Tur­skidåkning för familjen

Turskidåkning är en utmärkt aktivitet för hela familjen. Spännande fjällupplevelser, bus och efterlängtad tillsammanstid väntar i gnistrande vinterlandskap. På våra familjevänliga fjällboenden trivs både små och stora upptäckare. Efter en dag på fjället är det perfekt att koppla av med värmande bastu, god mat och familjetid framför brasan.

Turåkning med barn

I fjällen väntar trygga äventyr precis utanför dörren. Det härliga är att turskidåkning passar för barn i alla åldrar. Se bara till att ha en rimlig ambitionsnivå. Visserligen kan de allra yngsta hänga med på långtur i pulka, men troligtvis gör du rätt i att satsa på dagsutflykter. Då är våra fjällstationer bra som utgångspunkt. En bonus är att flera av dem, däribland Grövelsjön, Saltoluokta och Storulvån, erbjuder prova på-turer och hyr ut skidutrustning. Det är perfekt för barnfamiljer som vill slippa köpa och bära med sig utrustning.

Redan vid tre års ålder brukar de flesta barn kunna stå på turskidor. Skidlängden ska på ett ungefär matcha den egna kroppslängden, medan erfarna turåkare kan ha lite längre skidor.

Hyr din utrustning

På de allra flesta fjällstationerna kan du hyra utrustning, utmärkt för både plånboken och miljön. Visste du att som medlem i STF har du rabatt när du hyr utrustning? 

Tips för din turåkning med familjen

 • Välj rätt skidor för din tur. Nybörjare använder skidor som är deras egen längd, medan skidor för proffs kan vara lite längre. Ett tips är att för enkelhetens skull börja med vallningsfria skidor. Du kan hyra skidor på flera av våra fjällstationer.
 • Klä dig enligt lager på lager-principen. Använd ull eller funktionsmaterial och undvik bomull, så håller du dig varm och torr även om du blir blöt eller svettas. Skalplagg ytterst, gärna med extra plats för kläder under och rejäl huva för att skydda mot vind. Med dubbla strumpor så undviker du skoskav. Undvik för tajt sittandes pjäxa så slipper du frysa om fötterna. Barn behöver ofta fler ombyten än vuxna, inte minst vantar och strumpor.
 • Packa smart så att du slipper bära onödigt tungt. En ryggsäck på 40 liter räcker för dagsturen.
 • Karta och kompass hjälper dig att planera din tur och är obligatoriska att ha med. Du kan även ta med en GPS eller ladda ner en digital fjällkarta och använda i offline-läge i mobilen. Tänk på att mobilen sällan har täckning och att batterier och powerbanks är väldigt känsliga för kyla.
 • Undvik att färdas själv på vinterfjället, följ markerade leder och lämna alltid ett färdmeddelande. Det viktigaste i meddelandet är när du beräknas återvända samt att du kommer höra av dig då.
 • Ta med första förband, elastisk binda och skavsårplåster. Läs mer om säkerhet genom att besöka Fjällsäkerhetsrådet.se
 • Fjällväder kan växla snabbt. Kolla väderleksrapporten en extra gång innan du ger dig ut och anpassa din tur därefter.
 • När det blåser och drevar är det praktiskt med en vindsäck, alltså ett enklare vind- och regnskydd. Du kan även ta med en bivackspade och gräva en grop där du kan sitta i lä. En tunn lina för navigering mellan ledkryss i dålig sikt är även att rekommendera.
 • Ta med mer mat och varm dryck än vad du behöver för din tur om något skulle hända. Ta många raster med barn. Russin, torkad frukt eller nötter ger snabb energi.
 • Använd solskyddsfaktor och solglasögon även när det är molnigt, eftersom snön reflekterar solen.
 • I nationalparker och naturreservat kan allemansrättens rättigheter och skyldigheter variera beroende på område. Våra STF-värdar berättar gärna om vilka regler som gäller för just den platsen du planerar att besöka. Involvera barnen lite extra genom att besöka Allemansrättsskolan innan resan.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.