Facebook
Twitter
Pinterest

Var en hållbar turist

Turista hållbart

Med upptäckarlust och respekt för besöksmålets förutsättningar kommer du långt. Lägg därtill lite planering så kan du genomföra din resa på ett sätt som är så bra som möjligt för miljön, samhället och den lokala ekonomin. Och självklart också för dig själv. Här har vi samlat några tips på vad du kan tänka på för att bli en hållbar turist.

RESAN

Låt resan ta tid och bli en del av hela upplevelsen. Trampa vägen fram på cykeln, dröm dig bort på ett tåg eller flyt ljudlöst fram i en kanot. Låt transportmedlet bli en viktig del av resan.

Valet av transportmedel har olika stor påverkan på miljön. Det handlar framförallt om att välja ett transportslag som har så låga utsläpp av växthusgaser som möjligt, för att på så sätt minska bidraget till den globala uppvärmningen. Självklart har cykeln, kanoten eller vandringskängan minimala koldioxidutsläpp, men ibland är det helt enkelt inte möjligt att välja det.

Tåg är ett bra alternativ för längre resor. För att inspirera till att ta tåget oftare erbjuder STF 10-15% rabatt på alla tågresor med SJ. Dessa bokas via STFs hemsida. Med tåget kan du ta dig till de flesta ställen i Sverige. Kommer du inte hela vägen fram med tåget kan du kombinera tåg med buss, hyrbil eller cykel.

Vill du köra bil så är bränslesnålt rätt både för plånboken och för miljön. Bilar som går på el eller andra förnyelsebara bränslen är självfallet bra val, men tänk på om du ska åka norrut att kolla upp var du kan tanka eller ladda din bil.

Har du en äldre bränsleslukande bil kan det kanske löna sig att hyra en bränslesnål bil för långresan. Och självklart är det bra att vara flera som åker i samma bil. Reser du ensam finns det idag många sätt att hitta medresenärer, som både minskar kostnaden, miljöpåverkan och gör resan lite trevligare. Se t.ex. skjutsgruppen.nu eller samåkning.se.

Flyget släpper ut mest växthusgaser och bör därför undvikas när det finns andra alternativ. Är flyget enda alternativet är det bäst att välja den rakaste vägen utan mellanlandningar.

Du kan jämföra utsläppen för olika färdsätt med hjälp av SJs miljökalkyl.

BOENDE

Fråga gärna inför ditt val av boende hur anläggningen arbetar för att du som gäst ska kunna bo hållbart. Välj gärna ett boende som har någon typ av miljömärkning som t ex Green Key eller Svanen. En miljömärkning innebär att anläggningen har ett systematiskt miljöarbete som kontrolleras löpande. Läs mer om våra miljömärkta boenden på https://www.svenskaturistforeningen.se/bo/ekoturism-miljo/miljomarkta-anlaggningar/

Som gäst kan du bidra genom att:

  • inte slänga mat
  • sortera ditt avfall utifrån de sorteringsmöjligheter som finns
  • använda lakan och handdukar flera dagar (det är ju standard hos STF)
  • släcka och dra ur laddare som inte används
  • inte slösa med vattnet, speciellt i områden där det råder färskvattenbrist

PRYLARNA

Det är roligt att ha bra utrustning och för riktiga strapatser kan det vara viktigt att inte bli blöt eller kall. Däremot kan det vara både dyrt och onödigt att köpa kläder eller utrustning som du kanske bara kommer använda ett fåtal gånger. Då är det en god idé att låna eller hyra.

På flera av SFTs anläggningar kan du hyra utrustning så som cyklar, skidor, skridskor, regnkläder, kängor, ryggsäck, sovsäck, liggunderlag, tält mm. Ytterplagg kan också hyras genom olika friluftsföretag. Mycket utrustning går också att köpa begagnat.

Behöver du köpa nytt kan du fråga i butiken vilka alternativ som är bäst ur ett hållbarhetsperspektiv. Naturmaterial är nästan alltid att föredra framför fossilbaserat material som polyester. Tänk också på att köpa kläder och utrustning som har bra kvalitet och som håller länge. Lämna tillbaka utslitna plagg till tillverkaren eller till någon textilåtervinning som återvinner textilfibrer.

