Skierfeklippan och rapadalen i Sarek nationalpark

Sarek nationalpark

Sarek nationalpark är ett dramatiskt fjällområde med djupa dalar och höga bergstoppar. I dalgångarna ringlar storslagna floddeltan och de snöklädda bergen rymmer över 100 glaciärer. Sarek är en av Sveriges mest otillgängliga nationalparker som saknar både markerade leder och övernattningsstugor.

Upplev Sarek

rapadalen i sarek nationalpark
Sareks nationalpark är en av Sveriges äldsta nationalparker och ett av våra största högalpina områden. Av Sveriges 13 toppar över 2000 meter ligger sex av dessa i Sarek nationalpark. I området finns över 100 glaciärer och i dalgångarna kan du följa storslagna floddeltan. Dalgångarna är populära betesmarker för älgar och renar och de branta klipporna är tillhåll för fjällvråkar och andra stora rovfåglar. Här kan du uppleva dramatisk natur i sin vildaste form.

Skierfe-klippan, en dramatisk klippvägg som reser sig nästan 700 meter upp ur dalgången, är det mest kända utflyktsmålet i Sarek. Den är belägen vid Rapadalens mynning och har en fantastisk utsikt över det snirklande deltalandskapet. Du når Skierfeklippan enklast via STF Aktse Fjällstuga.

Sarek ingår i världsarvet Laponia tillsammans med nationalparkerna Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus, samt naturreservaten Sjávnja/Sjaunja och Stubbá/Stubba samt områdena Sulidälbmá, Tjuoldavuobme och Ráhpaäno suorgudahka.

Vandra i Sarek

Vandrar upp mot Skierfeklippan i Sarek med utsikt över Rapadalen
Sarek benämns som en av Sveriges mest otillgängliga nationalparker. Här finns inga markerade leder eller övernattningsmöjligheter, vilket ställer höga krav på god navigeringskunskap med karta och kompass samt vana av längre tältturer. Dessutom innebär en vandring här många svåra vad över vattendrag som kräver försiktighet. Att vandra genom Sarek är krävande, men ger samtidigt en oerhört häftig upplevelse i ett helt unikt fjällandskap.

För att vandra genom Sarek bör du vara van vid att gå med tyngre packning i oledad terräng, då du behöver ha med dig tält, sovutrustning och proviant för hela din vistelse. Påfyllning av proviant kan du köpa i fjällstugorna Ritsem och Aktse eller på STF Saltoluokta fjällstation som också är potentiella start- och slutpunkter utanför nationalparken.

I området bedriver flera samebyar renskötsel. Det är därför viktigt att du tar del av vad som gäller med renar på fjället.

Boende i Sarek

I Sarek nationalpark finns inga boenden. Här behöver du således bära med dig eget tält och utrustning för att kunna övernatta. Kungsleden går dock precis utanför nationalparken och längs denna led finns flera möjligheter till övernattning i fjällstugor och fjällstationer. Du kan då välja om du vill göra dagsturer in till nationalparken och ha ett boende som bas, eller nyttja boendena som start-/slutpunkter för en tälttur.

Det finns således många olika sätt att planera sin Sarektur men det är framförallt Sareks dalgångar som utgör nationalparkens naturliga start- och slutpunkter.

Olika startpunkter Sarek

Norrifrån är STF Saltoluokta Fjällstation är en av de populärare startpunkterna för att besöka Sarek. Härifrån kan du efter 1-2 dagars vandring eller skidåkning nå de välkända dalgångarna Pastavagge och Pielaslätten, som även kallas ”Sareks hjärta”.

En annan populär plats att börja sin Sarektur norrifrån är Suorva. Här ligger en busshållplats och möjlighet att till fots kunna ta sig över Akkajaure och slutligen nå de centrala delarna av Sarek efter lika lång vandring som från Saltoluokta.

Ytterligare ett alternativ för dig som vill börja din tur norrifrån är att utgå från STF Ritsem. Hit tar du dig antingen med egen bil och parkerar intill boendet eller åker buss.

Ritsem som startpunkt påväg till Sarek

Första steget mot Sarek efter din ankomst till Ritsem, är en båt över sjön Akkajaure som lämnar av dig nära STF Akka fjällstuga. Du har därefter 1-2 dagars vandring innan du är inne i Sarek.

Hett tips är att boka in en natt på Ritsem och njuta av den fantastiska utsikten över sjön Akkajaure och Akkamassivet som har Sveriges högsta fallhöjdsmeter.


Österifrån är STF Aktse fjällstuga det bästa startpunkten. Denna fjällstuga är även den som ligger närmast nationalparksgränsen och dessutom närmast de kanske mest kända platserna Skierfeklippan och Rapadalen.


Söderifrån är STF Kvikkjokk fjällstation det självklara alternativet. Här påbörjar du din färd mot Sarek genom att följa Kungsleden norrut till STF Pårte fjällstuga och slutligen STF Aktse fjällstuga. Den sista sträckan kräver transport med båt över sjön.

Sarek på vintern

Skidtur i Sarek på vintern
Sarek är oerhört vackert även vintertid. Området är som en labyrint av smala, breda och djupa dalgångar som omges av branta fjällmassiv med glaciärer. Att bege sig ut i Sarek är dock inte helt riskfritt sommartid. Så att besöka Sarek under vintern ställer ännu högre krav. Det adderar ytterligare utmaningar såsom kyla, snö och mörker. Att vistas i Sarek kräver därför goda förberedelser, rätt packning, samt god erfarenhet av att vara ute på vintertälttur.

Du behöver också vara förberedd på snabba väderomslag och att dagarna är kortare. När du planerar en vintertur i Sarek, kom ihåg att planera in stormdagar. Pulka är nödvändigt för att få med sig all packning inklusive proviant för hela vistelsen.

I Sarek finns heller inga övernattningsmöjligheter eller markerade leder samt att Naturvårdsverket inte gör några lavinprognoser, vilket sätter ytterligare krav på dig som skidar här.

För dig som ändå vågar ge dig ut vintertid i Sarek väntar total avskildhet och känsla av frihet. Under krispiga vinternätter är sannolikheten även stor att få uppleva norrsken.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.