STF Uppsala Lokalavdelning

Kontaktperson

Åsa Eneroth

Telefon: 0709-245513

stfuppsala@stfturist.se

Postadress

STF Uppsala Lokalavdelning - Källparksgatan 10D, Lgh 1203, 75432 Uppsala

Våra kommuner

Enköping, Håbo, Knivsta, Uppsala

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

STF Uppsala som täcker kommunerna Enköping, Håbo, Knivsta och Uppsala kännetecknas av områdets månghundraåriga historia och den vackra naturen längs Mälaren. Alla kommuner i lokalavdelningens område är gamla kulturbygder med mycket att uppleva.
Läs mer

Här finns Upplandsleden och andra vandringsleder för att inte tala om de stigar som Carl von Linné gick med sina studenter på Herbationes. Parker och trädgårdar är också ett genomgående tema med allt från Carl von Linnés skapelser i Uppsala till Enköpings fantastiska parker. Även lokalavdelningen olika slottsträdgårdar och örtagårdar har ett stort värde. Runt Mälaren finns slott och herrgårdar som det magnifika Grönsöö slott och Wiks slott som från början var en medeltida borg. Ett annat slott är Skokloster som är en av Europas mest suggestiva och häpnadsväckande miljöer. Inom hela kretsområdet finns många vackra kyrkor. Många är medeltida med bevarade medeltida målningar.

Trakten är rik på fornminnen, byggnader och kulturhistoriska platser. I närheten av Enköping finns ett av Sveriges största hällristningsområden. Gamla Uppsala högar är välkända begravningsplatser. Här finns också ett friluftsmuseum som skildrar de välbärgade slättböndernas levnadsförhållanden under 1800-talets senare del.

Lokalavdelningen värnar om att medlemmarna ska lära känna sin hembygd, sin natur och sin kultur. Lokalavdelningen anordnar regelbundet aktiviteter på detta tema med stadsvandringar, cykelturer, studiebesök och vandringar i landskapet.

Lokalavdelningen grundades 1976 och har cirka 600 medlemmar.

Aktiviteter

 • 10 Dec

  • 10

   Dec

   2022

  Adventsvandring till Gamla Uppsala

  Den sedan tidigare kända adventsvandringen till julbordet önskas du välkommen att delta i även i år. Vi börjar i centrala Uppsala och vandrar gemensamt ut till Gamla Uppsala där vi äter jultallrik tillsammans...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: 199 kr

  Icke-medlem: 199 kr

 • 15 Feb

  • 15

   Feb

   2023

  Årsmöte 2023

  Nytt år betyder dags för årsmöte igen och på kvällen 15 februari går det av stapeln. Plats meddelas senare, men boka in kvällen redan nu.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 09 Mar

  • 09

   Mar

   2023

  Herrgårdar i Uppland

  Kom och lyssna på Göran Ulväng och hans föreläsning om herrgårdar i Uppland. Göran är docent i ekonomisk historia vid Uppsala universitet. Du får en inblick i intressanta herrgårdar i vår närmiljö samtidigt...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: 40 kr

  Icke-medlem: 80 kr

 • 23 Apr

  • 23

   Apr

   2023

  Vandring på Linnéstig

  Följ med på en guidad tur på Danmarksstigen. Emma Wallrup från Ekobollen Naturpedagogik tar med oss på en guidad vandring i Linnés fotspår (1 timme). Vi får höra spännande historier om vanliga arter och...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 24 Maj

  • 24

   Maj

   2023

  Besök på Husby gård

  Vi besöker Husby gård norr om Örsundsbro, där får vi se lamm samt kvigor, och höra Birgitta Ulväng berätta om gården. Samt fika efteråt.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 11 Jun

  • 11

   Jun

   2023

  Vandring - Upplandsleden, etapp 25:1

  Boka söndag 11 juni för en längre dagstur på Upplandsleden. Vi går etapp 25:1 Bredsandslingan, ca 13 km. De som vill gå några km extra kan starta inne i Enköping och ansluta vid Gånstastugan. Mer detaljer...

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.