STF Roslagens Lokalavdelning

Kontaktperson

Bengt Nordén

Telefon: 076-8282168

stf.roslagen@la.stfturist.se

Postadress

STF Roslagens Lokalavdelning - Narvagatan 6A, 76131 Norrtälje

Våra kommuner

Norrtälje

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Med Roslagens magnifika skärgård och 13 000 öar, finns det goda chanser att du hittar din egen vrå. Här finns ett levande skärgårdslandskap med naturreservat, nationalparker och genuin skärgårdsbebyggelse.
Läs mer

Att besöka skärgården förknippas av många med sommar, sol och sköna klippbad. Men skärgården utmanar och förtrollar även andra tider på året. När isarna ligger spegelblanka är en tur på skridskor till ytterskärgården en oslagbar upplevelse. Det går att definitivt att njuta av Roslagen året runt.

En gång var Norrtälje en av Östersjöns mest populära badorter – känd för sin välgörande gyttja. Idag är Norrtälje Roslagens centralort och en idyllisk liten kuststad med genuin bebyggelse och gamla trähus från sent sjuttonhundratal, som Wallinska gårdarna vid lilla torget och Rådhuset på Stora Torget.

Bygden har stigit upp ur havet relativt sent. Gamla vattenvägar går fortfarande att följa. Husby Sjuhundraleden och Långhundraleden var en av vikingatidens två vattenvägar till den dåvarande huvudstaden Uppsala. Det finns spår av bebyggelse och mänsklig närvaro på många ställen längs leden. Här finns även många naturreservat att upptäcka. Ängsö nationalpark i skärgården bjuder på praktfull blomstring när alla orkidéerna blommar.

Roslagen kan upptäckas i såväl vandringskängor och ridstövlar som med ett metspö i handen. Till fots eller på cykel kommer du riktigt nära Roslagens natur, kultur och levande historia. Golftokiga har flera utmanande golfbanor i skiftande natur att välja bland.

Lokalavdelningen genomför varje år utflykter till intressanta sevärdheter i Roslagen.

Lokalavdelningen grundades år 1976 och samlar cirka 130 medlemmar.

Aktiviteter

 • 27 Apr 2024

  • 27

   Apr

   2024

  Vandring till och besök Frötuna kyrka

  Vandring till och besök Frötuna kyrka Ylva Följ med på en kort vandring till Frötuna kyrka och en föreläsning om kyrkan. Vi samlas vid Campus Roslagen och vandrar till Frötuna. Där möter Gabriella Wiberg och berättar om kyrkan och dess sevärdheter.

  Läs mer

  När: Lördag 27 april kl 10.00. Var: Samling kl 10:00 vid cykelställen på busshållplatsen vid pendlarparkeringen vid Campus Roslagen, Norrtälje. Kostnad: Gratis. Anmälan: Anmälan senast 20 april till stf.roslagen@la.stfturist.se eller tfn 070 937 45 57.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 12 Maj 2024

  • 12

   Maj

   2024

  Edsbro kyrka mm

  Följ med och besök Edsbro kyrka mm. Kyrkan ligger på en kulle mitt i byn, där har också funnits en tingsplats. Här finns också den gamla masugnen, räddad till eftervärlden, som försåg Skebo bruk med tackjärn och intill ligger den ännu bebodda bruksgatan. Strax nedanför kyrkan låg järnvägsstationen för inte så länge sedan. Vi får också höra om Linnés besök i Edsbro på hans återresa från Lapplandsresan. Vi guidas av Charlotte Brusewitz under vår utflykt. Ta med fika, så fikar vi vid lämpligt tillfälle. Utflykten tar ca 2,5 h.

  Läs mer

  När: Söndag 12 maj kl 11.00. Var: Edsbro kyrka. Kostnad: 130:- medlem / 150:- icke medlem, barn gratis. Anmälan till stfroslagen@stfturist.se eller tel 076 8282 168 senast 5 maj. Betalning till BG 620-3657 eller swish nr 123 139 46 00 senast 6 maj.
  Pris

  Medlem: 130 kr

  Icke-medlem: 150 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.