roadtrip österlen genom rapsfält

5 roadtrips i sommar

Vad är väl en sommar utan en roadtrip? Att färdas på slingriga vägar, göra spontana stopp när andan faller på och mellanlanda på härliga boenden längs vägen. Här tipsar vi om fem fantastiska roadtrips som garanterat skapar svemesterminnen för livet!

Upplev Hälsingland – skärgård, hälsingegårdar och vild natur

roadtrip i hälsingland

Hälsingland berör med sitt kontrastrika landskap med vildmark, vita havsstränder och ett levande kulturarv. Här finns ständig närhet både till det vilda och det vackra. Det är Sveriges mest skogstäta landskap med alla de stora, svenska rovdjuren björn, lodjur, varg och järv. Genom landskapet rinner Ljusnan och flera andra älvar. Kuststräckan erbjuder vackra fiskelägen, öar och skärgårdsliv.

Resan startar strax utanför Söderhamn. Här ligger ekobyn STF Växthuset Vandrarhem, en trädgårdsmiljö med ekologiska förtecken. En spännande och intressant plats för reflektion och lärande. Därefter går resan inåt landet. I trakten runt Bollnäs övernattar du i Hälsingegården STF Rengsjö Ohlandersgården Vandrarhem med anor från 1600-talet. Just de stora Hälsingegårdarna har en stark kulturhistoria och finns sedan 2012 på Unescos världsarvslista.

Styr vidare mot Djupdalsberget med utsikt över Ljusnans dalgång, utforska trakten och bo någon natt på STF Edsbyn Vandrarhem. Därefter dags att vända om och längs nya vägar fara ut mot kusten, med målet är Långvindsbruk och STF Kungsgården Långvind, en hälsingegård i järnbruksmiljö från svensk stormaktstid. Utforska bruksmiljön, stränderna, skogen eller traktens auktioner, loppmarknader och museer. Den varsamt renoverade gården bjuder på bekvämt boende och här serveras frukost med guldkant.

För dig som vill avsluta med några dagars skärgårdsliv väntar Söderhamns skärgård en liten bit ned längs kusten.


Tornedalen – midnattssol, natur och kultur på gränsen till Finland

roadtrip tornedalen

Tornedalen i nordöstra delen av Sverige skapar utan tvivel minnen för livet. Här hittar du speciell natur och stark kultur längs gränsen till Finland och Tornedalens virvlande forsar. Under sommaren lyser midnattssolen, en sällsam upplevelse.

Äventyret börjar i Haparanda där du reser dryga milen norrut längs älven och stannar på familjeägda STF Kukkolaforsen. Läget är spektakulärt och här upplever du en genuin kulturmiljö med fiskebodar, halstringsbodar, fiskemuseum och vattendrivna kvarnar. Det unika håvfisket bedrivs enligt uråldriga metoder och här finns Sveriges enda bastuby, med inte mindre än 15 olika typer av bastur. En sinnlig upplevelse. Bo bekvämt i hotell eller stuga och njut av restaurangens tornedalska specialiteter. Missa heller inte den traditionella halstrade siken eller en unik middag rakt över den strömmande forsen.

Efter några dagars lugn går resan vidare upp och förbi Polcirkeln. Mitt i skogen vid kanten av sjön Saarijärvi, 150 km norr om Polcirkeln ligger STF Pinetree Lodge. Här väntar aktiviteter såväl som restaurang och bekvämt boende mitt i naturen. Precis som tidigare boenden möts du här av en familjär och varmt välkomnande stämning. Slutligen reser du ytterligare en bit upp i den lilla byn Lannavaara, ett lågfjällsområde 200 km norr om polcirkeln ligger STF Aurora Mountain Lodge. Här bor du bekvämt i egen stuga med självhushåll precis vid Lainioälven.

Vill du börja eller avsluta med några avkopplande dagar i Bottenvikens yttersta skärgård tar du båten ut från Kalix till ön Malören och STF Kalix Malören Lodge. Hela ön är ett naturreservat och du kan utforska fyren, kika på skeppsvraket, plocka havtorn och njuta av den vidunderliga havsutsikten. Sandstrand, ängar och klippor kantas av havsutsikt i alla riktningar.

En njutningsfull resa i det grönskande Roslagen

roadtrip i roslagen

Små pittoreska skärgårdsstäder, historiska sevärdheter och orörd natur karaktäriserar Roslagen. Det är lätt att hitta lugn och ro i naturen samtidigt som området bjuder på aktiviteter och ett brett utbud av mat- och kulturupplevelser. Vår rundresa i Roslagen tar dig från ängar, skog och havsbad vid Kapellskär, via kulturhistoria och ö-liv på lummiga Arholma, för att rundas av i den pittoreska trästaden Öregrund, där du kan njuta av att se solen gå ner i havet. Bästa sättet att hinna uppleva allt och verkligen koppla av är att ta några nätter på varje ställe.

Första stopp är STF Kapellskär Vandrarhem, strax utanför Ridderholms naturreservat nära havet. Här bor du gemytligt i rum med två, fyra eller sex bäddar, omgiven av sköna ängar, skog och Ålands hav. I Kapellskär finns fina vandringsstråk, vackra cykelturer, hyra en båt eller bada från någon av de avskilda badklipporna med utsikt över havet. Dessutom kan du åka på en gratis dagskryssning till Åland över dagen.

