Två glada kvinnor på skogsvandring

7-torpsleden

7-torpsleden är en 7,9 kilometer lång vandring i gränslandet mellan Sverige och Norge. Precis som namnet antyder passerar leden sju torp, och den följer de gamla stigar som trampats av finska nybyggare under århundraden.

På 1500- och 1600-talet invandrade många finnar till Värmland, uppmuntrade av skattelättnader och erbjudande om fri mark. Många slog sig ned i skogarna längs norska gränsen och kunde genom svedjebruk odla upp tidigare obrukbar mark. Du passerar sju av dessa gamla torp under vandringen längs leden. Leden går över riksgränsen mellan Norge och Sverige, och två av torpen ligger på norska sidan gränsen. Rundan tar dig genom ett tvärsnitt av Finnskogens natur- och kulturlandskap, där barrskog bryts av med ljusa lövskogar och ängsmarker runt de gamla torpen. Ritamäki är den bäst bevarade finngården med en komplett uppsättning hus och gammal inredning. Lekvattnets Hembygdsförening driver en enklare servering här på sommaren.

Det finns två naturliga startplatser för vandringen. På svenska sidan startar du från parkeringsplatsen vid sjön Lomsen, väster om Torsby. På norska sidan börjar vandringen vid torpet Lebiko. Du kan övernatta på torpet Lebiko, nyckel lånas ut av Torsby Turistbyrå eller Finnskogen Turistförening.

Snabbfakta

Karta
Kartblad med information finns bland annat på Torsby och Sysslebäcks Turistbyråer. Terrängkartan 624 Uddheden.

Etappens längd 
7,9 km

GPS-koordinat startplats
N 60° 8.505, E 12° 33.343

Läsvärt och länkar
Om 7-torpsleden och Finnskogscentrum


Värmlandsleder

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.