STF Roslagens Lokalavdelning

Kontaktperson

Bengt Nordén

Telefon: 076-8282168

stfroslagen@stfturist.se

Postadress

STF Roslagens Lokalavdelning - Narvagatan 6A, 76131 Norrtälje

Våra kommuner

Norrtälje

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Med Roslagens magnifika skärgård och 13 000 öar, finns det goda chanser att du hittar din egen vrå. Här finns ett levande skärgårdslandskap med naturreservat, nationalparker och genuin skärgårdsbebyggelse.
Läs mer

Att besöka skärgården förknippas av många med sommar, sol och sköna klippbad. Men skärgården utmanar och förtrollar även andra tider på året. När isarna ligger spegelblanka är en tur på skridskor till ytterskärgården en oslagbar upplevelse. Det går att definitivt att njuta av Roslagen året runt.

En gång var Norrtälje en av Östersjöns mest populära badorter – känd för sin välgörande gyttja. Idag är Norrtälje Roslagens centralort och en idyllisk liten kuststad med genuin bebyggelse och gamla trähus från sent sjuttonhundratal, som Wallinska gårdarna vid lilla torget och Rådhuset på Stora Torget.

Bygden har stigit upp ur havet relativt sent. Gamla vattenvägar går fortfarande att följa. Husby Sjuhundraleden och Långhundraleden var en av vikingatidens två vattenvägar till den dåvarande huvudstaden Uppsala. Det finns spår av bebyggelse och mänsklig närvaro på många ställen längs leden. Här finns även många naturreservat att upptäcka. Ängsö nationalpark i skärgården bjuder på praktfull blomstring när alla orkidéerna blommar.

Roslagen kan upptäckas i såväl vandringskängor och ridstövlar som med ett metspö i handen. Till fots eller på cykel kommer du riktigt nära Roslagens natur, kultur och levande historia. Golftokiga har sjutton utmanande golfbanor i skiftande natur att välja bland.

Lokalavdelningen genomför varje år både båtutflykter i skärgården och studiebesök på någon närliggande industri. En studiecirkel anordnas också årligen.

Lokalavdelningen grundades år 1976 och samlar cirka 90 medlemmar.

Aktiviteter

 • 27 Sep 2020

  • 27

   Sep

   2020

  Wira bruk

  Vi åker till Wira bruk i Roslags-Kulla, där vi får en guidad tur i området, med dess vackra miljö. Vi får se de gamla smedjorna, besöka konstsmidesbutiken mm. Utflykten tar ca 1,5 h.

  Läs mer

  Utflykten tar ca 1,5 h. När: Söndag 27 september kl 11.00. Var: Wira bruk, Roslags-Kulla. Kostnad: 120:- medlem / 150:- icke medlem, barn gratis. Anmälan till stfroslagen@stfturist.se eller tel 076...
  Pris

  Medlem: 120 kr

  Icke-medlem: 150 kr

 • 12 Nov 2020

  • 12

   Nov

   2020

  Pythagoras industrimuseum

  Följ med på en guidad visning på Pythagoras industrimuseum. Fabriken står kvar i orört skick och visar hur en fabrik såg ut under tidigt 1900-tal. Fabriken tillverkade den kända tändkulemotorn. Besöket...

  Läs mer

  När: Torsdag 12 november kl 18.00. Var: Verkstadsgatan 6, nära Norrtälje centrum. Kostnad: 120:- medlem / 150:- icke medlem, barn gratis. Anmälan till stfroslagen@stfturist.se eller tel 076 8282...
  Pris

  Medlem: 120 kr

  Icke-medlem: 150 kr

 • 25 Nov 2020

  • 25

   Nov

   2020

  Besök Norrtelje tidning

  Följ med på ett besök på Norrtelje tidnings redaktion. Vi får information om hur arbetet går till på en modern tidningsredaktion. Besöket tar ca 2 h. När: Onsdagen 25 november kl 15.00. Var: Stora Brogatan...

  Läs mer

  När: Onsdagen 25 november kl 15.00. Var: Stora Brogatan 10, Norrtälje. Kostnad: 0 kr. Anmälan till stfroslagen@stfturist.se eller tel 076 8282 168 senast 18 november. På grund av rådande läge med Covid-19...
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.