person med utsträckta armar vid sjö

Semestertips för hösten

Populära resmål är oftast lite härligare senare på säsongen, när tempot och trängseln minskat och lugnet infinner sig. Du behöver inte resa så långt, det finns massor av pärlor runt om i landet som passar perfekt att upptäcka över en helg. Här kommer några härliga tips för din höstweekend!

Två kvinnor sitter på klippa i Göteborgs södra skärgård

Förläng sommaren i Göteborgs skärgård

Ta skärgårdsbåten från Saltholmen ut i havsbandet till den sydligaste ön i Göteborgs skärgård, pittoreska Vrångö. Här kliver du rakt in i en annan värld, långt bort från storstadens brus. Du bor i STF Kajkanten Vrångös charmiga och välplanerade sjöbodslägenheter med pentry, badrum och altan i den gamla fiskhamnen. Hösten betyder skaldjurstider och klar, hög luft. Varför inte packa en korg med godsaker till närmsta klippa? Paddla havskajak mellan klippor och skär, utforska öns spännande historia längs slingrande naturstigar och avsluta dagen i den vedeldade bastun och den varma badtunnan.


Utsikt Hög kusten Åbergsgården

Vykortsvackert på Höga Kusten

Höga Kusten – ett magnifikt världsarv med sin unika natur! Att besöka Skuleskogens nationalpark och den storslagna Slåttsdalsskrevan med utsikt över Bottenhavet är såklart givet. Ett annat landmärke för området är Skuleberget och det är verkligen mödan värt att ta sig upp till toppen. Väl uppe bjuds du på utsikt över hela det spektakulära världsarvet. Med mäktiga vyer över Höga kustens landskap ligger också STF Pelle Åbergsgården där du bor bekvämt med närhet till några av Sveriges vackraste vandringsleder.


upperud på hösten

Höstweekend i designsilo

Dalslands natur är storslagen och hösten en perfekt tid för att njuta av den. Vackert beläget precis vid vattnet ligger STF Upperud 9:9, ett spännande designhotell i form av en ombyggd spannmålssilo. Det naturnära läget bjuder in till massor av äventyr. Varför inte börja dagen med att ta ett uppfriskande bad från bryggan utanför? Den härliga frukostbuffén smakar extra bra efteråt! Sedan ger du dig ut på upptäcktsfärd med kanot och utforskar omgivningarna. God matsäck att ta med fixar Upperud åt dig!


STF Sköllengården i vcker solnedgång

Färgsprakande höst på Österlen

Hösten på Österlen kännetecknas av promenader genom färgsprakande bokskog, skördetid, ålagillen och den stora äppelmarknaden. De romantiska vyerna av böljande fält, idylliska byar, äppelodlingar och sagolika stränder gör sig nästan nästan bättre i slutet av sommaren och på hösten än i högsäsong mitt i sommaren. Bo på klassisk skånelänga hos STF Sköllengården som kan stoltsera med en av de allra tjusigaste havsutsikterna i trakten. I restaurangen äter och dricker du gott. Kanske avslutar du dagen med vedeldad bastu i trädgården och ett efterföljande uppfriskande kallbad i vintunna?


Tofvehults fasad

Njut av ett småländskt Provence

I vackraste nordöstra Småland, omgivet av skog och sjö ligger STF Tofvehult. Ett mysigt ställe med närhet till skog och bad fantastiskt bemötande och förstklassig middag och frukost. Här njuter du av stillheten samtidigt som du har nära till charmiga staden Västervik, Astrid Lindgrens magiska värld och till ljuvliga Tjust skärgård. Njut av lugnet och promenera längs slingrande skogsstigar, bada i den stilla insjön, hyr en kajak eller en SUP, bada bastu eller läs en bok på den lummiga verandan som har en air av Provence.


Hotell1 med sin röda fasad

Skördefest på ett gyllene Öland

Sommarfavoriten Öland är om möjligt ännu vackrare på hösten när turisterna är färre och naturen visar sig från sin gyllene sida. Höst betyder också skördetid och har du möjlighet så besök Öland i slutet av september när Ölands Skördefest pågår. Charmiga STF Hotell Magasin1 i Mörbylånga hamn på södra Öland är ett perfekt basläger. Här bor du med Kalmarsund som granne och har nära till spännande utflyktsmål, bland annat en av STFs signaturleder, Signaturled Öland, som passerar här.


Cykel utanför Möja vandrarhem

Krispig höstluft i Stockholms skärgård

Sensommaren och hösten i Stockholms skärgård är en magisk upplevelse. Mindre folk, fortfarande varm i vattnet, hög luft och intensiva färger. Från mitten av september kan du också resa på SL:s periodbiljetter. På Möja, en av de större öarna precis där den karga ytterskärgården börjar, bor du hemtrevligt och centralt på STF Möja Vandrahem. Vandrarhemmet ligger i huvudbyn Berg med båthamn, café, restaurang och affär runt knuten. Hyr en kajak och upplev naturreservaten öster om ön eller hyr en lådcykel med korg och packa med lite härlig utflyktsmat.


Vy över Siljan från Backlunds B&B

Mäktiga vyer över Siljan

Kring Siljan och Vikarbyn finns många fina vandringsstigar och leder, både för kortare och längre vandringar. Perfekt för en höstsemester! Siljans strandvandring längs Siljan är en favorit med sevärdheter och vackra vyer över sjön. Missa inte Signaturled Siljan som du kan ansluta till i närheten. För mer vidunderlig utsikt över Siljan övernattar du på STF Backlunds B&B. Lasse och Marie som driver boendet ser till att du får en härlig vistelse med lokalproducerade specialiteter och nybakat tunnbröd.


Mer inspiration

Fjällvandring på hösten

Krispig höstluft, sprakande färger, ett lugnare tempo med färre besökare och dessutom myggfritt. Fördelarna med att fjällvandra på hösten är många.

grupp-planerar-med-karta

Visa alla boenden på karta

På vår karta kan du se var alla våra boenden & aktiviteter finns i Sverige. Du kan även filtrera resultatet för att hitta något som passar just dig.

Bli medlem i STF

STF är en ideell förening för dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill bidra till att andra får möjlighet att upptäcka.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.