Vandrare ser utsikt över Blåhammaren

Sylarna - Blåhammaren

Redan när du startar din vandring från Sylarna skymtar Blåhammaren i horisonten. Och vägen dit bjuder på ett böljande landskap. När du lämnar den mest högalpina delen av Jämtlandsfjällen – Sylmassivet, fortsätter vandringen vidare i kuperad terräng bland lågfjäll.

Turen inleds med en cirka 3 kilometer lång utförslöpa som du tidigare gått i motsatt riktning. Ganska snart delar sig leden och du väljer här att följa den västliga sträckningen som är välmarkerad mot STF Blåhammaren. Därefter väntar en sträcka som tar dig backe upp och backe ner genom varierad och bitvis stenig terräng.

Under de sista kilometrarna går du på en lång backe som tar dig uppför den sista biten. Men väl framme får du din belöning – en storslagen panoramautsikt över fjällandskapet. Blåhammaren är nämligen en av STFs högst belägna fjällstationer.

Den här etappen kan vara rejält vindutsatt. Ungefär 4 km söder om Blåhammaren kan du vid höga vattenflöden behöva vada vid en bäck. Tänk på att det bedrivs renskötsel i området, så visa hänsyn och respekt.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet Z6, 1:100 000
Lantmäteriet Z56, 1:100 000
Calazos ”Jämtlandsfjällen” 1:100 000
Calazos ”Jämtlandstriangeln” 1:100 000

Etappens längd / tid
19 km / 6 – 7 timmar

Höjdskillnad
1 045 – 1 090 m ö h

Här finns STF
STF Sylarna Fjällstation och STF Blåhammaren Fjällstation

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.