STF Norrköping Lokalavdelning

Kontaktperson

Christer Goldhammer

Telefon: 070-8108270

stf.norrkoping@la.stfturist.se

Postadress

STF Norrköping Lokalavdelning - Östanvägen 67, 60375 Norrköping

Våra kommuner

Finspång, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet.

Lokalavdelningen STF Norrköping är verksam i en mycket vacker del av Östergötland. Kolmårdens horst höjer sig högt över Bråviken och Östergötlands härliga skärgård har mängder av holmar och öar.
Läs mer

Vidsträckta skogsområden, sjösystemet i norr och Vikbolandets slättland erbjuder rikliga rekreationsmöjligheter. Vandringar i skog och mark är en självklarhet i vårt program. Kolmårdens vandringsleder erbjuder många fina naturupplevelser. Skärgården med sina båtturer är också nära. Men det finns även en strävan att värna kulturarvet. Oktobervandringar är återkommande inslag liksom två kyrkobesök kopplade till Midfastosöndagen och 2:a söndagen i Advent. Andra aktiviteter är besök hos hantverkare och konstnärer.

Norrköpings industrilandskap lockar med minnen från textilepoken. Finspångs bruksmiljö är intressant liksom Söderköpings idylliska stadsplan. Löfstad slott med sitt spökrum är också ett spännande utflyktsmål.

Aktiviteter

 • 01 Dec - 14 Jan 2052

  • 01

   Dec

   2023

  • 14

   Jan

   2052

  Svårighetsgrader vid vandring

  Våra vandringar har graderna LÄTT -MEDEL - UTMANANDE. För att få en njutbar och säker vandring, som passar just dig, läs "Svårighetsgrader vid vandringar". Klicka på DOKUMENT på STF Norrrköping startsida.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 25 Maj

  • 25

   Maj

   2024

  Guidning Ekenäs slott

  Mitt i Östergötland finns ett av Sveriges bäst bevarade 1600-talsslott. Alla spännande sägner som berättas kring Ekenäs slott gör det till ett riktigt sagoslott där det tornar upp sig på en klippa vid sjön Teden. Du får uppleva arkitektur, inredning, konst och möbler från 400 år och vem vet, kanske en liten spökhistoria också. Guidningen tar ca 1 timma. Det finns en vacker vandringsstig på 1,5 km runt slottet. Ta med fikakorg. Ansvarig: Christina Zetterberg. Anmälan senast 20/5 till kickizetterberg55@gmail.com eller 072-2404207. Avgift: STF-medlem 120 kr, övriga 170 kr.

  Läs mer

  Samling kl 10.00 för samåkning från pendlarparkering Södra Himmelstalund framför Norrköpings Friidrottsarena, busshållplats Vattenverksvägen, linje 10. Visningen i Ekenäs startar kl 11.00
  Pris

  Medlem: 120 kr

  Icke-medlem: 170 kr

 • 26 Maj

  • 26

   Maj

   2024

  Nybörjartur i Norrköping

  Denna vandringstur för nybörjare är cirka 3 km lång och riktar sig främst till familjer, men alla är välkomna. Turen utförs på stigar och motionsspår i Vrinneviskogens naturreservat, ett vackert naturområde som sträcker sig från Klingsberg i norr till Ensjön i söder. Under turen görs ett antal pauser och turledaren Gunilla berättar om olika saker som är bra att veta när man ska ut på en lättare vandringstur. Medtag eget fika. Efter cirka 3 timmar är ni åter vid startpunkten, Söderportens skola. Mer exakt samlingsplats får du när du anmält dig. Maxantal deltagare: 12

  Läs mer

  Starttid: 10.00. Sluttid 13.00. Aktiviteten är gratis men föranmälan krävs. Anmäl dig och ditt sällskap till gunilla.a70@gmail.com
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 26 Maj

  • 26

   Maj

   2024

  Vårresa till Hjälmare kanal och Säfstaholms slott

  Välkommen till STF Norrköpings härliga dagstur och trevlig vårresa, med egen buss! Följ med på en kryssning och slussa på Sveriges äldsta farbara kanal, Hjälmare Kanal samt besök på Säfstaholms Slott Söndag 26/5 2024 Avresa 08:30 från Norrköping Resecentrum C3-C6. Vår resa går via Katrineholm till Gravuddens slussar. Här börjar vi med en bussfika innan vi går ombord på M/S Gustaf Lagerbjelke eller M/S Tor. Vår skeppare lotsar oss genom Hjälmare Kanal som invigdes 1639 och är 14 km lång med 9 handdrivna slussar. Dessa tar oss 21 meter upp eller ner i kanalsystemet, ombord serveras även dagens lunch och resan tar 3 timmar. Vi kommer med båten strax innan Arboga, och där väntar vår buss som ska ta oss vidare till nästa sevärdhet, nämligen Säfstaholms Slott som ligger i Vingåker. Slottet har en rik och brokig historia, som tar sin början på tidigt 1600-tal. Det har nu öppnat igen efter tre års renovering. Här får vi en intressant guidning av slottet. Vi fortsätter sedan mot Katrineholm, där vi intar eftermiddagskaffe på Sultans Konditori innan det bär iväg hemåt för denna gång. Hemkomst ca 19:00. Pris: 1 190:-/pp Allt ingår: Bussresa. Förmiddags busskaffe/enkelfralla. Båttur inkl lunch. Visning på Säfstaholms Slott.…

