Facebook
Twitter
Pinterest

Låglandsvandring

Låglandsvandra med STF

Sverige är fullt av stigar, leder och vägar som passar för låglandsvandring där du hinner upptäcka naturen i din egen takt. Strosa längs smala stigar i bokskogar eller ta dig fram på löparskorna längs välmarkerade leder. Kustvandra över kala klipphällar i nationalparken Kosterhavet eller vandra längs den mäktiga ravinen Slåtterdalsskrevan på Höga kusten-leden.

Ge dig ut på en egen tur eller vandra i grupp med en STF-guide. Hos oss hittar du vandrarhem och hotell utmed de bästa vandringslederna.

Tävlingen Fotrally är en riktig utmaning! Deltagarna går utan rast, och rekordet ligger på 87 timmar och 45 minuter.

"Att vandra är ett enkelt sätt att komma ut i naturen och uppleva såväl stora som små äventyr. Kom ihåg gott fika och sköna skor!"

Gunnika Isaksson-Lutteman, frilansskribent och vandrare

Använd dig gärna av lokaltrafiken om du vandrar i närheten av städer eller samhällen. Du kan då plocka upp dina favoritsträckor på längre vandringsleder, och hitta nya favoriter eller rundvandringar som du annars kanske inte hunnit med.

Allemansrätten & låglandsvandring

Vår svenska natur är öppen för alla. Du får vandra nästan överallt. I Sverige har vi många fantastiska vandringsleder, men det går förstås även bra att ta sig fram i oledad terräng. Det finns dock några saker som är bra att tänka på.

Gå inte över planteringar eller mark som lätt skadas. Om du vandrar i skogen är det bra att vara uppmärksam på nya granplanteringar som är lätta att missa. Det går även bra att ta sig fram på enskilda vägar, men var noga med att respektera tomtgränser i närheten av bostadshus. Anpassa gärna steget efter underlaget, även en vandringskänga kan lämna stora spår efter sig. På våren och hösten är stigarna ofta mjuka och då kan du behöva ta det lite lugnare.

Det går bra att tälta ett par nätter på privat mark – om du vill bo längre behöver du fråga markägaren om lov. Tänk på att välja tältplats med omsorg, gärna en längre bit ifrån närmsta bostadshus. Var försiktig när du slår upp tältet så att inte marken skadas.

Vill du stanna till och njuta av naturen? Blommor, bär och svampar går bra att plocka, men håll koll på vilka arter som är fridlysta i regionen. Om du gör upp eld är sand och grus ofta bra underlag att elda på. Undvik däremot nakna bergytor eller annan ömtålig mark. Var vaksam så att elden inte sprider sig. Tänk på att det ofta är eldningsförbud under sommaren, ett fältkök kan därför vara bra att ha med. Behöver du bränsle till elden går det bra att plocka lösa grenar och kvistar från marken, men bryt inte av något från växande träd och buskar.

I våra nationalparker och reservat är allemansrätten ibland utökad och ibland begränsad. Det kan exempelvis innebära att du inte får göra upp eld eller ta med dig hunden. På vissa platser får du inte tälta medan du på andra får tälta längre än vad du får göra utanför nationalparken. Våra STF-värdar hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller för just din tur.

Innan du vandrar vidare, ta gärna en extra titt så att du inte glömmer kvar något skräp.

Vad ska jag packa?

Vad du ska packa beror förstås på vilken typ av tur du ska göra. En vandringstur kan vara allt från en promenad i lågskor till en vandring i tuff terräng. Bekväma och praktiska kläder är grunden för en lyckad vandring. Det är viktigt att du kan reglera klädseln efter väder och vind. Packa sakerna i vattentäta påsar så håller de sig torra. Det gör det också lättare att hitta i ryggsäcken. Här följer några enkla tips till nybörjaren på vad som är bra att packa inför vandringen.

Fördjupa dig

I Calazo Förlags bok ”Kokbok för frilufskockar” hittar du massor av goda recept och tips för matlagning i det fria. Naturkompaniet har gaskök, frystorkad mat och annat du kan behöva för att laga mat på fjällvandringen. Trek’n eat har flera sorters vegetarisk och vegansk frystorkad mat. På friluftsmeny.se får du förslag på färdiga menyer för upp till sju dagar. Förutom blandkostmenyer finns det också en laktosfri, en vegetarisk och en vegansk meny.

Digitala kartor och kartor i pappersform kan du köpa på Kartbutiken.se. De digitala kartorna kan du ladda ner både till din dator och din GPS.

Utsidan.se är ett diskussionsforum för dig som vill prata med andra om äventyr och friluftsliv.

Behöver du komplettera din utrustning har exempelvis Naturkompaniet bra och kunnig personal som kan hjälpa dig att välja rätt inför du ger dig ut på vandringen.

Vid rastskydden finns oftast toalett, men ibland har nöden ingen lag. På Fältbiologernas hemsida hittar du en samling med de allra nödvändigaste tipsen.

Svenska gång- och vandrarförbundet hittar du en kalender med vandringsaktiviteter och där kan du också köpa vandrarpasset så att du kan minnas dina vandringsäventyr.