vintervandring

Vintervandring

Vintern är en fantastisk tid för vandring. Ge dig ut och upptäck slingrande stigar, slående landskap och storslagna utsikter – det är lika vackert inklätt i snö som utan. Upplev gnistrande snö som knarrar när du går, rimfrost i träden och spår av djur i snön.

Tips för din vintervandring i lågland

  1. Dygnets ljusa timmar kan räknas på ena handens fingrar, vilket tvingar dig att noga hushålla med tiden. Från november till februari innebär det att du med fördel lämnar hemmet i mörker för att garanterat nå målet innan skymningen gör terrängmarkeringarna osynliga. Eftersom du hinner ungefär tre kilometer per timma bör dagsetappen inte överstiga 15 kilometer.
  2. Vintern kräver dessutom att du slår ner på tempot. Berghällar, spänger och ytliga granrötter kan bli lömskt hala när fukten aldrig dunstar. I gengäld fryser marken. Både sjöar och myrar håller, vilket öppnar för spontanitet och gör vandringen både bekvämare och avsevärt äventyrligare. Glöm inte pannlampan om du mot förmodan inte skulle hinna till dit mål i tid.
  3. Själva kylan utgör sällan problem. Rejäla kängor med skaft. Varm dryck i termos och sittunderlag. Och åter igen: Dämpa tempot. Vandra dig aldrig svettig. Din kropp är din enda kamin. Tänk lager på lager-klädsel. Skala av och på efter behov.
  4. Välj en tur i medljus. Solen står lågt om vintern och världen bli vackrare i medljus. Bäst når den låga solen förstås i öppna landskap. Men en skog blir också genomsiktlig utan löv. Vinterskogen, åtminstone en där inte granen står på rad, skänker en vidvinklig synupplevelse. Så om möjligt, välj en omgivning med tall eller löv.
  5. Att vi gör oss av med mycket vätska sommartid är många av oss medvetna om, men att vi gör av med mer vätska på vintern, är kanske inte lika känt. Under en dagsvandring vintertid bör du alltså dricka mer vatten än du gör på sommaren.
  6. Det är sällan eldningsförbud under vintern. Ta med ved och göra upp en eld om du passerar en eldplats eller ett vindskydd. Passa på att njuta av värmen från en sprakande brasa under lunchen ett hett tips är att ta med något att tillaga också.

Populära vintervandringar – lågland


Vandringsupplevelser vintertid – lågland

Boka aktivitet

Varva ner i Hedströmsdalen

Västmanland
På egen hand
Flera dagar

Boenden för vintervandring – lågland

Boka boende

kängor till vintervandring

Är du osäker på vilken utrustning som behövs?

Att vandra på vintern skiljer sig inte mycket från sommaren – börja med kortare turer och våga prova.

Läs mer

Fler sidor om vandring

vandringsled-jämtlandstriangeln

Samlingssida vandringsleder

Det fantastiska med vandring i Sverige är att det alltid finns mer att upptäcka.

STFs Signaturleder

För att underlätta inför din nästa vandring har vi gjort ett urval av Sveriges mest spektakulära leder – vi kallar dem signaturleder.

Vandring

Det fantastiska med vandring i Sverige är att det alltid finns mer att upptäcka.