Par vandrar över bro längs Bohusleden

Bohusleden

Bohusleden börjar söder om Göteborg och avslutas i Strömstad, 34 mil senare. Här bjuds på omväxlande natur- och kulturmiljöer i klassiskt bohuslänska landskap. Leden beskrivs nedan i tre deletapper uppdelade på södra, mellersta och norra sträckningarna. Det finns dock många varianter på start- och slutmål längs Bohusleden. Välj det som passar dig och ditt sällskap!

Kort fakta om Bohusleden

  • Total längd: 34 mil
  • Antal etapper/vandringsdagar: 1–27 st
  • Etappernas längd: 5–19 km (4–8 timmar vandring per dag)
  • Vatten/mat längs vägen:  Leden går vissa sträckor förbi samhällen där mat och vatten kan fyllas på. Kolla upp utbudet på din valda sträcka innan avfärd.
  • Boende under vandringen: Vindskydd, tält, stugor, hotell, vandrarhem
  • Karta och mer information: Västsverige.se och Uddevalla.se

Karta över Bohusleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Bohusleden

Bohusleden sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr. I söder ansluter Bohusleden till Hallandsleden. I mellersta och norra Bohuslän finns möjlighet att ansluta till Kuststigen som också leder in i Norge (Kyststien). Trots att du befinner dig i ett av Sveriges mest tätbefolkade områden är Bohusläns inland rätt plats att hitta lugnet. Endast några mil från havet vandrar du genom tysta skogar och över karga myrar.

Delar av vandringen ger intryck av att du är i norra Sveriges fjällvärld, trots att du egentligen befinner dig några mil från västkusten. Leden är mestadels lättvandrad, men vissa områden har större nivåskillnader och blir således lite mer krävande. Bohusleden ingår i både Nordsjöleden och Europaled 1.

Under etapp 1–18 är du ofta nära tätorter som gör det lätt att avsluta och påbörja din vandring samt hitta boende. Från slutet av etapp 18 och under de avslutande etapperna vandrar du genom Bohusläns största sammanhängande vildmarksområde. Därför behöver du ta med mat och sovutrustning. Vindskydd finns på vissa sträckor.

Grönskande landskap längs Bohusleden

Se och göra längs leden

Under de första etapperna är du nära Göteborg och stadens utbud av attraktioner. Ju längre norrut du vandrar desto fler naturupplevelser och aktiviteter väntar, med fiske, bär- och svampplockning i spetsen.

Missa inte

Mitt i den bohuslänska vildmarken ligger KynnefällsNatur, som är en utmärkt utgångspunkt för din vandring på Bohusleden. Under etapp 19 finns en anslutningsled som tar dig hit.

Hitta till leden

För att resa till Bohusledens södra startpunkt tar du tåget till Göteborg. Därifrån kan du åka tåg eller buss med Västtrafik till Hjälmared. Väl framme i Hjälmared följer du Hallandsleden norrut ett par kilometer, så övergår leden i Bohusleden vid sjön Blåvättnerna.

Vandringstips Bohusleden

Här finns vandringstips för dig som vill vandra en del av Bohusleden. Tipsen inkluderar flera dagsetapper. Du kan läsa mer information om varje etapp på Bohusleden.se.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än vandringstipsens ordning.

Delled 1–9: Blåvättnerna–Lysevatten

109,5 kilometer, 4–8 timmars vandring per dag i nio dagar

De första sju etapperna är tätortsnära och tar dig i en östlig båge runt Göteborg, medan de avslutande två etapperna tar dig in i vildmarken. Från Stensjön till Grandalen, etapp 2–7, vandrar du på en av STFs signaturleder, Signaturled Södra Bohuslän. Trots ledens närhet till Sveriges näst största stad går du i tystnad genom flera naturreservat, förbi fiskrika sjöar och under täta bokskogar. Sträckorna är korta och vid varje dags slut finns ett boende. Under etapp tre löper leden längs dramatiska raviner och hällmarker i Knipeflågsbergens naturreservat. Här döljer sig spännande djur såsom älg, rådjur och räv. Mellan Grandalen och Lysevatten, etapp 8–9, vandrar du genom Svartedalen, som är sydvästra Sveriges största sammanhängande skogs- och vildmarksområde. Landskapet är kuperat med vackra sjöar mellan kullarna. Här vandrar du i obebyggd terräng.

Delled 10–18: Lysevatten–Lunden

122 kilometer, 4–8 timmars vandring per dag i åtta dagar

Bohusleden fortsätter i ett myr- och skogslandskap med inslag av många sjöar. Redan söder om Uddevalla börjar de bohuslänska fjällen komma; Bredfjället och Fågelfjället. Norr om Uddevalla passerar du Herrstadsfjället och Hattefjäll. Under etapp 16 vandrar du förbi Öreskilsäven som är Bohusläns största vattendrag och mycket populärt fiskevatten. Etapp 18 följer en trivsam landsväg i jordbrukslandskap och skogsområden. Skogsvägar, slingrande stigar samt några sträckor längs asfalterad landsväg väntar under mellersta delen av Bohusleden.

Porten till Kynnefjäll kan sägas vara vägkorsningen vid Lundens vaktstuga på Bohusledens etapp 18, cirka 15 kilometer norr om Svarteborg. Nästa etapp, nummer 19, tar dig ända fram till hjärtat av det vilda Kynnefjäll.

Delled 19–27: Lunden–Strömstad

119 kilometer, 4–8 timmar vandring per dag i nio dagar

Härifrån och till Strömstad väntar vildmaken. Du börjar med att vandra in i centrala delarna av det vilda Kynnefjäll. Kynnefjäll är en två mil lång, och en mil bred, högplatå i norra Bohuslän. Platån sträcker sig mellan Bullaresjöarnas sprickdal i väster och Örekilsälvens dalgång i öster, med Kornsjöarna som nordlig utpost vid gränsen mot Norge. Området bjuder på vacker vandring i ett särpräglat landskap. Landskapets topografi har gjort att arter som annars är vanligare längre norrut trivs här, till exempel dvärgbjörk, norrlandslav och lämmelmossa.

Passa på att vandra upp till den högsta toppen Vaktarekullen, 206 meter över havet.

Fortsätt sedan med etapperna 20–23, förbi Holmen, Daletjärnen och Nornäs, där leden viker västerut mot Vassbotten i Bullarebygden. Leden fortsätter gå i kuperad terräng i mestadels obebyggd natur, fram till näst sista etappen. Den avslutande sträckan till Strömstad tar dig till havet.

Läs om enskilda etapper

Det finns mer information om vissa etapper längs Bohusleden. Läs mer.

Markeringar med orange färg på träd, stenar och ledpinnar.
Orange ledmarkering på Bohusleden

"Naturen med myrar, berg och små sjöar påminde om fjällvärlden, vilket var exotiskt med tanke på att leden följer västkusten."

Boenden i anslutning till Bohusleden

Boka boende

STF Nääs slott

Västergötland
Boka boende

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.