utsikt över sjö under vandring på blekingeleden

Blekingeleden

Blekingeleden startar i medeltidsstaden Sölvesborg. Via stigar och grusvägar vandrar du genom skog, över betesmarker och förbi sjöar de 26 milen till slutmålet Bröms. Nedan får du inspiration genom beskrivningar av de sex första vandringsdagarna, från Sölvesborg till Karlshamn.

Kort fakta om Blekingeleden

  1. Total längd: 103 kilometer
  2. Antal etapper/vandringsdagar: 6 st
  3. Etappernas längd: 14,2–20,5 km (4–6 timmar vandring per dag)
  4. Vatten/mat längs vägen: Tillgång till toaletter och vatten på de flesta etapper. Vissa dagar passerar du samhällen med matbutiker.
  5. Boende under vandringen: Tält och vindskydd

Karta Blekingeleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Blekingeleden

Blekingeledens sex första dagar kan beskrivas som en vandring från kust till kust. Du startar i havsbrynet i Sölvesborg och kommer i mål norr om kuststaden Karlshamn. Längs vägen utforskar du stigar och grusvägar, går i bokskog, förbi böljande odlingslandskap och intill små och stora sjöar. En oförglömlig upplevelse väntar i sprickdalen, där Mörrumsån rinner fram.

Etapp 7–15 går förbi Ronneby och viker därefter norrut. Via Nättrabyåns dalgång når du Guttamåla som är ledens nordligaste punkt. Därefter löper leden sydöst och du går bland annat via Mörtsjöåsen och Älmtasjön för att komma fram till Kristianopel.

Blekingeleden kan vandras både från väst till öst, och öst till väst. Det är du som bestämmer!

inspirationsbild från blekingeleden

Se och göra längs leden

Du kan göra en avstickare och besöka Tjärö och STF Tjärö Vandrarhem för att uppleva lantlig idyll i Blekinges skärgård. Ta båt från Järnavik, två mil öster om Karlshamn.

Missa inte

Mörrumsån är en av världens mest kända laxälvar. Laxfisket utövas som sportfiske och bokas i förväg. Premiären är sista fredagen i mars och pågår till sista september. Kanske en flugfiskekurs ska bokas innan vandringen?

Hitta till leden

Tåg (sj.se) till Sölvesborg. Leden startar vid centralstationen. Vandringsleden börjar här (Google Maps-länk)

Ledmarkering

Blekingeleden är markerad med orange färg på stolpar och skyltar.


Etapper Blekingeleden

Nedan beskrivs Blekingeledens olika etapper med avstånd, tips på närliggande boenden och annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: Sölvesborg–Grundsjön

14,2 kilometer, 4–5 timmars vandring
Boende: Vindskydd eller tält vid Grundsjön

När du lämnat havet bakom dig och vandrar norrut kommer du in i den djupa bokskogen på Ryssberget. Här är djurlivet rikt och du kan stöta på båda stora och mindre djur, som exempelvis kronvilt och mufflonfår. I Grundsjön, etappmålet, finns rikt med regnbåge, abborre och mört. Fiskekort kan köpas i automat på plats. Här finns toaletter, vatten och vindskydd.

Etapp 2: Grundsjön–Östafors

15,8 kilometer, 4–5 timmars vandring
Boende: Vindskydd eller tält vid Östafors

Denna dag gör Blekingeleden en avstickare in i Skåne och du vandrar in i naturreservatet Näsums bokskogar. Här står tiden stilla då skogen får vara orörd.
På etappmålet finns vindskydd, toalett och vatten.

Etapp 3: Östafors–Olofström

15,5 kilometer, 4–5 timmars vandring
Boende: Tält på Halens camping eller annat boende i Olofström.

Med böljande sädesfält som utsikt fortsätter din färd på skogsstigar. Senare hälften av dagens etapp vandrar du i Halens naturreservat. Under de sträckor som löper intill sjön kan du se både vit och gul näckros. Halens camping ligger precis i utkanten av Olofström.

Etapp 4: Olofström–Kyrkhult

20,5 kilometer, 5–6 timmars vandring
Boende: Tält eller vindskydd vid Slagenässjön, strax innan Kyrkhult.

Leden fortsätter norrut på skogsstigar. Vid halva distansen passerar du Slagenässjön, vid den södra änden finns eldstad, toalett och vindskydd. Kyrkhult är en gammal brunnsort med imponerande trävillor. Området är väl värt ett besök.

Etapp 5: Kyrkhult–Mörrumsån

17,5 kilometer, 5 timmars vandring
Boende: Tält på lämplig plats vid Mörrumsån, i höjd med Åkeholm.

Nu vänder leden åter söderut och du går på lättvandrade stigar. Efter att ha passerat Käringebygden och Röshult når du Mörrumsån, samt Mörrumsåns dalgång naturreservat. Resten av vandringsdagen får du njuta av ån och sprickdalen den rinner fram i, då leden går precis intill.

Etapp 6: Mörrumsån–Karlshamn

19,5 kilometer, 5–6 timmars vandring
Boende: STF Karlshamn Hotell

Dag sex på leden går delvis längs Holländarevägen, en gammal transportled som byggdes på 1600-talet för att möjliggöra transporter av bland annat järn. Vägen är nu asfalterad. Blekingeledens etapp sex slutar i Långasjönäs, och går alltså inte in i kuststaden Karlshamn. Men för dig som avslutar din vandring här rekommenderar vi transport in till Karlshamn.

Boenden i anslutning till Blekingeleden


Fler sidor om vandring

vandringsled-jämtlandstriangeln

Vandringsleder i Sverige

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

fjällvandrare-vilar-mellan-nallo-och-vistas

Fjällvandring

I fjällen finns hundratals mil med markerade vandringsleder. Här hittar du allt du behöver veta om fjällvandring.

Två fjällvandrare beundrar utsikt över berg

Packlistor

Här hittar du packlistor för både sommar och vinter, utflykter och flerdagsturer, med eller utan tält, med eller utan barn.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.