ungdomar i fjällen

Fjälluffa 18-25

Fjälluffa är ett äventyr i fjällen för dig som är mellan 18 och 25 år och som inte tidigare prövat på fjällvandring. Du får en grundlig introduktion i allt du behöver veta om fjällvandring. Det sker på startplatsen innan du drar ut på din egen vandring, tillsammans med kompisar eller jämnåriga som du träffar vid introduktionen.

Fjälluffa har sedan starten 2017 tagit ungdomar ut i fjällen där de fått vandra mellan fjällstugor och fjällstationer samt lärt sig mer om fjällsäkerhet. Priset, 1295 kronor, är förmånligt nedsatt för att många ska få möjlighet att fjällvandra.

I sommar erbjuder vi återigen möjligheten att skaffa sig kunskap om fjällen. Tillsammans med ett tiotal jämnåriga träffar du stugvärd och fjällguide som uppdaterar dig på allt du behöver veta inför din vandring. I introduktionen ingår bland annat att lära dig hantera karta och kompass. Du får även veta hur det är att bo i STFs fjällstugor och fjällstationer.

FJÄLLUFFA PÅ TRE DESTINATIONER

Under 2022 kan du välja att fjälluffa på tre olika fjälldestinationer: Jämtland, Vindelfjällen och Abisko.

Jämtland

Ungdomar i Jämtalndsfjällen

I Jämtland och Härjedalsfjällen är vildmarken alltid tillgänglig. Sylarna, Helags och Vålådalens naturreservat är alla välbesökta fjällområden och erbjuder många möjligheter att variera din vandring. Här väntar gott om markerade vandringsleder och övernattningsmöjligheter.

Vandring från Vålådalen vidare till Lunndörren, Vålåstugorna, Gåsen, Stensdalen.

Läs mer och boka

Vindelfjällen

Ungdomar sitter på brygga vid vatten i VIndelfjällen

Vindelfjällens naturreservat är som en sammanfattning av lapplandsfjällen. Här hittar du högfjällsmassiv, u-formade dalar och fjällhedar. På lägre höjd finns fjällbjörkskogar, fågelrika våtmarker, fiskrika sjöar och samevisten. Har du tur kanske du till och med får se en fjällräv.

Vandring från Hemavan vidare till Viterskalet, Syter, Tärnasjö, Serve, Aigert, Ammarnäs.

Läs mer och boka

Abisko

Ungdomar vandrar på vandringsled Abisko

Abisko- och Kebnekaiseområdet är med sitt omfattande ledsystem och utbud av övernattningsstugor lättillgängligt för vandrare. Den sträckning som de allra flesta vandrare väljer är Abisko – Nikkaluokta. Kungsleden går genom området mellan Abisko och Vakkotavare.

Vandring från Abiskojåkka vidare till Abiskojaure, Alesjaure, Sälka, Singi, Kebnekaise.

Läs mer och boka

Så går det till att fjälluffa

Du startar äventyret i det fjällområde du valt och checkar där in på den fjällstationen/fjällstugan. Här bor du som deltagare första natten och får en fjällintroduktion med fjällguide och stugvärd. Guiden lär dig om utrustning, fjällsäkerhet, vandring och om att hantera karta och kompass. Stugvärden berättar om hur det är att bo i STFs fjällstugor. Efter introduktionen är det dags för din vandring, själv eller i grupp. Du går utan guide och får praktisera de kunskaper du fått med dig från introduktionen. Vi vänder oss just till dig som är nybörjare och inte tidigare fjällvandrat – du behöver inga förkunskaper.

Pris: 1295 kronor. I priset ingår logi i flerbäddsrum på fjällstuga och fjällstation, samt guidad fjällintroduktion under det första dygnet. Medlemskap i STF behövs och kan tecknas när du bokar.

Här kan du läsa våra utrustningstips.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.