  Läs mer

  OBS! MYCKET TIDIG ANMÄLAN! Senast 15/2.
  Pris

  Medlem: 1190 kr

  Icke-medlem: 1190 kr

 • 01 Jun

  • 01

   Jun

   2024

  Vandring i Arkösund

  STF Norrköping gör en MEDEL-svår vandring i trakten Sköldvik-Kälebo tillsamman med Eva och Krister Hellström som driver Sköldviks vandrarhem i Arkösund. Vi utgår från Sköldvik och går en rundslinga där vi passerar Kälebo by. Vi njuter av fin natur och har utsikt över havet och vi passerar värn från 1a och andra världskriget. Vandringen tar ca två timmar ev. lite längre. Medtag fika. Ansvarig: Tomas Svedman. Anmälan senast 28/5 till tomas@kickers.net eller 073-503 17 35. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  Samling kl 09.00 för samåkning från Trumpetaregatans pendlarparkering i Navestad, spårvagns-hållplats Trumpetaregatan, linje 2 mot Kvarnberget. Restid ca 50 min enkel väg.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 08 Jun

  • 08

   Jun

   2024

  Gatunamnsvandring med Lars Löfman

  Konstnären Lars Löfman guidar oss runt i kvarteren på Söder i Norrköping och berättar om personerna bakom gatunamnen Nelin, Trozelli och Albrekt m.fl. Vi avslutar med korv med bröd i Nelinsparken. Ansvarig: Tomas Svedman. Anmälan senast 4/6 till tomas@kickers.net . Avgift: STF-medlem 30 kr, övriga 90 kr.

  Läs mer

  OBS! ÄNDRAT DATUM!
  Pris

  Medlem: 30 kr

  Icke-medlem: 90 kr

 • 09 Jun - 16 Jun 2024

  • 09

   Jun

   2024

  • 16

   Jun

   2024

  Vandringsvecka i västra Blekinge 9 - 16 juni 2024

  Vi kommer att bo på vandrarhemmet i Karlshamn och där är 10 dubbelrum förhandsbokade. Kostnad för boendet är 650 kr/natt för dubbelrum och 490 kr/natt för dubbelrum som enkelrum. Egna lakan/handdukar medtages, eller kan hyras. Det är bra om man kan dela rum med någon. Det är nämligen så att det kan vara ganska fullbelagt på vandrarhemmet. Med vårt boende som utgångsläge kommer vi att vandra utmed Mörrums-, Bräkne- och Ronnybyån. Dessutom finns Blekingeleden och andra lokala leder att vandra på så valmöjligheter finns det verkligen. Var vi ska vandra och äta någonstans ska vi undersöka tillsammans på en studiecirkel som omfattar 3 tillfällen i Studiefrämjandets lokaler på Kungsgatan 53 i Norrköping. Det är angeläget att ni deltar i studiecirkeln för att kunna få en inblick i vårt resmål och träffa de andra deltagarna. Vandringarna beräknas vara av svårighetsgrad MEDEL. Anmälan senast 7 april till Kari Adolfsson på tel 073-6978638 eller kari.adolfsson@live.se. Ange i anmälan hur du vill bo och vilken kväll som är lämplig för studiecirkel.

  Läs mer

  TIDIG ANMÄLAN till resan, senast 7/4. Det blir en studiecirkel före resan.
  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 23 Jun

  • 23

   Jun

   2024

  Grensholm, vandring 3 km, samt kyrkobesök

  Vi gör en LÄTT vandring, ca 3 km, söder om Grensholms slott. Vi ser ett gravfält, anar en borgruin och tar medhavt fika. Ta gärna med badkläder om du vill ta ett dopp i Roxen före gudstjänsten i det gamla gårdskapellet! Detta hus var under sen medeltid gårdens huvudbyggnad, men byggdes om till kapell under 1500-talet. Obs! Lång trappa upp till kapellet! Präst är Charlotte Farholt, musiker är Martina Jonsson. Det finns en gårdsbutik med självbetjäning. Ansvarig: Elisabet Nyström. Anmälan senast 20/6 till tel/sms 073-056 38 62 eller karingtand@hotmail.com. Avgift medlem gratis, icke medlem 50 kr.

