barn i skogen på höstlovet

Höstlovstips

Prova på glamping, åka på skogsäventyr eller uppleva storstaden? Höstlovet är en perfekt tid för att upptäcka Sverige tillsammans. Här listar vi våra bästa tips för ett härligt höstlov med familjen!

Bland granar och blåbärsskog i Dalarna

Litet barn tittar på en härlig frukostbuffet

Mysiga och hemtrevliga STF Turistgården Särna Bed & Breakfast i Dalarna är perfekt för alla som älskar natur och god mat. Omgivningen i Särna ger tillgång till otaliga vandringsleder, cykelvägar och spännande natur. Bara 20 minuter bort med bil ligger Fulufjällets Nationalpark där ni kan uppleva Sveriges högsta vattenfall och besöka Naturum där det finns mycket att upptäcka, för både vuxna och barn. Maten på Turistgården är något alldeles speciellt! Här bakas surdeg- och tunnbröd färskt till frukost varje dag och för era utflykter kan ni få mer er hembakat bröd, någonting sött till fikapausen och varm dryck i termosen.

Läs mer och boka

Visenter och snöleoparder på Västkusten

Visenter i höstskog

På STF Nordens Ark i vackra Bohuslän bor du i en helt unik miljö med närhet till naturen samtidigt som du stödjer det viktiga arbetet med att bevara utrotningshotade djur. Du möter exempelvis visent, röd panda och amurtiger. Antingen bor du på hotellrum eller lite mer äventyrligt i en av stugorna i Ekoparken. I stugorna är det mysigt men enkelt, du eldar med vedkamin och har utedass. Sedan sover du gott i fotogenlampans sken. Det är en riktig upplevelse att vara så nära inpå naturen och ha utsikt över hela parken. Inträdet till Nordens Ark ingår när du övernattar via STF.

Läs mer och boka

Sov under stjärnorna i världsarvet

Glampingtält i höstskog

Ta höstlovet till att riktigt koppla ner och koppla av! Hos STF Glamping Höga Kusten finns varken elektricitet, rinnande vatten eller wifi. I stället får du njuta av ett riktigt naturäventyr. Det är extra mysigt att sova i de fina glampingtälten om hösten när det är lite ruggigt. Då kryper du in och värmer dig vid den vedeldade kaminen och bäddar ner dig i sängen med varma täcken och filtar. Utanför är stigarna runt gården upplysta med oljelampor, solcellslampor och levande ljus. Så mysigt och spännande, som att sova i en koja i en saga!  Dagen efter startar med frukost över öppen eld och sedan är ni redo att ta er an dagen.

Läs mer och boka

Bo i ett lotstorn i Blekinge skärgård

STF Lotstornet på Aspö är ett riktigt häftigt boende i Blekinges vackra skärgård. I det 20 meter höga tornet finns fem charmiga rum, samtliga namngivna efter den fyr du kan se från respektive våning. Allra överst finns utkiken, där du har magisk utsikt! En klar dag kan du se ända till Utklippan, den allra yttersta ön i Karlskrona skärgård. Aspö är perfekt för att vandra eller cykla milslånga rundor. Ett spännande besöksmål att ta sig till är Militärmuseum för rörligt kustartilleri, KA2. Museet är beläget mitt på ön och ger dig en ordentlig insikt i hur skärgården såg ut när den var bemannad av militären.

Läs mer och boka

Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!

Höstlov vid sörmländskt slott

Vacker höstbild med dimma
Fotograf: Pontus Carlweitz

Vem har inte drömt om att få bo på eller i närheten av ett slott? På STF Bränneriet kan du och familjen göra just detta. Här bor du mitt i Sörmlands största naturreservat, i ett vackert gammalt bränneri från 1800-talet, och bara några meter från Nynäs slott. Utanför dörren passerar Sörmlandsleden så självklart ska du passa på att vandra den. Du behöver inte gå hela utan här finns kortare etapper att prova på. För de allra minsta finns Naturportalen, ett naturäventyr på 1,3 kilometer där både vuxna och barn får möta skogens djur och växter tillsammans med maskoten Strix.

Läs mer och boka

Höstpaddling i norra RoslagenUtsikt över Klockargården i Öregrund

I byn Öregrund i norra Roslagen finns pastellfärgade trähus, trånga gränder och storslagen natur. Här ligger det mysiga gårdshotellet STF Klockargården Öregrund med sina röda små trähus och vita knutar. Precis utanför hotellet finns många fina promenadstigar längs med havet eller i skogen men man kan också utforska området med en cykeltur eller hyra vattenaktiviteter som kajak eller SUP. Paddling är en avkopplande och spännande upplevelse oavsett om du är erfaren eller om du provar på för första gången. Ett garanterat bra tips är att packa ned god picknickmat och avsluta på klipporna i solnedgången efteråt.

Läs mer och boka

Kusligt kul i Malmö

Två barn ligger och läser i hängmatta på Ohboy Hotell i Malmö

I Malmö händer alltid roliga saker! Under höstlovet byter exempelvis Folkets Park i centrum skepnad till att bli en plats med roliga och lite läskiga aktiviteter – både för små och stora. Har ni inte fått nog av ruskigheter i Folkets Park så är det bara att ta tåget över Öresund till Tivoli i Köpenhamn. Här firas Halloween utöver det vanliga med extra kusliga attraktioner, massa pumpor och ljus. Bor gör du på STF Ohboy Hotell i Västra hamnen där du ha egen ingång, sköna sängar, badrum, pentry, liten uteplats och en hopfällbar cykel att lära känna staden med. För riktig ”långtbortahemifrånkänslan” kan du även hyra hängmatta att hänga upp på rummet.

Läs mer och boka

Höst för alla i huvudstaden

Husfasader vid Söder Mälarstrand i Stockholm

Vill du vara säker på att få in upplevelser som passar alla i familjen på lovet? Då är Stockholm ett bra val! Välj bland mängder av muséer och lär er något nytt eller besök en av alla parker, slott och vackra naturområden. Kanske Skansens djur och gårdar lockar? För den som vill uppleva mer fart och bus förvandlas Gröna Lund till en extra kuslig Halloweenpark. Här hittar du skräckhus, attraktioner och otäcka karaktärer blandat med pumpor, höstiga dekorationer och riktigt rysmys. STF har flera boenden att välja mellan.

Läs mer och boka

Upplevelser för alla smaker i Göteborg

Höstlov i göteborg
I Göteborg finns massor att uppleva för höstlovslediga upptäckare. Har du sällskap av nyfikna experimentsugna barn är Maritiman ett bra tips, de håller öppet hela höstlovet. Besök Tims havslabb och lär dig hur en ubåt fungerar eller hur stora fartyg av stål kan flyta. På Alfons Åbergs kreativa kulturhus kan nyfikna barn leka, busa, klättra och upptäcka i ett hus fullt med finurliga saker. Finns det mycket överskottsenergi som behöver ut är lekplatsen Pliktas fantasifulla utomhusmiljö ett perfekt val. Här finns utegym, rutschkana, pingisbord och massa utrustning att låna. Välj något av STF boenden i Göteborg som bas.

Läs mer och boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.