Facebook
Twitter
Pinterest

Kungsleden

Det kan sägas direkt – Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens bästa vandringsleder. Kungsleden är ett drygt 400 km långt äventyr som påbörjades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Här hittar du fjällmiljöer som är perfekta för äventyr. På försommaren kommer midnattsolen fram och frestar till vandring dygnet runt. Grönskande fjällhedar kantas av mörka stup och om sommaren blir de porlande jokkarna skummande forsar. Välkommen till Kungsleden!

Abisko, Nikkaluokta, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs och Hemavan är platser där du kan börja och sluta din vandring eller skidtur. Välj den plats som är bäst att starta på beroende på vilken slags vildmark du vill utforska och hur länge du vill vara ute. Spänger, broar, ledkryss och tydliga stigar gör vägen trygg för vandrare och våra stugor är aldrig långt borta.

Sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta är både den mest alpina och den mest vandrade av leder i Sverige. På vintern är det många som upptäcker dessa fjäll både via toppturer och turskidåkning. Kebnekaises vita toppar utgör en extra lockelse här. Även söderut mot Saltoluokta går Kungsleden i ett vilt fjällandskap, där milslånga u-dalar och sjöar leder tankarna till Alaska.

Turen mellan Saltoluokta och Kvikkjokk växlar mellan kalfjällets platåer och gränslandet mellan skog och fjäll. Sarek bildar en hög fond intill leden. Söder om Kvikkjokk breder Sveriges vackraste fjällbjörkskogar ut sig, avlösta av låga fjällplatåer. Mellan Ammarnäs och Hemavan är kalfjällen imponerande höga, men leden genom dalgångarna är både lätta att vandra och skida. Kungsleden erbjuder fjälläventyr för alla, stora som små.

Kungsleden erbjuder vandring i världsklass

Äventyrsjournalisten Peter Potterfield har vandrat nästan 2 000 mil på sex kontintenter för att får fram den slutgiltiga listan över världen bästa vandringsleder. Peter anlitas ofta som skribent i världens ledande rese- och naturtidskrifter och anses vara en ledande expert på äventyrsturism.

Tidskriften National Geografic bad honom lista världens 15 bästa vandringsleder och där hamnade Kungsleden i topp. Framför allt pekar han ut den som ett sätt att uppleva en av de sista stora vildmarkerna i Europa. Läs hela listan här.

Kungsledens etapper

  •  Vandrare på led går på spång

    Abisko - Nikkaluokta

  • Nikkaluokta - Saltoluokta

  • Saltoluokta - Kvikkjokk

  • Kvikkjokk - Ammarnäs

  • Ammarnäs - Hemavan