brygga i solnedgången på skärgårdsö

10 mindre kända skärgårdspärlor

Det är något speciellt med skärgårdsmiljö. Saltstänkta sund, holmar och öar, alla med sin egen karaktär. En färgsprakande solnedgång, närmast oändliga badmöjligheter och lika oändlig horisont gör det lätt att förstå varför just skärgården är en svårslagen sommarfavorit. Här delar vi med oss av 10 lite mindre kända pärlor.

Bo granne med morgondoppet i Söderhamns skärgård

fiskestugor och hav vid söderhamn
Ta båten ut i Söderhamns skärgård och bo i idyllisk skärgårdsmiljö på vandrarhem eller i egen stuga med altan och bastu vid havet. Njut av klippbad, sandstränder och solnedgångar i havet på fyra olika öar. Välj mellan härligt vandrarhem på Rönnskär och idylliska skärgårdsstugor på Enskär, Klacksörarna och Storljungfrun.

Enskär är en pärla i mellersta delen av skärgården med barnvänliga sandstränder. Ön lockar både badsugna till dagsutflykter och semesterfirare som vill njuta av skärgårdslivet i hyrstuga. Klacksörarna är ett naturskönt område på behörigt avstånd till annan bebyggelse. Ön är ett populärt utflyktsmål för båtfolket då det bland annat finns bra badmöjligheter och många fina picknickställen. Fyrhamnen är den gamla lots- och fyrplatsen på Storjungfrun, som är Söderhamns skärgårds största ö. Här väntar en storslagen natur med många fina markerade stigar att vandra.


Kustnära konstnärsbygd med saltstänkta aktiviteter

Villa akvarellen i skärgården
I Bottnefjorden, längs kustvägen mellan Fjällbacka och Bovallstrand hittar du STF Villa Akvarellen B&B, ett hemtrevligt Bed & Breakfast i en renoverad villa byggd 1931. Denna mysiga fiskeort ligger ett stenkast från havet och lämpar sig utmärkt som bas om du söker saltvattensbad, lugna promenader i viken eller ett besök till Nordens Ark med familjen. Runt husknuten hittar du även välrenommerade konstnärscentret Gerlesborgsskolan med sina utställningar och kurser. Garanterat en plats att bli kreativt inspirerad.

Läs mer och boka STF Villa Akvarellen B&B

Säl och sinnesfrid på Stora Fjäderägg

solnedång stora fjäderägg
Där himlen möter havet blir tillvaron enkel och sinnet eftertänksamt. På Stora Fjäderäggs fyrplats i Holmö skärgård bor du i öns gamla fyrvaktarbostäder, med havet och den gamla fyren som enda granne. Vandrarhemmet har 16 bäddar i vackert inredda fyrbäddsrum, och två kök för självhushåll. Standarden är enkel med torrdass med havsutsikt, bad i havet och vatten som hämtas vid kran utomhus. Följ fartygens färd från Bottenhavet upp i Bottniska viken, ströva över ljunghedar och solvarma klapperstensfält, leta strandfynd, förundra dig över labyrinter, kompassrosor och 1000-åriga hyddbottnar. Den morgontidige kan upptäcka säl på grynnorna ute till havs eller vara med när ornitologerna i fågelstationen ringmärker fågel. Garanterat en upplevelse utöver det vanliga.

Läs mer och boka STF Stora Fjäderägg Vandrarhem


Blommiga tapeter vid östkustpärlan Västervik

Hotell park
I centrala Västervik gömmer sig färgglada STF Västervik Hotell park med sneda väggar och knarrande golv från sent 1800-tal. I närheten av denna lilla tillflykt finner du gatukonst i världsklass, trivsamma restauranger och små personliga butiker. Västerviksbygden är full av vandringsleder som passar alla nivåer. Kombinera det med ett svalkande bad, kontrastrik kajakpaddling samt en eller annan cykeltur. Låt dig inte stoppas här. I närområdet hittar du fina fiskevatten, granitklippor för klättraren och Astrid Lindgrens värld för barnfamiljen. När du startar dagen med god frukost på den rogivande innergården passar du även på att fråga Anna eller Magnus om deras bästa tips i området!

Läs mer och boka STF Västervik Hotell Park


Oändlig horisont i Bottenvikens yttersta skärgård

fyrtorn i solnedgång vid Malören
I Bottenvikens yttersta skärgård hittar du STF Kalix Malören Lodge. En alldeles magisk plats som bjuder generöst på både avkoppling och äventyr. Hit åker man för den oändliga horisonten, den magiska midnattssolen och för att få tid för mötet med sig själv och sina kära. Utforska fyren, kika på skeppsvraket, plocka havtorn och njut av den vidunderliga havsutsikten i alla riktningar. Naturen är karg men högst levande med sandstrand, ängar och mängder av fåglar och vildblommor. Här bor du i den härliga Lotsstugan som har sju dubbelrum och en härlig svit. En perfekt plats för bröllopsresan, födelsedagen eller för dig som helt enkelt bara vill fira sommaren och livet!

