person med utsträckta armar vid sjö

Semestertips för hösten

Inte redo att släppa den där sköna semesterkänslan än? Populära resmål blir oftast lite härligare senare på säsongen, när tempot och trängseln minskar och lugnet infinner sig. Du behöver inte resa så långt, det finns massor av pärlor runt om i landet som passar perfekt att upptäcka över en helg. Här kommer våra bästa tips på hur du förlänger semesterkänslan i höst!

Krispig höstluft på Storulvåns Fjällstation

storulvån på sommaren
En avkopplande höstvistelse på STF Storulvån Fjällstation är ett perfekt sätt att stilla sin fjällängtan innan fjälltopparna återigen skiftar färg till vinterskrud. Här bor du vid vägs ände mitt i fjällvärlden knappt en timme från Åre. Nattåg och anslutande buss tar dig smidigt hela vägen till fjällstationen. Väl framme är det du som bestämmer tempot för dagen. Utanför dörren väntar en mängd fina dagsturer som bjuder på storslagna vyer och rik flora. Vår kunniga personal på plats tipsar gärna om passande turer efter dina önskemål. Är vädret lite ruggigare finns både bastu och härliga fåtöljer med fjällutsikt att koppla av i. På kvällen njuter du av en härlig middagsmeny baserad på lokalproducerade råvaror medan du planerar morgondagens fjälltur. Maximalt fjällnjut helt enkelt!

Läs mer och boka


Höstinspiration för alla sinnen

Wij trädgårdshotell
Bege dig till de djupa Gästrikeskogarna, checka in på STF Wij Trädgårdar och låt dig inspireras! Med makalös trädgårdspark, visningsträdgård, butik och mycket annat får du säkerligen med dig nya idéer till ditt eget hem eller trädgård. På hotellet sover du gott, antingen i herrgårdsstil i hotellrum eller i bed and breakfast-stil på det nybyggda annexet. I Wij Trädgårdskök äter du vällagad och lokalproducerad mat. Njut av egenodlade grönsaker, kryddor och ätbara blommor! Det mesta som serveras är odlat och skördat i de egna trädgårdarna. Ett populärt och fint utflyktsmål inte långt från Wij är friluftsområdet Rönnåsen. Vandra upp till Rönnåsens topp och tappa andan av den fantastiska utsikten.

Läs mer och boka


Vykortsvacker höst på Höga Kusten

Utsikt Hög kusten Åbergsgården
Höga Kusten – ett magnifikt världsarv med sin unika natur! Ett besök till Skuleskogens nationalpark och den storslagna Slåttsdalsskrevan med utsikt över Bottenhavet är såklart givet. Ett annat landmärke för området är Skuleberget och det är verkligen mödan värt att ta sig upp till toppen. Väl uppe bjuds du på utsikt över hela det spektakulära världsarvet. Med vackra vyer över Höga kustens landskap ligger också STF Pelle Åbergsgården. Här bor du bekvämt med närhet till några av Sveriges vackraste vandringsleder.

Björnåsleden, som ansluter till den tio mil långa Världsarvsleden, ligger exempelvis precis utanför gården. Leden är lite lugnare och har färre besökare än på den mer välkända Högakustenleden. För att få den allra bästa upplevelsen av just den senare kan du boka ett paket via boendet där vandringen skräddarsys efter önskemål, intressen och vana. Är du intresserad av kultur och konst så missa inte paketet Kultur och konstpalett.

Läs mer och boka


Färgsprakande höst i utkanten av Laponia

Saltoluokta höst
Att kliva av båten efter turen över Langas till Saltoluokta är en svårslagen känsla. På bara en kvart färdas du från bilvägen och busshållplatsen i Kebnats, över till väglöst land och ett lugn som går att ta på. Här bor du mitt i äventyret, precis i utkanten av det stora världsarvsområdet Laponia, och med Kungsleden utanför dörren. Möjligheterna till vandring och storslagna naturupplevelser är närmast oändliga. Gör dagsvandringar i varierande längd, följ med på en guidad kulturell och historisk dagsvandring till mäktiga Stora Sjöfallet eller promenera ner till strandkanten med en bok och njut av höstfärgerna som doppar sig i sjön Langas. Chansen är stor att detta blir din vackraste utsikt i år!

