Blåhammaren - Sylarna

Från STF Blåhammaren ser du det imponerande Sylmassivet i fjärran. Sylmassivet är den mest högalpina delen av jämtlandsfjällen. Perfekt för dagsturer på egen hand eller med fjällstationens guider. Vägen dit bjuder på vida vyer över ett böljande kalfjäll. Väl där stannar man gärna en dag extra och tar sikte på toppen.

Efter några kilometer i lätt nedförsbacke planar marken ut. Du vandrar igenom ett öppet, mjukt kuperat fjällandskap. I de lägsta partierna och runt vattendragen är naturen frodigare. En halvmil väster om dig ligger norska gränsen. Cirka 8 kilometer från STF Blåhammaren är du på sträckans lägsta punkt. Här snirklar en bäck fram i gröngräset. Ypperligt för rast och tältning om det inte är allt för blött. De sista tre kilometrarna stiger svagt uppåt fram till Sylarna Fjällstation. Den här etappen tar dig genom varierad och bitvis stenig terräng som även kan vara rejält vindutsatt. Tänk på att det bedrivs renskötsel i området – visa hänsyn.

Det finns två vindskydd längs etappen. Enkälen ungefär halvvägs på sträckan och Gamla Sylen när det är dryga 2 kilometer kvar.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet Z6

Etappens längd / tid
19 km / 6 – 7 timmar

Höjdskillnad
1 045 – 1 090 m ö h

Här finns STF
STF Blåhammaren Fjällstation och STF Sylarna Fjällstation

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.