Vandrare vilar mot stenblock

Vålåstugan - Stensdalen

Landskapet skiftar från flackt kalfjäll och höglänta myrar till björkskogarna nedanför det vackra Lill-Stensdalsfjället. Den här etappen är relativt lätt att gå men kan kräva att du vadar rejält vid högvatten.

De första 9 till 10 kilometrarna går strax ovanför trädgränsen. Du rundar Vålåvalen och viker av norrut. Ett närmast plant parti utmed Kroktjärnarna och myrmarker följer.

Efter Smällhögsskaftet blir terrängen mer varierande. Tvärån i Låtedalen är svårvadad vid högvatten – gå då uppströms, så minskar vattenflödet när du passerat anslutande bäckar. På den här sträckan kan du besöka de gamla gruvschakten uppe på Gruvsmällens sluttningar.

Stensån, nära STF Stensdalen Fjällstuga, kan också vara svårvadad vid högt vatten. Kommer du inte över kan du lämna den närmaste strandkanten och söka dig västerut och ansluta till leden som passerar Stensån på bro alldeles intill STF Stensdalen.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet Z6, 1:100 000
Lantmäteriet Z7, 1: 100 000
Lantmäteriet Z53, 1:50 000
Calazos ”Vålådalen & Lunndörren” 1:50 000

Etappens längd / tid
15 km / 5-6 timmar

Höjdskillnad
902 – 750 m ö h

Här finns STF
STF Vålåstugan Fjällstuga och STF Stensdalen Fjällstuga

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.