Dags att ställa bilen och ta den 15 minuter vackra färjeturen ut till den bilfria skärgårdsön Arholma. Arholmas kulturlandskap. Följ den slingrande grusvägen, via åkrar, betesängar och klippstränder, fram till STF Bull-August Gård. Upplev naturen på cykel eller till fots eller hyr en kajak och utforska öarna runt omkring. Avsluta kvällarna med en vedeldad bastu ett stenkast ifrån Bull-August gård och njut av utsikten mot Österhamns gamla sjöbodar.

Tillbaka på fastlandet reser du norrut mot den idylliska lilla trästaden Öregrund. Här checkar du in på mysiga gårdshotellet STF Klockargården Öregrund som med sina röda små trähus härstammar från 1700-talet. I den promenadvänliga byn finns pastellfärgade trähus, trånga gränder och storslagen natur. Här finns också många kaféer och restauranger. Den vackra skärgården står alltid redo att utforskas. Ett minne för livet är att se solnedgången i havet från klipporna. Väljer du att påbörja resan i denna ände har du allt det härliga framför dig. Oavsett hur du väljer att resa kommer Roslagen att möta dig med öppen och värmande famn.


Fika längs Göta kanal

sluss götak kanal

Ingen svemester utan fika! Ta en roadtrip längs Göta kanal och njut av sköna boenden och massor med god fika längs vägen. Göta kanal, med sina imponerande slussar, vackra slussvaktarhus och den unika kanalmiljön, är i sig en 190 km lång sevärdhet. Den kantas dessutom av en mängd intressanta besöksmål och sevärdheter. Underbart rofyllt, men aldrig tråkigt. Du färdas längs kanalen och de pittoreska småstäderna avlöser varandra i en behaglig rytm. Helt enkelt en unik kanal med en vacker historia. Och så lite fika och bad på det!

Ett bra ställe att ta första stopp är i Norsholm. STF Norsholm/Kapten Billes Vandrarhem ligger precis vid kanalen och är inrymt i hamnmagasinet från 1890-talet. I den rustika och charmiga byggnaden ryms även café och restaurang. Runt knuten väntar kustnära aktiviteter, så som fiske och kanotturer.

Nästa stopp är det lilla samhället Borensberg. På en halvö mellan Göta kanal och Motala ström ligger STF Borensberg Glasbruket. Det klassiska glasbruket som invigdes År 1900 tillverkade buteljer i mer än ett halvt sekel. Den unika sekelskiftesmiljön är nu återskapad och inrymmer idag både boende och café. Njut deras fantastiska kakor i trädgården och avsluta dagen med en vedeldad bastu och dopp i Motala ström.

Nästa dags färd mot idylliska Forsvik. Det glänsande vattnet från Göta Kanal och Bottensjön, de gamla bruksbyggnaderna och kaffedoften från Kafé Ada bildar tillsammans ett besöksmål med en riktig genuin charm. Förutom att njuta av den lilla staden kan du med fördel göra en utflykt till Karlsborgs fästning, Tivedens nationalpark och många badstränder. Du bor i varsamt återskapad bruksmiljö på STF Forsvik & Kafé Ada.

Sista stopp är Tåtorp. STF Tåtorps Café & Logi ligger otroligt vackert intill Göta kanal och sjön Viken. Här bor du i ett personligt och charmigt litet hus med 5 rum och prunkande trädgård som gjort för avkoppling, fika och mys. Allt med ekologiskt fokus.

Därefter väljer du om du vill fortsätta hela Göta kanal ut till kusten eller om du gör en loop och kör hemåt igen. Den här turen fungerar precis lika bra från västsidan, dvs med start i Tåtorp och avslut i Norsholm.


Klassiska Vätternrundan

vättern
Vätternrundan är världens största cykelmotionslopp och har körts sedan 1966. Åk hela vägen runt eller håll dig till en av sidorna. Här finns John Bauers tomtar och troll, rökt fisk, glittrande vatten, bad, polkagrisar i Gränna, branta raviner i Omberg, ekskogar, gamla fästningar med spännande historia, små charmiga städer och fantastisk natur.

Våra bästa stopp längs östsidan av Vättern:
STF Borensberg Glasbruket, Härligt boende i den lilla sjöstaden med grönskande trädgård i det gamla glasbruket vid Göta kanal.

Mitt inne i Ekopark Omberg, ett par hundra meter från Vetter får du inte missa ett dopp i det friska Vätternvattnet från klipporna i Stocklycke hamn.

Våra bästa stopp längs västsidan av Vättern:
STF Rosendala Herrgård, Liten herrgård mitt i Huskvarna som bjuder på bekväm och mysigt logi. Perfekt stopp för natten.
STF Villa Eira Hjo, har tilldelats Europa Nostras hedersmedalj för den väl bevarade staden. Här är det mysigt att bara promenera runt. Bo mitt i stadens lummiga park och njut specialiteterna sik eller röding från Vättern.
STF Forsvik vandrarhem & Kafé Ada, Idylliska Forsvik med en riktig genuin charm. Du bor i varsamt återskapad bruksmiljö på STF Forsvik & Kafé Ada.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.