Boenden på öar

Upptäck några av Sveriges vackraste öar med hisnande utsikter, kristallklart vatten och pittoreska små byar. Från Öland i söder till Bottenviken i norr, finns det något för alla - sol, bad och avkoppling, äventyr och kultur. Här delar vi med oss av boendetips på de kanske bästa svenska öarna att uppleva i sommar!

Vackert boende i fyrvaktarhus på Gotland

Cyklist i solnedgång vid Närsholmens fyr på gotland

Nyfiken på att bo som en fyrvaktare? Det kan du göra på STF Närsholmen Fyr & Logi. Längst ut på en makalöst vacker udde på sydöstra Gotland ligger det välbevarade fyrvaktarhuset med sina ombonade rum. Naturen här är unik med ståtliga enar, vindpinade tallar, fält av blåeld och med havet som horisont. Stränderna av kalksten och sand lockar till promenader, bad och picknick intill havet.

Läs mer och boka STF Närsholmen Fyr & Logi


Nära norra Ölands finaste stränder

Sandstrand på norra Öland

Vill du bo på en klassisk sommarö är STF Skäftekärr på norra Öland perfekt för dig. Det mysiga boendet ligger mitt i Ekopark Böda, med närhet till härliga promenadstråk och cykelleder, fornlämningar, några av Sveriges finaste stränder, frisk havsbris och fågelkvitter. Under sommarmånaderna är det lilla caféet, beläget i Jägmästarbostaden, öppet och här serveras fika, lunch, mackor, våfflor och glass.

Läs mer och boka STF Skäftekärr Hotell


Hemlig ö söder om Stockholm

Drönarbild över Myssjö söder om Stockholm

Mitt i naturen på en helt egen ö omringad av skogssjön Yngern ligger STF Myssjö Gård. Här kan du landa, uppleva den magiska kvällssolen, och bara vara. Du kan välja mellan att övernatta i trädtält, glampigt safaritält, det flytande Flottellet, i gårdens charmiga vedeldade timmerstuga eller i Magasinet precis intill sjön.

Läs mer och boka STF Myssjö Gård


Bo i ett lotstorn i Blekinge skärgård

Lotstornet Aspö

STF Lotstornet på lilla ön Aspö är ett unikt boende i Blekinges vackra skärgård och bjuder på magisk utsikt året om. Endast 20 minuter från världsarvsstaden Karlskrona väntar lummig grönska, ringlande vägar, charmiga små hus och byar, strandängar och helt fantastiska bad.

Läs mer och boka STF Lotstornet Aspö


Mysiga sjöbodslägenheter i Göteborgs södra skärgård

Båtar tillagda vid Vrångö i Göteborgs skärgård

I Göteborgs södra skärgård, en kort båtfärd från fastlandet, ligger mysiga STF Kajkanten Vrångö. Här bor du i charmiga och välplanerade sjöbodslägenheter med pentry, badrum och altan. Njut av havet, ät skaldjur på bryggan, utforska öns naturstigar eller paddla kajak mellan klippor och skär.

Läs mer och boka STF Kajkanten Vrångö


Bo på roslagsgård i Stockholms skärgård

Utemöbler och gunga i sommarträdgård
På STF Arholma/ Bull-August bor du på en vacker roslagsgård mitt på ön Arholma. Ön erbjuder en genuint välbevarad skärgårdsmiljö som du lätt kan upptäcka till fots eller på cykel längs bilfria slingrande grusvägar. Eller hyr en kajak och utforska öarna runt omkring, havsbandets kobbar och skär ligger inte långt bort. Avsluta kvällen med en vedeldad bastu ett stenkast ifrån Bull-August gård och njut av utsikten mot Österhamns gamla sjöbodar.

Läs mer och boka STF Arholma Bull-August Gård


Med sälar och den gamla fyren som granne

solnedång stora fjäderägg

På Stora Fjäderäggs fyrplats i Holmö skärgård bor du i öns gamla fyrvaktarbostäder, med havet och den gamla fyren som enda granne. Standarden är enkel med torrdass med havsutsikt, bad i havet och vatten som hämtas vid kran utomhus. Den morgontidige kan upptäcka säl på grynnorna ute till havs eller vara med när ornitologerna i fågelstationen ringmärker fågel. Garanterat en upplevelse utöver det vanliga.

Läs mer och boka STF Stora Fjäderägg Vandrarhem


Njut av lugnet i Sörmlands skärgård

barn badar sävö

STF Sävö vandrarhem ligger på en ö i ett natur-och kulturreservat. Här finns varken wifi, TV, restauranger eller affärer – naturen och avkoppling är huvudattraktionen. Två roddbåtar finns att låna och det går att hyra kajak, kanadensare eller SUP för den som vill. På ön hittar du 3km av Sörmlandsleden men även Sävöleden. Det serveras frukost om så önskas och det lilla cafét doftar gott av hembakade kakor och våfflor med glass.

Läs mer och boka STF Sävö Vandrarhem


Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.