Singi Fjällstuga med berg i bakgrunden

Fjällstation eller fjällstuga

Vet du skillnaden mellan en fjällstation och en fjällstuga? Kortfattat har fjällstationen betydligt högre servicegrad än den enkla fjällstugan i väglöst land, som saknar både el och rinnande vatten. Kika här så kan du jämföra vilken service du hittar på respektive boende.

Skillnader mellan fjällstation och fjällstuga

En fjällstation har en hög servicenivå. Här finns restaurang, guidade aktiviteter och rinnande vatten. Ibland kan du ta bilen ända fram till dörren. Många fjällstationer har uthyrning av utrustning, friluftskläder och sänglakan.

I fjällstugan lever du ett betydligt enklare liv. Hit går inga vägar så du vandrar eller skidar hela vägen. Du hämtar vatten utomhus, lagar din egen mat och läser en bok i skenet av levande ljus på kvällen. I fjällstugan använder du utedass och får tvaga dig i bastun. Frihetskänslan är helt oslagbar.

Vad är en fjällstation?

En fjällstation är en skön blandning mellan fjällhotell, vandrarhem och pensionat. Du kan boka eget rum för dig och ditt sällskap. På fjällstationen finns guidade aktiviteter, butik, ofta uthyrning av utrustning och framför allt – el och rinnande vatten. Du kan ta en varm dusch och använda vattentoalett. Du kan välja mellan att äta mat i restaurangen eller att laga din egen mat i självhushållet. Till de flesta av våra fjällstationer kan du åka bil hela vägen fram. Några fjällstationer ligger ute på fjället och dit tar du dig med skidor eller till fots.

Vi rekommenderar fortsatt att du som gäst förbokar din övernattning på våra fjällstationer. I mån av plats finns även möjlighet att boka och betala din övernattning vid ankomst. Vi kan dock inte garantera plats om du inte har förbokat, annat än i nödsituation då du alltid får tak över huvudet. Samtliga bäddar i våra flerbäddsrum är bokningsbara. Vi fördelar sällskap i olika rum så långt det är möjligt, men kan inte garantera eget rum om du inte har bokat det. Vill du vara säker på att inte behöva dela rum med andra gäster rekommenderar vi att du styr din vistelse till datum eller boenden där du kan boka boende i eget rum.

Täcke och kudde finns på plats i fjällstugan. Det är obligatoriskt att ta med egen sovsäck, reselakan eller påslakan. Vi rekommenderar även att du tar med ett eget underlakan och örngott för att vara säker på att kunna täcka alla sängtextilier.

Fjällstation

En fjällstation är en härlig blandning mellan fjällhotell, vandrarhem och pensionat. Här är servicegraden hög och du har tillgång till restaurang och guidade aktiviteter.

Bo på STF fjällstation

Vad är en fjällstuga?

STFs fjällstugor, däremot, ligger alla i väglöst land. Det betyder att du vandrar eller skidar hit. I våra fjällstugor möts du av en stugvärd som välkomnar, svarar på frågor och berättar om hur stugvistelsen fungerar.

Här finns självhushåll, och i de allra flesta fjällstugor även en mindre butik med ett begränsat utbud varor. Vi vill nämligen av hållbarhetsskäl inte köra för många transporter i väglöst land. Här i stugorna lever du ett enklare liv och får kanske hämta vatten själv, eller elda i bastun för att få den varm. Vilken njutning!

Vi rekommenderar att du som gäst förbokar din övernattning i våra fjällstugor. Bokning och förbetalning ska ske för aktuellt datum och stuga, och görs online här på hemsidan. Antalet förbokningsbara bäddar är begränsade beroende på stugtyp/område och de kan bli fullbokade. Förbokar du din övernattning får du ett rabatterat förköpspris och du garanteras en sängplats förutsatt att du ankommer till fjällstugan senast 18.00, därefter gäller platsgaranti i ospecificerad bädd. Bokningsbekräftelse ska skrivas ut och visas för stugvärden vid ankomst. För dig som inte har möjlighet att förboka övernattning i förväg erbjuds med betalning på plats alltid tak över huvudet i ospecificerad bädd vilket kan innebära golvbädd i fjällstugan eller annat inomhusutrymme. Ospecificerade bäddar tilldelas normalt efter kl 18 på kvällen.

Täcke och kudde finns på plats. Har du inte förbokat linne så är det obligatoriskt att ta med egen sovsäck, reselakan eller påslakan. Vi rekommenderar även att du tar med ett eget underlakan och örngott för att vara säker på att kunna täcka alla sängtextilier.

Fjällstuga

I våra fjällstugor lever du ett enklare liv och får kanske hämta vatten själv, eller elda i bastun för att få den varm. Vilken njutning!

Bo i STF fjällstuga

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.