Vuxna vandrare i t-shirt på Kungsleden

Sälka - Singi

Vandringen mellan stugorna i Sälka och Singi är bland det vackraste och mäktigaste svensk fjällvärld har att erbjuda. Imponerande toppar, branter och stora glaciärer kantar din väg över de frodiga fjällhedarna.

Vandringen leder dig genom dalen Tjäktjavagge, som här blir riktigt bred. Många väljer att gå vid sidan om leden och väljer sina egna stigar över fjällhedarna. Etappen är lättvandrad och skulle kunna vara enformig, om det inte vore för omgivningarna. De hänförande vyerna, som den över den mäktiga Drakryggen och Kebnekaises nordtopp avlöser varandra.

Det finns gott om naturliga rast- och tältplatser längs vägen. Ett säkert kort vid lite grinigare väder är rastskyddet vid Kuoperjåkka. Du passerar många jåkkar på träbroar och innan du är är framme vis STF Singi Fjällstuga blir leden krokigare och stenigare. Nära Singi ligger också sommarvistet Kårtjevuolle med samiska kåtor, rengärden och fångstarmar.

Utmed hela sträckan bedrivs renskötsel som kräver visad hänsyn.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet BD6
Calazos ”Kebnekaisefjällen”

Turens längd / tid
12 km / 3 – 4 timmar

Höjdskillnad
720 – 835 m ö h

Här finns STF
STF Sälka Fjällstuga och STF Singi Fjällstuga

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.