barn i skogen på höstlovet

Höstlovstips 2022

Bo bland visenter på Västkusten, prova på glamping eller åka på vildmarksäventyr? Här listar vi våra bästa tips för ett härligt höstlov tillsammans med familjen!

Bo bland visenter och snöleoparder på Västkusten

Visenter i höstskog

På Nordens Ark i vackra Bohuslän bor du i en helt unik miljö med närhet till naturen samtidigt som du stödjer det viktiga arbetet med att bevara utrotningshotade djur. Du möter exempelvis visent, röd panda och amurtiger. Antingen bor du på hotellrum eller lite mer äventyrligt i en av stugorna i Ekoparken. Här bor du mysigt och enkelt med vedkamin och utedass och sover sedan gott i fotogenlampans sken. Det är en riktig upplevelse att vara så nära inpå naturen och ha utsikt över hela parken. Inträdet till Nordens Ark ingår när du övernattar via STF. I närheten finns också spännande stenåldersgravar och hällristningar att titta på. Missa inte heller att vandra en bit på fina Signaturled Bohuskusten som passerar här.

Läs mer och boka


Sov under stjärnorna i världsarvet

Glampingtält i höstskog

Ta höstlovet till att riktigt koppla ner och koppla av! Hos Glamping Höga Kusten finns varken elektricitet, rinnande vatten eller wifi. I stället får du njuta av ett riktigt naturäventyr. Det är extra mysigt att sova i de fina glampingtälten om hösten när det är lite ruggigt. Då kryper du in och värmer dig vid den vedeldade kaminen och bäddar ner dig i sängen med varma täcken och filtar. När det är mörkt är stigarna runt gården upplysta med oljelampor, solcellslampor och levande ljus. Så mysigt och spännande, som att sova i en koja i en saga! För att somna riktigt gott avslutar du och familjen dagen med vedeldad bastu och uppvärmd badtunna. Här sitter ni under stjärnhimlen, eller kanske ännu bättre under norrskenet, och lyssnar på skogens alla ljud. Dagen efter startar med frukost över öppen eld och sedan är ni redo att ta er an dagen.

Läs mer och boka


Höstlovskul i huvudstaden

Husfasader vid Söder Mälarstrand i Stockholm

Vill du vara säker på att få in upplevelser som passar alla i familjen på lovet? Då är Stockholm ett bra val! Välj bland mängder av muséer och lär er något nytt eller besök en av alla parker, slott och vackra naturområden. Kanske Skansens djur och gårdar lockar? För den som vill uppleva mer fart och bus förvandlas Gröna Lund till en extra kuslig Halloweenpark. Här hittar du skräckhus, attraktioner och otäcka karaktärer blandat med pumpor, höstiga dekorationer och riktigt rysmys. STF har flera boenden att välja mellan.

Läs mer och boka


Bus och mys i björnens rike

Pojke dricker vatten ur kåsa i skogen

Sätt kurs mot Sälen och Torgåsgården på höstlovet och se fram emot aktivitetsfyllda dagar med skog och fjäll runt knuten. Testa fiskelyckan i någon av de runt hundra fina fiskevatten som finns i närheten. Eller häng med på en spännande vandring i björnens rike, och spana efter färska spår från björn, älg och järv. På gården finns även naturbingo och naturstig med frågor för barn i olika åldrar, där du passerar Vallafallet och går på den gamla nedlagda järnvägen som en gång trafikerade Mora-Särna. Efter utomhusäventyr väntar mys framför brasan eller avkoppling i bokhörnan.

Läs mer och boka


Upplevelser för alla smaker i Göteborg

Höstlov i göteborg
I Göteborg finns massor att uppleva för höstlovslediga upptäckare. Har du sällskap av nyfikna experimentsugna barn är Maritiman ett bra tips, de håller öppet hela höstlovet. Besök Tims havslabb och lär dig hur en ubåt fungerar eller hur stora fartyg av stål kan flyta. På Alfons Åbergs kreativa kulturhus kan nyfikna barn leka, busa, klättra och upptäcka i ett hus fullt med finurliga saker. Om vädret tillåter körs även en daglig teaterföreställning utomhus på verandan. Finns det mycket överskottsenergi som behöver ut är lekplatsen Pliktas fantasifulla utomhusmiljö ett perfekt val. Här finns utegym, rutschkana, pingisbord och massa utrustning att låna. Välj något av STF boenden i Göteborg som bas.

Läs mer och boka


Höstlov vid sörmländskt slott

Vacker höstbild med dimma
Fotograf: Pontus Carlweitz

Vem har inte drömt om att få bo på eller i närheten av ett slott? På STF Bränneriet kan du och familjen göra just detta. Här bor du mitt i Sörmlands största naturreservat, i ett vackert gammalt bränneri från 1800-talet, och bara några meter från Nynäs slott. Utanför dörren passerar Sörmlandsleden så självklart ska du passa på att vandra den. Du behöver inte gå hela utan här finns kortare etapper att prova på. För de allra minsta finns Naturportalen, ett naturäventyr på 1,3 kilometer där både vuxna och barn får möta skogens djur och växter tillsammans med maskoten Strix. Äntligen får du reda på vem som är snabbast i skogen och hur mycket en älg bajsar på ett dygn.

Läs mer och boka


Spännande höstlov i historisk miljö

Nere i Sala silvergruva

Hos Sala Silvergruva finns mycket att uppleva. Du bor mitt i historien och själva boendet är inspirerat från de gruvarbetare som en gång arbetade här. Rött från arbetarna och svart och brunt från gruvan. Självklart tar du ett besök i gruvan och upptäcker en helt annan värld, under jord. Bergssalar, enorma schakt och ringlande gångar. Men här finns också mycket annat spännande att prova på. Testa MTB-cykel och slingan ”Knektleden”, paddla kanot på någon av sjöarna i närheten eller passa på att hälsa på några av de spännande grannarna. Hos Norrängels Alpackor kan du lära känna Paul och hans alpackor, Leffe i Morgongåva har sina älgar på Gärdsjö Älgpark och i Avesta kan du på Avesta Visentpark bekanta dig med visenter.

Läs mer och boka


Vildmarksäventyr för hela familjen

Vacker utsikt över sjö och höstskog

Klåveröd är en fantastisk plats för äventyr! Området ligger som en ö av vildmark mitt uppe på Söderåsen och bjuder på spännande klippor, skrevor och dalar. Om du älskar att vara ute i naturen kommer detta att passa dig och familjen perfekt. Passa på att vandra vackra Skåneleden som går i närheten och lockar med spännande sevärdheter som Vargadalen, Snuvestuan och Skostensdalen. Bara namnen gör en sugen på att utforska och upptäcka. Är du sugen på lite fart och fläkt finns här också fina grusvägar, skogsvägar och MTB-leder för cykling – STF Klåveröd hyr ut mountainbikes. Den riktiga äventyraren kanske också provar på att sova utomhus, i området finns flera vindskydd. En enkel och spännande upplevelse för alla åldrar!

Läs mer och boka


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.