävle med sitt utbud av aktiviteter, boende och restauranger kan utgöra både start- och slutetapp – eller ett stopp på vägen.

Missa inte

För den som vill göra en paus från vandringsskorna erbjuder Högbo Bruk mycket fin XC-cykling på sin MTB-arena. I Jädraås kan du även njuta av härliga naturstigar på cykel längs de skyltade slingorna. Både Högbo och Jädraås erbjuder cykeluthyrning.

Hitta till leden

Alternativen för din vandringsstart- och slutplats är många. Tåg eller Länstrafikens bussar tar dig till flertalet orter längs leden, exempelvis Jädraås, Lingbo, Sandviken, Gävle, Ockelbo och Hofors.

Ledmarkering

Ledmarkeringarna har orange färg på träd och ledpinnar.

Vandringstips Gästrikeleden

Här finns vandringstips för dig som vill vandra en del av Gästrikeleden. Tipsen inkluderar flera dagsetapper.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än vandringstipsens ordning.

Etapper 1–7: Gysinge–Hofors

78,5 kilometer, 1–7 dagars vandring
Boende: Hotell, vandrarhem, tält och vindskydd

De första kilometrarna löper invid Dalälven i Färnebofjärdens nationalpark. Efter etapp 2 kan du välja att ta en genväg, mellan Rödängsgruvan och Ulvkisbosjön. Det du missar då är naturreservatet Kungshöghällarna som ligger längs huvudsträckningen. Hällarna är en hög topp och vägen dit är rik på gamla tallar, de äldsta mer än 400 år gamla. Under etapp fyra går leden över mossmarker; Jungfrumossen, Storstensmossen och Lurmossen bland annat. Du passerar tecken från forna järnbrukstid under flera av etapperna. I Hofors finns olika typer av boendeformer att välja bland.

Etapper 8–17: Hofors–Lingbo

106 kilometer, 1–10 dagars vandring.
Boende: Hotell, vandrarhem, tält och vindskydd

Leden fortsätter i skogsmarker och förbi sjöar och vattendrag. Under etapp 12 kommer du fram till Kungsberget som vintertid erbjuder skidåkning. STF Jädraås Herrgård finner du under etapp 13. Här finns också en museijärnväg som under sommaren trafikeras av gamla ångtåg, en mycket populär aktivitet – särskilt för mindre vandrare. Från Jädraås och norrut, etapperna 13–17 är en utsticksled från själva rundan. Vill du fortsätta på rundan tar du etappnummer 13.2 följt av 18.

Etapper 18–25: Tansen–Hemlingbystugan

78 kilometer, 1–8 dagars vandring
Boende: Hotell, vandrarhem, tält och vindskydd

Du vandrar i utkanten av Ockelbo och söderut mot Högbo Bruk. Några bergsklackar och sjöar passeras på vägen. I Högbo Bruk finns boende samt flertalet andra leder, både för cykling och vandring. När du anländer Hemlingbystugan är du precis i utkanten av Gävle stad och des rika utbud med aktiviteter.

Etapper 26–32:
Hemlingbystugan–Gysinge

81 kilometer 1–7 dagars vandring
Boende: Hotell, vandrarhem, tält och vindskydd

De avslutande etapperna löper på många platser i närhet av vattendrag och sjöar. Under etapp 29 vandrar du invid Spjutkanalen och Hyttöfjärden. Och under etapp 31 går leden invid Bramsöfjärden.

Boenden i närheten av Gästrikeleden

Fler sidor om vandring

vandringsled-jämtlandstriangeln

Samlingssida vandringsleder

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

STFs Signaturleder

För att underlätta inför din nästa vandring har vi gjort ett urval av Sveriges mest spektakulära leder – vi kallar dem signaturleder.

Vandrare som njuter av utsikten i fjällen

Vandring

Här hittar du alla våra vandringstips, guider samt kvalitativ information om ett brett urval av Sveriges alla vandringsleder.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.