Vandrare högt ovanför floddelta vid Kungsleden

Abisko - Abiskojaure

Den vackra entrén intill STF Abisko Turiststation markerar Kungsledens norra entré. Ladda upp med en kulinarisk måltid och information innan du börjar vandringen söderut på leden. Längst med leden kan du se fjällmyrarnas fridlysta orkidéer.

I Abisko nationalpark är det mest björkskog. Leden som i bland går nära den strida Abiskojåkka är lättvandrad. Efter några kilometers vandring ligger det en rastplats intill en hög kalkklippa. Rastplatsen erbjuder förutom bord, också toaletter och en slående vy över kanjonen och de omkringliggande bergen. Platsen kallas Marmorbrottet och den gulvita klippan består av kalkbergarten Dolomit.

Efter rastplatsen fortsätter leden svagt uppför innan den planar ut vid sjön Abiskojaure i takt med att björkskogen glesnar. Och i öster kan du skåda det mäktiga berget Giron.

När du passerat Kamajåkka på en hängbro är du snart framme vid sträckningens ändhållplats. Nära stugorna finns en fin sandstrand för bad. 

Tänk på att du endast får tälta på anvisade platser i nationalparken.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet BD6
Kebnekaisefjällen Calazo

Etappens längd / tid
15 km / 4 – 6 timmar

Höjdskillnad
380 – 490 m ö h

Här finns STF
STF Abisko Turiststation  och STF Abiskojaure Fjällstuga

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.