Singi Fjällstuga med berg i bakgrunden

Fjällstation eller fjällstuga

Vet du skillnaden mellan en fjällstation och en fjällstuga? Kortfattat har fjällstationen betydligt högre servicegrad än den enkla fjällstugan i väglöst land, som saknar både el och rinnande vatten. Kika här så kan du jämföra vilken service du hittar på respektive boende.

Skillnader mellan fjällstation och fjällstuga

En fjällstation har en hög servicenivå. Här finns restaurang, guidade aktiviteter och rinnande vatten. Ibland kan du ta bilen ända fram till dörren. Många fjällstationer har uthyrning av utrustning, friluftskläder och sänglakan.

I fjällstugan lever du ett betydligt enklare liv. Hit går inga vägar så du vandrar eller skidar hela vägen. Du hämtar vatten utomhus, lagar din egen mat och läser en bok i skenet av levande ljus på kvällen. I fjällstugan använder du utedass och får tvaga dig i bastun. Frihetskänslan är helt oslagbar.

Vad är en fjällstation?

En fjällstation är en skön blandning mellan fjällhotell, vandrarhem och pensionat. Du kan boka eget rum för dig och ditt sällskap. På fjällstationen finns guidade aktiviteter, butik, ofta uthyrning av utrustning och framför allt – el och rinnande vatten. Du kan ta en varm dusch och använda vattentoalett. Du kan välja mellan att äta mat i restaurangen eller att laga din egen mat i självhushållet. Till de flesta av våra fjällstationer kan du åka bil hela vägen fram. Några fjällstationer ligger ute på fjället och dit tar du dig med skidor eller till fots.

Fjällstation

En fjällstation är en härlig blandning mellan fjällhotell, vandrarhem och pensionat. Här är servicegraden hög och du har tillgång till restaurang och guidade aktiviteter.

Bo på STF fjällstation

Vad är en fjällstuga?

STFs fjällstugor, däremot, ligger alla i väglöst land. Det betyder att du vandrar eller skidar hit. I våra fjällstugor möts du av en stugvärd som välkomnar, svarar på frågor, berättar om hur stugvistelsen fungerar och tar betalt om du inte redan har förbetalt. Det går nämligen inte att förboka en specifik bädd i fjällstugorna. Däremot kan du förbetala en ospecificerad sovplats via hemsidan för att få ett bättre pris. Din bädd blir du tilldelad när du kommer fram.

Här finns självhushåll, och i de allra flesta fjällstugor även en mindre butik med ett begränsat utbud varor. Vi vill nämligen av hållbarhetsskäl inte köra för många transporter i väglöst land. Här i stugorna lever du ett enklare liv och får kanske hämta vatten själv, eller elda i bastun för att få den varm. Vilken njutning!

Fjällstuga

I våra fjällstugor lever du ett enklare liv och får kanske hämta vatten själv, eller elda i bastun för att få den varm. Vilken njutning!

Bo i STF fjällstuga
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.