Läs mer och boka STF Kalix Malören Lodge


En naturskön utsikt från Rindö

Sjövillan i stockholms skärgård
På Rindö, med utsikt över kända Vaxholm ligger STF Sjövillan Bed & Breakfast. Här hittar du en bra blandning av vacker natur samt kulturhistoria i kombination med Vaxholms utbud av olika nöjesupplevelser. Vid Oxdjupet, sundet mot Värmdö, på andra sidan ön hittar du ett ostmakeri, bryggeri och kafferosteri väl värda ett besök. Känner du för att uppleva de forna tiderna gör du det bäst genom kulturvandringen som du kan starta utanför dörren. Vandringen tar dig genom Rindös bygd med fästningar och gammal bebyggelse. Missa inte att scanna QR-koderna på de tjugo stopp vandringen erbjuder för extra information. Med hjälp av en fem minuters gratis färjeresa tar du dig snabbt över till Vaxholm och alla dess aktiviteter. Sjövillan är en perfekt bas för att upptäcka de omkringliggande öarna.

Läs mer och boka STF Sjövillan Bed & Breakfast


Njut av lugnet i Sörmlands skärgård

Barn som badar vid Sävö
Känner du för att koppla ner och koppla av? STF Sävö vandrarhem ligger på en ö i ett natur-och kulturreservat. Här finns varken wifi, TV, restauranger eller affärer. Naturen och avkoppling är attraktionen. Läs en bok, spela sällskapsspel eller låna utrustning för både inom- och utomhusaktiviteter. Om det dock börjar krypa lite i kroppen är övärlden utanför Sävö ett eldorado för vattenälskare. Två roddbåtar finns att låna och det går att hyra SUP samt kanadensare för den som vill. På ön hittar du 3km av Sörmlandsleden men även Sävöleden. Det serveras frukost om så önskas och det lilla cafét doftar gott av hembakade kakor och våfflor med glass. Med andra ord gott om saker att göra, eller inte.

Läs mer och boka STF Sävö Vandrarhem


Skärgårdsliknande miljö i Skånes största sjö

kanoter vid ivögården
På natursköna Ivö, sagoön mitt i Skånes största sjö, hittar du en skärgårdsliknande miljö och ett stort antal öar som nås enkelt med båt eller kanot. Njut av rofylld tystnad, sköna bad, cykelutflykter samt båt- och kanotturer. Följ vandringslederna genom skogarna, och besök mytomspunna historiska sevärdheter. Ön kantas av stränder och badmöjligheter finns nästan överallt. Här kan du även fiska abborre, gös, gädda, mört och braxen. På gården kan du både hyra båtar, kanoter och köpa fiskekort. Efter en aktiv dag njuter du av gårdens egenproducerade viner och mat av hög kvalitet tillagad på ekologiska råvaror i den mysiga restaurangen.

Läs mer och boka STF Ivögården Mat & Vingård


Bo på roslagsgård i genuint välbevarad skärgårdsmiljö

STF Arholma gård ur fågelperspektiv
På STF Arholma/ Bull-August bor du på en vacker roslagsgård mitt på ön Arholma. Ön erbjuder en genuint välbevarad skärgårdsmiljö som du lätt kan upptäcka till fots eller på cykel längs bilfria slingrande grusvägar. Eller hyr en kajak och utforska öarna runt omkring, havsbandets kobbar och skär ligger inte långt bort. Avsluta kvällen med en vedeldad bastu ett stenkast ifrån Bull-August gård och njut av utsikten mot Österhamns gamla sjöbodar. Hit kommer du för att både möta och njuta av lugnet!

Läs mer och boka STF Arholma Bull-August Gård


Slingrande grusvägar och stora smaker på Svartsö

drönrabild över svartsö i stockholms skärgård
Upplev en levande skärgårdsö. Svartsö är en stor ö i Stockholms mellersta skärgård med bofast befolkning året om. Här möter du öppna jordbrukslandskap och under vår och sommar står ängar och dikesrenar fulla med blommor. Grusvägarna på ön passar perfekt för löpning, vandring eller en cykeltur. Cykel finns att hyra om du inte tar med en egen. Med Svartsö som bas kan du även göra enkla dagsutflykter till öarna i närheten- Ingmarsö, Finnhamn, Husarö och Möja är bara några exempel på smultronställen på upptäckaravstånd. Missa inte heller ett besök på Svartsö Krog som serverar riktigt bra mat med närproducerade råvaror, och utan onödiga krusiduller. Omnämnd i White Guide och en upplevelse både för smaklökarna och övriga sinnen.

Läs mer och boka STF Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhem

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.