mysa framför brasa på julen

Jul & nyårsfirande

Blåskimrande polarljus, snögnistrande vinterdagar på fjället, småländska delikatesser, sprakande brasa i väglöst land eller ett alldeles eget hus med gott om plats för nära och kära. Oavsett vad som står på din önskelista inför jul och nyårsfirandet har vi något för dig!

Julmys och aktiva vinterdagar i Grövelsjön

julmiddag i grövelsjön med utsikt över fjällen
På STF Grövelsjön Fjällstation njuter du av ett traditionellt jul- och nyårsfirande kombinerat med allt som vinterfjället har att erbjuda. Jul firas enligt konstens alla regler med välsmakande julbrunch, ett julbord med noga utvalda favoriter och julotta i Storsäterns kapell. Det nya året skålas in lika storstilat med nyårssupé, eldshow och musikquiz.

Dagtid erbjuds en mängd olika aktiviteter ute på fjället. Nästan dagligen under jul och nyårsperioden ger vi oss ut på en guidad skidtur där vi utnyttjar dagsljuset till att färdas fritt över fjällvidderna. Det blir även andra aktiviteter såsom yoga, pannlampetur med guide och en introkurs till vinterfjället där du bland annat får lära dig att navigera med karta och kompass. För barnen väntar bus i Backfilippas skidlekpark och skidtur för små fjälläventyrare där upptäckarglädje och lek är i fokus. Helpension ingår, så här blir det garanterat ett firande helt utan matlagning och dignande diskhögar. Minsta bokning fyra dygn med valfri ankomstdag 20-23 dec alt 26-30 dec.

Läs mer och boka Grövelsjön


Norrsken, vinterland och polarljus i Abisko

norrsken över abisko
Längtar du efter en naturnära jul under gnistrande stjärnhimmel, fri från överdådiga julbord och superpyntade granar. Då är Abisko rätt plats för dig! Tåget tar dig så nära fjället man kan komma. Redan på perrongen står du vid foten av fjället Nuolja och blickar ut över Torne träsk. Oavsett om du söker en aktiv vistelse med mycket utevaro eller du föredrar lugnare tempo har STF Abisko Fjällstation något för alla. Sjunk ner i en fåtölj i brasrummet, lyssna till eldens knaster och blicka ut över fjällvärlden. Polarljuset ger med sitt blåa skimmer gott om ljus för några timmar av aktivitet ute på fjället. Kanske vill du hänga med våra guider på turskidor, snöskovandring eller testa på isklättring. Annars finns det gott om möjligheter att aktivera sig på egen hand ute på fjället.

Middagen består av en trerättersmeny inspirerad av det nordiska köket med lokala råvaror. Om kvällen och natten riktar vi blicken mot himlavalvet. Följ med våra kunniga guider på en Night Vistit till Aurora Sky station. I ett stilla tempo, omgiven av natur och tystnad färdas du med vår linbana genom natten. Att på 900 meters höjd, omsluten av fjället, blicka upp mot skyn och omges av ett hav med stjärnor ger en känsla av oändlighet. Här har du goda chanser att uppleva norrskenet, se det komma och gå, ibland med spektakulärt utbrott och ibland som ett lugnare pulserande sken.

Läs mer och boka Abisko


Julbordstabberas i de småländska skogarna

Korrö i julbelysning
Ett tabberas är småländska för en fest vid dukat bord där allt äts upp till sista smulan. I år bjuder STF Korrö gårdshotell in till ett tabberas med fokus på god mat i avkopplande miljö. Inget spring till buffé utan allt serveras vid bordet, det enda du behöver göra är att luta dig tillbaka och njuta. Köksmästaren har valt ut det bästa av det bästa, med både klassiker och innovativa julbordsrätter som dukas fram på ett upplyst och julpyntat Korrö. Rykande glögg möter dig vid bordet och därefter tar Julbordstabberaset fart.

Middagen bjuder på hela fem serveringar med allt från husets uppskattade sillar, laxar, det hantverksmässiga kallskurna, småvarmt till den avslutande dessertfinalen där allt och lite till finns med. Restaurangen på Korrö är KRAV-certifierad, serverar svenskt och oftast småländskt kött med tonvikt på vilt. Kombinera julbordet med boende på mysiga STF Korrö hotell, och njut av avkopplande spabad, badtunnor eller bastu. Här väntar lugnet och naturen direkt utanför dörren. Boka boende här på hemsidan, och addera julbord genom att kontakta boendet via 047034249 eller info@korro.se. Julbordet kostar 675;-/person och serveras med begränsat antal platser från den 18/11 (sittningar i november ons-sön och i december tis-sön).