Många ytterplagg som är smuts- och vattenavvisande är behandlade med perflourerade ämnen som har visat sig ha icke önskvärda egenskaper och kan vara skadliga för människor och natur. Det finns dock gott om alternativ till perflourerade ämnen och flera klädtillverkare, så som fjällräven, har helt slutat använda dem. Fråga därför gärna i butiken vilka plagg som inte innehåller flourkarboner. Barn svettas inte lika mycket som vuxna, då fungerar regnställ av polyuretan eller ytterplagg av tätt vävt polyestertyg som behandlats med något vattenavvisande som vax eller paraffin bra.

Miljömärkningar att hålla utkik efter är Öko-Tex, GOTS, Bra Miljöval och Blue Sign.

Ska du köpa en dunjacka eller dunsovsäck så försäkra dig om att dunet kommer från ansvarsfulla källor. Det finns en duncertifiering, Responsible Down Standard som garanterar att dunet varken plockas på levande eller tvångsmatade fåglar.

AKTIVITETERNA

Det är alltid lika spännande att besöka en ny plats. Vad är säreget för ditt resmål? Läs på, kunskap ger en djupare förståelse och det hjälper dig att respektera resmålets förutsättningar. Upptäck vad som finns bortom de vanliga turiststråken. Var nyfiken på de människor du möter och vad de kan berätta.

Genom att välja aktiviteter hos lokala arrangörer bidrar du till klirr i kassan på orten. Det gäller allt från den lokalt producerade osten till den familjeägda kvarterskrogen och kulturföreningens evenemang. Och så mycket roligare att ta med sig hem i bagaget! Ta hjälp av STFs personal och värdar som kan guida dig till de bästa smultronställena.

Sverige är ett fantastiskt land att upptäcka och lära känna och tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i stora delar av landet. Då du ska utforska Sveriges natur är det bra att tänka på att det enda du ska lämna efter dig är dina egna fotspår – och ibland inte ens dem ifall du rör dig i känslig natur. Var försiktig med kemikalier i känsliga miljöer. Ska du diska eller tvätta dig i sjöar och vattendrag ska du ha produkter som är snälla mot vattenmiljön. Du kan läsa mer om vad du ska tänka på när du vistas i naturen under Lära/Allemansrätten.

I STFs utbud hittar du många arrangemang märkta med kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, som innebär att du kan vara trygg med att arrangemanget respekterar både natur, kultur och samhälle. Du kan läsa mer om märkningen och hitta Naturens Bästa arrangemang på https://www.svenskaturistforeningen.se/bo/ekoturism-miljo/naturens-basta/

MATEN

Det vi äter formar vår planet. Genom att göra medvetna val kan vi bidra till att bevara den biologiska mångfalden och de ekosystemtjänster naturen ger oss. De viktigaste valen är att äta så lokalt producerade varor som möjligt och att välja så mycket som möjligt från växtriket.

Att välja ekologiskt är också bra, då har maten producerats utan farliga bekämpningsmedel och djuren har fått leva ett så naturligt liv som möjligt. Flera av STFs restauranger är Kravmärkta.

I STFs fjällbutiker hittar du ett sortiment som är framtaget med hållbarhet i fokus i alla led, från upphandling, transport och leveranser till val av produkter och förpackningar. Du kan läsa mer om det här: https://www.svenskaturistforeningen.se/lara/artikelsamling-fjallstugor/utbud-i-fjallstugornas-butiker/

Om du väljer att äta kött försök då att äta svenskt kött från djur som gått på naturbete eller vilt kött. Världsnaturfonden har utvecklat en guide för att hjälpa oss välja det miljöbästa köttet: http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/kttguiden/1595300-ww-fs-kttguide

Jordens fiskbestånd är under hårt tryck och många riskerar att kollapsa. Vi kan minska på trycket genom att välja fisk från bärkraftiga fiskbestånd. Ta gärna WWFs fiskeguide till hjälp: http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/ww-fs-fiskguide/1243694-ww-fs-fiskguide-nr-du-ska-kpa-miljvnlig-fisk