STF Sitojaure Fjällstuga

Fjällstation eller fjällstuga

Vet du skillnaden mellan en fjällstation och en fjällstuga? Kortfattat har fjällstationen en betydligt högre servicegrad än den enkla fjällstugan i väglöst land som saknar både el och rinnande vatten. Kika här så kan du jämföra vilken service du hittar på respektive boende.

Skillnader mellan fjällstation och fjällstuga

En fjällstation har en hög servicenivå. Här finns restaurang, guidade aktiviteter och rinnande vatten. Ibland kan du ta bilen ända fram till dörren. Många fjällstationer har uthyrning av utrustning, friluftskläder och sänglakan.

I fjällstugan lever du ett betydligt enklare liv. Hit går inga vägar så du vandrar eller skidar hela vägen. Du hämtar vatten utomhus, lagar din egen mat och läser en bok i skenet av levande ljus på kvällen. I fjällstugan använder du utedass och får tvaga dig i bastun.

STF fjällstation

En fjällstation är en skön blandning mellan fjällhotell, vandrarhem och pensionat. Du kan boka eget rum för dig och ditt sällskap. På fjällstationen hittar du restaurang, guidade aktiviteter, butik, ofta uthyrning av utrustning och framförallt – el och rinnande vatten. Du kan ta en varm dusch och använda vattentoalett. Du kan välja mellan att äta mat i restaurangen eller att laga din egen mat i självhushållet. Till de flesta av våra fjällstationer kan du ta bilen ända fram till dörren. Några fjällstationer ligger ute på fjället och dit tar du dig med skidor eller till fots.

STF Fjällstation

En fjällstation är en skön blandning mellan fjällhotell, vandrarhem och pensionat.

Bo på STF fjällstation

STF fjällstuga

STFs fjällstugor, däremot, ligger alla i väglöst land. Det betyder att du vandrar eller skidar hit. Om det är många i fjällstugan samtidigt delar du rum med andra, och kan även få sova på golvet. Du betalar/förbetalar nämligen bara ditt boende i fjällstugan, på den plats som finns tillgänglig när du anländer, och inte en specifik säng. Fjällstugorna är bemannade med ideella stugvärdar under säsong, även de fjällstugor som ligger långt bort från närmaste väg.

Här finns självhushåll, och i de allra flesta fjällstugor även en mindre butik med ett begränsat utbud varor. Vi vill nämligen inte köra för många transporter i väglöst land. Här lever du ett enklare liv och får kanske hämta vatten själv, eller elda i bastun för att få den varm. Vilken njutning!

STF fjällstuga

Här lever du ett enklare liv och får kanske hämta vatten själv, eller elda i bastun för att få den varm. Vilken njutning!

Bo i STF fjällstuga
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.