Tåg lämnar Abisko

Gör det enklare att resa kollektivt till friluftslivet

Svenska Turistföreningen vill att det ska vara minst lika enkelt att boka buss- och tågresor mellan Sveriges landskap som det är att boka en flygresa mellan olika länder. Så är det inte i dag. Biljetterna släpps sent och bokningssystemen är många - det gör det svårt för dig som ska resa.

STFs tre krav för bättre kollektivtrafik

Vi vill se ett friluftsliv tillgängligt för alla och då kan inte bara de som har tillgång till egen bil få komma fram. Att resa kollektivt är dessutom oftast det enskilt viktigaste du kan göra för att minska klimatpåverkan från din semester. STF har därför tre konkreta förslag på vad som skulle göra det lättare för dig att resa kollektivt när du upptäcker Sverige:

  • Släpp biljetterna tidigare
    Vissa tåg, buss- och färjebiljetter släpps till försäljning alldeles för sent i dag. Om det planeras banarbeten på tågrälsen så kan du tvingas vänta tills det bara är någon vecka kvar till avgång innan det går att köpa en tågbiljett. Utvecklingen går dessutom inte åt rätt håll, många banarbeten planeras senare i dag än förr. Att inte kunna boka resan samtidigt som du bokar ditt semesterboende med god framförhållning är en stor nackdel för kollektivtrafiken som måste försvinna. STF vill se att politikerna ställer krav på Trafikverket att planera sina arbeten med bättre framförhållning så att du som resenär kan köpa dina biljetter minst ett år i förväg.
  • Enklare biljettköp för turister
    Biljettsystemen för buss, tåg och färjor fungerar väldigt olika i olika regioner. När du reser genom flera regioner möter du olika appar och ålderskategorier vilket gör resan svår att boka eller begripa. Enligt organisationen Resenärerna finns det inte mindre än 80 definitioner av vad en pensionär är inom kollektivtrafiken i Sverige! Det ska inte vara svårare än att blippa ditt vanliga betalkort oavsett var och vart du vill ta bussen. STF vill se att beslutsfattarna ställer krav på att det ska vara enkelt att resa kollektivt så att du kan kliva på bussen var du vill utan att behöva ladda ner en särskild app.
  • Välkomna turister i kollektivtrafiken
    I dag går regiontrafikens tåg och bussar på många håll så att det bara passar dem som pendlar till skola och arbete. Men kollektivtrafiken behövs också för den som ska ut på friluftsäventyr eller semester. Dessutom är turister från en annan region inte alltid ens välkomna ombord i de delar av kollektivtrafiken som måste förbeställas. Om regiontrafiken fick i uppdrag att möta även dessa behov skulle fler kunna ta sig ut utan egen bil. STF vill se att alla regionala kollektivtrafikmyndigheter gör fritidsresor och turister till utpekade målgrupper i sina trafikförsörjningsprogram.

Upptäck Sverige hållbart

STF arbetar för att det ska vara enkelt och inspirerande att upptäcka Sverige hållbart!

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.