Fjällvandrare pekar mot bergen

Fjälluffa i sommar för dig 18-25 år

Fjälluffa är ett äventyr i fjällen för dig som är mellan 18 och 25 år och vill lära dig mer om fjällvandring. Inga förkunskaper krävs. Tillsammans med jämnåriga, som också längtar ut på fjället, får du inspiration och kunskap om det som behövs inför vandringen.

Fjälluffa har sedan starten 2017 tagit ungdomar ut i fjällen där de fått vandra mellan fjällstugor och fjällstationer samt lärt sig mer om fjällsäkerhet. Priset, 995 kronor, är förmånligt nedsatt för att många ska få möjlighet att fjällvandra (ordinarie pris för bara boende cirka 3400 kronor).

Under sommaren 2019 erbjöds återigen möjligheten att skaffa sig kunskap innan du ger dig ut på fjället. Tillsammans med ett tiotal jämnåriga träffade du stugvärd och fjällguide och fick veta allt du behövde veta inför din vandring. I introduktionen ingick bland annat att lära sig hantera karta och kompass och hur det är att bo i STFs fjällstugor och fjällstationer.

Nyhet 2019 – Fjälluffa på tre destinationer

Under 2019 var det för första gången möjligt att fjälluffa på tre olika destinationer; Jämtland, Vindelfjällen och Abisko.

Jämtland

I Jämtland och Härjedalsfjällen är vildmarken alltid tillgänglig. Sylarna, Helags och Vålådalens naturreservat är alla välbesökta fjällområden och erbjuder många möjligheter att variera din vandring. Här väntar gott om markerade vandringsleder och övernattningsmöjligheter.

Vandring från Vålådalen vidare till Lunndörren, Vålåstugorna, Gåsen, Stensdalen.

vindelfjällen

Vindelfjällen

Vindelfjällens naturreservat är som en sammanfattning av lapplandsfjällen. Här hittar du högfjällsmassiv, u-formade dalar och fjällhedar. På lägre höjd finns fjällbjörkskogar, fågelrika våtmarker, fiskrika sjöar och samevisten. Har du tur kanske du till och med får se en fjällräv.

Vandring från Hemavan vidare till Viterskalet, Syter, Tärnasjö, Serve, Aigert, Ammarnäs.

abisko

Abisko

Abisko- och Kebnekaiseområdet är med sitt omfattande ledsystem och utbud av övernattningsstugor lättillgängligt för vandrare. Den sträckning som de allra flesta vandrare väljer är Abisko – Nikkaluokta. Kungsleden går genom området mellan Abisko och Vakkotavare.

Vandring från Abiskojåkka vidare till Abiskojaure, Alesjaure, Sälka, Singi, Kebnekaise.

Så går det till att Fjälluffa

Du startar äventyret i fjällstugan Abiskojåkka, på Hemavans fjällstation eller på Vålådalens fjällstation beroende på vilket fjällområde som valts. Där bor du som deltagare första natten och får en introduktion om hur fjällvandringen kommer att gå till. Efter introduktionen går du din vandring, själv eller i grupp. Vandringen kommer inte att guidas.  Inga förkunskaper krävs då vi vänder oss till dig som inte tidigare vandrat mellan fjällstugor och fjällstationer.

Pris: 995 kronor (ordinarie pris för bara boende cirka 3400 kronor). I priset ingår ospecificerat boende på fjällstuga och fjällstation, samt guidad fjällintroduktion under det första dygnet. Medlemskap i STF krävs och kan tecknas när du bokar.

Innan din vandring börjar får du via mejl packtips och utrustningslista för att du ska vara förberedd inför din vandring.

frågor svar

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.