Kustvy vid Kalix

Oväntade smultronställen

Bortom de mest välkända resmålen i Sverige finns massor att upptäcka! Sagolika storskogar, avskilda fyrvaktaröar, gnistrande insjöar och vidsträckta fjäll. Här tipsar vi om några favoriter där du kan hitta lugnet även mitt i högsommaren.

Interiör Hälsingegård

Bland hälsingegårdar i vildvacker natur

Historiska, utsmyckade hälsingegårdar och vilda, vackra skogar. Genom landskapet rinner Ljusnan och flera andra älvar. Kuststräckan bjuder på många vackra fiskelägen, öar och skärgård. Hälsingland är makalöst vacker helt enkelt! Och du känner ständigt att historien är närvarande. Vill du ta med dig en bit av landskapet hem så passa på att besök någon av alla logloppisar. Ett tips är också att stanna över på någon av de renoverade hälsingegårdarna. Dessa gårdar är så unika att de finns med på UNESCOs världsarvslista.


Utan trängsel i Bergslagens sagolika storskogar

Bergslagen  är känt för sin rika historia, sina berg, skogar och sjöar, sin kultur och sin mat. En unik och spännande mix! Här kan man besöka gammal gruvhistoria i Sala Silvergruva, uppleva den vackra naturen i Grythyttans skogar eller varför inte prova på en av alla aktiviteter som erbjuds på Bergslagens många friluftsområden? Området är ett perfekt resmål för den som gillar utomhusaktiviteter, här finns möjligheter till fiske, kanotpaddling, vandring och cykling i natursköna omgivningar. Och vad beträffar mat och dryck har Bergslagen massor att erbjuda – regionen är berömd för sin fantastiska mathantverkstradition, med allt från charkuterier och ost till lokala råvaror som fisk och vilt.


Röd stuga

Pittoreska smultronställen i Västergötland

Mellan Sveriges största sjöar Vänern och Vättern ligger Västergötland med sina vida slätter, gamla herrgårdar och lummiga skogar. Det kryllar av gulliga små besöksmål med charmiga fik och intressant kulturhistoria. Här finns också många intressanta museum och historiska platser. Förutom många fornlämningar och kyrkor som bär på spännande historier från äldre tider, så är förmodligen Göta Kanal det allra mest kända besöksmålet. Den snart 200 år gamla kanalen är Sveriges största byggnadsverk och bjuder på pittoreska små samhällen, vacker natur och en livlig kanalatmosfär.


Nyrup

I Skånes gröna bokskogar

I Skånes hjärta, på gränsen till Småland och Halland, väntar tysta bokskogar och ett mer stilla tempo än vid kusterna. Landskapet bjuder in till vandringsäventyr och här går en av Svenska Turistföreningens mest populära signaturleder: Signaturled Skåne – ås till ås. Här ringlar sig Skåneleden fram i omväxlande natur som bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter. Inte sugen på vandring? Då kanske aktiviteter som downhillcykling eller paddling kan vara något? Perfekt i vad som ”Sveriges sydligaste vildmark”, som Göingetrakten också kallas. Norra Skåne har mängder av restauranger och gårdsbutiker, så se till att prova på lantlig matkultur och att njuta av en lokalproducerad måltid.


Sommarfjäll

Sveriges sydligaste fjäll

Med sina dramatiska vattenfall, urskogar och färggranna lavar är Dalafjällen ett område som verkligen sticker ut från mängden. Är det kanske en av Sveriges vackraste fjällkedjor? I alla fall Sveriges sydligaste. Här kan du vandra i ett av Sveriges största och mest intakta fjällområden, utforska över 140 mil vandringsleder och uppleva äkta vildmark. Missa inte att besöka Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, eller ta en guidad tur genom urskogen där du kan upptäcka allt från spännande fåglar till vilda djur. När du besöker Fulufjället får du en naturupplevelse utöver det vanliga.


Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!

Få ännu mer inspiration till din semester

Barn som badar vid klippor

Sommarsverige

Svensk sommar. Långa dagar, ljusa nätter, blommande ängar och härliga bad. Smultron, utemys och vandring i fjällen.

grupp-planerar-med-karta

Visa alla boenden på karta

På vår karta kan du se var alla våra boenden & aktiviteter finns i Sverige. Du kan även filtrera resultatet för att hitta något som passar just dig.

Medlem

STF är en ideell förening för dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill bidra till att andra får möjlighet att upptäcka.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.