Läs mer och boka Korrö


Vilt och vackert julbord på Vallåsen

juldekorationer i vallåsen
I Jaktvillan på STF Vallåsens värdshus serveras ett vilt, vackert och hemlagat julbord gjort på lokala råvaror. Brasan är tänd, brödet är nybakat och godisskåpet fyllt. Under träbjälkar och mosskransar, med Moas inlagda sillar och karamelliserade brunkål, är det enkelt att komma i julstämning. Föredrar du vegetariskt ska du sikta in dig på sista helgen före jul, då alla julens smaker dukas upp på ett 100% vegetariskt julbord. Julbordet serveras med begränsat antal platser 27/11-13/12, fredag-söndag och kostar 650 kr / person. Boka boende här på hemsidan, och addera julbord genom att kontakta boendet via info@vallasensvardshus.se

Läs mer och boka Vallåsen


Fyrverkerifritt nyårsfirande i Almdalen

almdalen från ovan i vinterskrud
Fira in det nya året i vacker och lugn fjällmiljö på Almdalens Fjällgård. På den gamla fjällgården med anor från tidigt 1800-tal kan du lugnt njuta av de vackra omgivningarna och räkna in det nya året med endast stjärnhimlen som fyrverkeri. Med 9 km från närmsta bilväg är det friluftsliv som gäller här, med Hotagens naturreservat som breder ut sig precis utanför dörren. Efter aktiva dagar på fjället sätter du dig till dukat bord och njuter av välsmakande middagar i rustik miljö.

Läs mer och boka Almdalen


Skärgårdsjul på Arholma

jul i skärgården
Längst upp i Stockholms norra skärgård ligger den bilfria ön Arholma. En skärgårdsidyll med en slående vacker ytterskärgård, en äkta by och levande jordbrukslandskap. Vintertid råder lugnet på ön, och naturen bjuder på vackert sceneri. Runt advent och jul står den lilla kyrkan öppen för både julotta, konserter och nyårsringning. Storhelgerna avslutas med ett trettondagsspel med ö-bor som både medverkar och är publik. På STF BullAugust bor du charmigt och bekvämt på en roslagsgård mitt i byn. Njut av sprakande brasa, spela sällskapsspel och fixa din egen mysmiddag i gästköket. Vill du hellre slå dig ner till dukat bord serveras ett julbord med fokus på lokalt och närodlat på Österhamns pensionat en bit bort längs vägen. Tips är att boka i god tid innan.

Läs mer och boka Arholma


Snögnistrande vinterdagar i Vålådalens fjällvärld

julgran i vålådalen
Lämna vardagen och upplev vinterlivet i Vålådalens fjällvärld. Under jul och nyårshelgen kan du välja bland en mängd olika aktiviteter. Njut av skidåkning på längden och tvären, testa på snöskovandring och gör ett besök på Idrottsmuseet och Naturum. Här har du verkligen möjlighet att vila från vardagen. Koppla av med en bra bok framför brasan, kanske med en kopp choklad som sällskap, bada bastu och ta ett dopp i badtunnan. Stor frukost att starta dagen med samt en avkopplande tre rätters middag på kvällen under hela vistelsen ingår. På julafton serveras julbord och på nyårsafton dukas det fram en härlig nyårssupé. Valfri ankomstdag mellan 22-31 december, välj själv om du vill stanna 3, 4 eller 5 nätter.

Läs mer och boka Vålådalen


Fira in tolvslaget med Stockholms kanske vackraste utsikt

utsikt från chapman
STF af Chapman & Skeppsholmen Vandrarhem kan tveklöst stoltsera med en av Stockholms bästa vyer när det nya året ska firas in. Här bor du precis vid kajkanten, med en strålande utsikt över Gamla stan och Kungliga slottet. Ta en eftermiddagspromenad på Djurgården, kryp in på ett fik för en kopp varm choklad och njut av en middag på någon av stadens alla härliga restauranger innan du skålar in det nya året uppe på däcket på den tremastade fullriggaren af Chapman. In på småtimmarna somnar du gott i hytten, till vågornas kluckande. Garanterat ett värdigt nyårsfirande!

Läs mer och boka Af Chapman


Fira jul & nyår i ett eget hus

familj och hund i söderåsen
Bor du på begränsade kvadratmeter och önskar dig gott om plats för att kunna fira jul med nära och kära på ett tryggt och trevligt sätt? Många av våra boenden erbjuder möjligheten att hyra hela huset, där ni får exklusiv rätt till ett helt boende med både bäddar och allmänna utrymmen. Laga julmaten eller nyårssupén tillsammans i gästköket, slå er ner vid ett vackert dukat bord, och sov över i skilda rum utan att behöva tänka på transport hem. Du kan snabbt få en prisuppgift från ditt önskade boende genom att göra en förfrågan på boendets egna sida, under rubriken ”Gruppförfrågan”.

Läs mer och hitta ditt nästa boende


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.