Facebook
Twitter

Packlista för flerdagstur vinter

När du ska vara ute under flera dagar behöver du ha med dig samma saker som för en dagstur, men också ytterligare saker beroende på hur du ska bo under turen. Minska vikten på ryggsäcken genom att använda kläder som fungerar både mot vind och väta. Många av STFs fjällstugor har butiker där du kan handla mat och annat, så möjligheten finns att packa lätt.

Vad ska jag packa?

Den största skillnaden mellan dagstur och flerdagsturer är att du behöver ha med dig ombyten. Ta med dig flera uppsättningar av tröjor, mössor, handskar, yllestrumpor och underställ i syntet eller ull. En lätt träningsoverall fungerar bra som ombyte i stugan eller tältet.

 • På flerdagsturer med långa distanser mellan boendena kan du ta med ett friluftskök. På vintern fungerar bensin- eller fotogenkök bäst, eftersom kylan gör att du inte får tillräckligt tryck i gastuben. Kom ihåg bränsle och tändstickor! Har du inte med ett kök, så tar du med dig rejält med varmt vatten.
 • Med en vindsäck per två till tre personer, ett liggunderlag per tre personer, en bivackspade per två personer och en säkerhetslina är ni väl förberedda för alla situationer. Du kan använda de här sakerna både under din vanliga rast och om ni skulle hamna i hårt väder.
 • Det är bra att ha med lite reparationsutrustning på flerdagarsturen, som universalverktyg, silvertejp, remmar och ståltråd för att till exempel kunna laga en ryggsäck som får sönder.

Komplettera för att bo i stuga

När du planerar turen, kontrollera vilka fjällstugor som har butik, så kan du hålla ner vikten på packningen. Fjällstugornas butikssortiment innehåller både mat, dryck och godis. En lämplig ryggsäck för en tur mellan STFs fjällstugor rymmer 50-65 liter.

 • Reselakan eller en lätt sovsäck behöver du till övernattningen. Ta också med en handduk! Det finns inte i fjällstugan och du kommer att vilja tvätta dig efter en dag på fjället.
 • En träningsoverall och t-shirt är skönt att byta om till efter en lång dags vandring.
 • Ta med dig ett par gymnastikskor eller tofflor som du kan ha inomhus.
  Ett smart tips är att ta med några karbinhakar som du kan använda för att hänga upp saker på tork.
 • Kom ihåg att ta med kontanter, betal- eller kontokort och ditt medlemskort i STF!

Komplettera för att bo i tält

För en tälttur behöver din ryggsäck rymma 60–80 liter. Det är viktigt att din utrustning är vinteranpassad och att du håller dig torr och varm. Träna gärna i närheten av en fjällstuga eller fjällstation de första gångerna. Då kan du komma in, värma dig och torka innan det är dags att krypa in i tältet eller bivacken för natten. STF har vinterfjällkurser för dig som vill lära dig gräva bivack och vintertälta.

 • Det viktigaste av allt är förstås tältet.
 • Kom också ihåg sovsäcken och liggunderlaget.
 • För att laga mat behöver du ett friluftskök, bränsle, tändstickor och matvaror. Kaffe, te eller varm choklad värmer skönt en kall dag.
 • Ta med nål, tråd och tejp som du kan reparera ryggsäcken eller tältet med om det skulle behövas.
 • Grävpåsar till skor och handskar om du tältar på vintern.