Läs mer och boka


Möt hösten i östgötaskogarna

Bastu och bad i Vårdnäs
Förläng din sommar genom att åka till det som kallats ”östgötska tropikerna”. Här möts du av magisk natur och orörda urskogar i gyllene höstfärger. För dig som vill utforska skogarna, de många sjöarna och Kinda kanal rekommenderar vi att bo på STF Vårdnäs Stiftsgård Hotell & Konferens. Bo verkligt naturnära genom Vårdnäs egen version av glamping – CampingDeLuxe. Här sover du mysigt med massor av kuddar, gardiner och ljusslingor i ett vindskydd med egen grillplats. Ta ett höstdopp eller prova på att paddla kajak eller kanot i sjön Stora Rängen precis utanför. Passa också på att vandra en del av Östgötaleden som går i närheten. Lunchpaket och fikakorg att ta med fixar boendet. Du kan bara njuta av ett perfekt höstäventyr!

Läs mer och boka


Skördefest på solens och vindarnas ö

Hotell Magasin 1
Sommarfavoriten Öland är om möjligt ännu vackrare på hösten när turisterna är färre och naturen visar sig från sin gyllene sida. Höst betyder också skördetid och har du möjlighet så besök Öland i slutet av september då Ölands Skördefest inträffar. Då får du avnjuta odlingsårets grand final på gårdsbutiker, caféer och restauranger. Ett perfekt utgångställe att bo på är charmiga STF Hotell Magasin1 i Mörbylånga hamn på södra Öland. Här bor du med Kalmarsund som granne och har nära till alla spännande utflyktsmål. Passa på att vandra en av STFs signaturleder, Signaturled Öland, som passerar här. Obeskrivligt vacker att vandra genom världsarv med vy över strandängar och hav.

Läs mer och boka


Vandringsvecka bland Grövelsjöfjällens gnistrande höstfärger

Grövelsjön höst
Upplev Grövelsjöfjällen i sprakande höstskrud under vår vandringsvecka i slutet av september, där du tillsammans med vår erfarna fjällguide utforskar de mest spännande miljöerna kring Grövelsjöns svenska och norska fjällområde. Vi har valt ut några riktiga favoritturer, bästa fikaplatserna och givetvis smultronställen få känner till. Njut av upplevelserika och långa vandringsdagar bland ett färgrikt säsongskifte där du efter varje dagsvandring landar skönt i fjällstationens välkomnande miljö.

Läs mer och boka


Höstweekend i designsilo

upperud på hösten
Dalslands natur är storslagen och hösten en perfekt tid för att njuta av den. Vackert beläget precis vid vattnet ligger ett spännande designhotell i form av en ombyggd spannmålssilo, STF Upperud 9:9. Det naturnära läget bjuder in till massor av äventyr. Varför inte börja dagen med att ta ett uppfriskande bad från bryggan utanför? Den härliga frukostbuffén smakar extra bra efteråt! Sedan ger du dig ut på upptäcktsfärd med kanot och utforskar omgivningarna. Eller snöra på dig vandringsskorna och passa på att vandra en bit av fina Dalslands pilgrimsled som ligger precis utanför dörren. God matsäck att ta med fixar Upperud åt dig!

Läs mer och boka


Mäktiga vyer över Siljan

Backlunds i Siljan
Omfamna hösten i dalafjällen. Kring Siljan och Vikarbyn finns många fina vandringsstigar och leder, både för kortare och längre vandringar. Siljans strandvandring längs Siljan är en favorit med sevärdheter som Vasamonumentet och vackra vyer över sjön. Missa inte Signaturled Siljan som du kan ansluta till i närheten och för dig som är sugen på adrenalin och fart finns här också bra terrängleder i skogen för downhill-cykling. Kan du inte få nog av vidunderlig utsikt över Siljan väljer du att övernatta på STF Backlunds B&B. Lasse och Maja som driver boendet ser till att du får en härlig vistelse med lokalproducerade specialiteter och nybakat tunnbröd, eller ”tuttul” som man säger på dalmål. Stärkt av god mat är du redo att ta dig an dagens äventyr!

Läs mer och boka


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.