Båtluffa i Stockholms skärgård

Med fler än 30 000 öar, kobbar och skär är valmöjligheterna för dig som vill utforska Stockholms skärgård närmast oändliga. Flera av öarna går bra att kombinera med varandra under en och samma resa. Här tipsar vi om några pärlor som alla bjuder på genuin skärgårdsmiljö och upptäckarglädje. Bara att börja planera för nästa äventyr!

Skärgårdsidyll på Gällnö

På Gällnö väntar bilfria grusvägar, solvarma badklippor och en genuin skärgårdsbebyggelse, endast 90 minuters båtfärd från Stockholm. I baren serveras sommarmat och goda drycker under äppelträden. I caféet kan du njuta av husets äppelkaka och läskande hemmagjord flädersaft. Mätt i magen somnar du gott i egen stuga eller på vandrarhemmet som är inrymt i öns gamla skola. Här bor du nära badviken, gästhamnen och handelsboden med tillgång till vedeldad bastu och grillplats. Det finns även en stor gräsplan, perfekt för lekar och bollspel.


Vandra på lummiga Arholma

På Arholma väntar ett vackert kulturlandskap med blommande lundar omväxlande med artrika naturskogar.  Vandra på stigar i hagarna eller ta en cykeltur längs bilfria slingrande grusvägar till klipporna i norr. Har du tur så kan du får njuta av blommande orkidéer i lunden eller varför inte en häckande havsörn ute bland klipporna. Missa inte ett besök till öns landmärke, den röda båken. Sover gott gör du på vandrarhemmet Bull-August, en vacker roslagsgård omgiven av en mysig trädgård mitt på ön. Från Arholma kan du sedan båtluffa vidare söderut i Stockholms skärgård med Nord/syd linjen.


Lev skärgårdsliv på Möja

En kort promenad från båtbryggan i Berg ligger det hemtrevliga vandrarhemmet. Längs vägen passerar du ett café, bageri, restaurang och öns mataffär. Möja är perfekt att utforska på cykel, med en vacker landsväg som löper längs öns alla byar och sevärdheter. Blir du badsugen finns flera härliga klippor att välja mellan. Utanför Möja finns tusentals öar att utforska. Hyr en kajak i Kyrkviken för en dagstur eller sätt ihop en egen båtluff till grannöarna. Även tvärförbindelsen Nord/Syd linjen passerar Möja för turer mot Arholma och Nynäshamn.


Njut av stillheten på Stora Kalholmen

Upplev det enkla, ljuva skärgårdslivet på Stora Kalholmen. Vandrarhemmet är det enda huset på ön och ligger uppe på en klippa med utsikt över en skyddad vik. Här möts besökare som söker stillhet och enskildhet. På ön finns inget rinnande vatten men väl en el-uppvärmd bastu och olåsta dörrar. Ön tar knappt en timme att gå runt och bjuder på härliga bad, sköna promenader och genuina skärgårdsupplevelser. Middagen äter du med fördel utomhus på klipporna, ackompanjerat av den magiska solnedgången.


Upptäck ölivet på Svartsö

Svartsö är en levande ö  året om i Stockholms skärgård. Här bor du en kort promenad från Norra Svartsö ångbåtsbrygga. Ön är perfekt att utforska på cykel med härlig skärgårdskrog och lanthandel som stopp. Ta ett dopp i havet eller stanna vid någon av de varmare insjöarna eller kanske ett bastubad i Abborrvass, där du njuter av sprakande eld och vacker utsikt några korta steg från badbryggan. Från Svartsö kan du sedan enkelt båtluffa vidare till fler skärgårdsöar. Antingen som dagsutflykt eller för nya boendeupplevelser.


Skärgårdsvandra i Lillsved

På en udde på norra Värmdö landet, endast 50 minuter från Stockholms storstadsbrus hittar du Lillsved. Alldeles utanför vandrarhemmet förenas Lindalssundet med Saxarfjärden och här väntar ett härligt omväxlande skärgårdslandskap som passar bra för vandring. Här möts du av vikar, odlade och betade marker, tysta djupa skogar, massor av hav, klipp- och strandbad. Lillsved passar perfekt som första eller sista anhalt på skärgårdsluffen, med båtbrygga endast 150 meter åt ena hållet och SL busshållplats 200 meter åt andra hållet.


Kombinera stilla skärgård med storstadspuls

Resan mellan skärgårdens lugn och storstadens puls är bara någon timme med båt, men kontrasten är påtaglig och spännande. Vill du uppleva båda världarna föreslår vi några nätter på STF Stockholm/af Chapman & Skeppsholmen Vandrarhem. Här bor du med utsikt över Gamla Stan och Kungliga Slottet bara några minuters promenad från Strömkajen där Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar utgår ifrån.


Tips!

Med Waxholmsbolagets periodbiljett för 5 dagar, även kallat båtluffarbiljett, reser du obegränsat med deras skärgårdsbåtar under kortets giltighetstid. Ett smidigt sätt för dig som vill upptäcka flera öar under ett par dagar!

Upplev mer

Vandring

Spännande upptäcktsfärder, bus och efterlängtad tillsammanstid. Naturen är som ett stort lekland, fylld med spännande äventyr för nyfikna familjer. Ge er ut på vandring med något av våra boenden som basläger.

Par plockar bär i skogen

Allemansrätten

Vår svenska allemansrätt är fantastisk, och med koll på vad som gäller i naturen är chansen ännu större till fantastiska upplevelser. Beroende vad du vill göra, eller vart du ska, finns det lite olika saker att hålla koll på.

Kultur och stad

Besök något av Stockholms många museer, fascineras av högklassigt hantverk i Glasriket, gå på festival i Göteborg eller upplev folkvimlet på något av Malmös torg. Hos oss hittar du en mängd kulturnära boenden, både i och utanför staden.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.