  Läs mer

  Samling kl 14.00 för samåkning från pendlar-parkering Södra Himmelstalund framför Norrköpings Friidrottsarena,. Busshållplats Vattenverksvägen, linje 10.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 07 Jul

  • 07

   Jul

   2024

  Vandring i Glotternskogen 6 – 7 km

  Glotternskogen hyser mycket värdefull natur som är typiskt för sprickdalslandskapet i Kolmården. Delar av Övre Glottern blev ett reservat 1994. 2013 utökades det för att inkludera delar av land och vatten även i Nedre Glottern. Norrköpings kommun förvaltar reservatet, och har som syfte, dels att bevara det mångformiga barrskogsområde som är så typiskt för Kolmården, dels för att bevara de många hotade arterna man kan finna där. Men även för de kulturspår som finns här. Bla spår som vittnar om kolarens slit redan från 1600-talet vilka vi kommer se exempel på. Men inte minst bevaras reservatet för oss friluftsintresserade så här finns många välskötta leder att vandra på. Vi startar vandringen vid södra parkeringen vid Nedre Glottern och går mellan Glottern, Råsjön och Bengtsgölen En MEDELsvår vandring på 6 -7 km med två raster, varav en med brasa (om inte eldningsförbud råder). Medtag matsäck och ev. korv till grillning. Ansvarig: Gunilla Andersson. Anmälan senast 5 juli till gunilla.a70@gmail.com eller 070-3062976. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  Samling kl 9.30 för samåkning från XXL:s parkering på Ingelsta, busshållplats Koppargatan 30, linje 12 eller 13.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 18 Jul

  • 18

   Jul

   2024

  Sommarvandring med bad i Ensjön 5 – 6 km

  Traditionsenligt gör vi en MEDELSVÅR vandring, 5-6 km, från Kvarnbergets spårvagnshållplats. Monica guidar oss på slingrande stigar. Här finns stenbrott och andra spår av mänsklig aktivitet genom århundradena. Hon berättar också om den äldre bebyggelsen i Åselstad med omnejd. Här fanns både dansbana och konsumbutik! Vi vandrar genom skogen och vidare till en badplats i Ensjön. Tag med matsäck och badprylar! Ansvarig: Monica Englund. Anmälan senast 16 /7 till 070-615 08 84. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  Samling kl 11.00 vid Kvarnberget, ändhållplats för spårvagnslinje 2, Norrköping.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 28 Jul

  • 28

   Jul

   2024

  Blåbärsvandring 6 km

  Upplev tystnaden, gemenskapen och samtidigt ta tillvara på det naturen har att ge. Jursla gammelskog blev ett reservat 2013 pga att det är ett för Kolmården representativt landskap. Här finner man ett blockrikt sprickdalslandskap med tunn och näringsfattig jord beklätt med hällmarkstallskog. I sänkorna mellan bergen blir jorden mer näringsrik och växtligheten tätare. Här finner man en rad för området representativa växter, men också blåbär, lingon och svamp.  Vi promenerar till ett ställe där vi stannar under några timmar, fikar och plockar blåbär under prat och skratt. Önskar du tystnad finns även möjlighet till det.  Sen går vi tillbaka till LIllsjön för ytterligare en fika och för de som önskar även ett dopp i den näriningsfattiga, spricksjön, Lillsjön. Medtag blåbärspytsar, två fika, och badkläder för den som önskar. Svårighetsgrad LÄTT till största del, med inslag av MEDEL pga några backar och risk för rötter och sten i blåbärsskogen.  Ansvarig: Gunilla Andersson. Anmälan senast 29/7 till gunilla.a70@gmail.com eller 070-3062976. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  OBS! FEL DATUM I FOLDERN! Samling 10:00 vid Lillsjöstugans parkering i Jursla.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 22 Aug

  • 22

   Aug

   2024

  Nytt och gammalt i Svärtingetrakten 5 km

  Vi ser den stora multiarenan Billbäcks Arena och charmiga sommarstugor. Om vaktmästare resp. sommarstugeägare har möjlighet, får vi titta in i byggnaderna. Vi gör en LÄTT vandring ca 5 km. Vi går dels på grusvägar, dels på Svärtingeudde-leden med dess slåtteräng, betesmarker, enbuskar och gammelekar. Vi kan se ut över sjön Glan. Två matraster! Ansvarig: Elisabet Nyström. Anmälan senast 20/8 till 073-056 38 62 eller karingtand@hotmail.com. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  Samling kl 09.30 för samåkning från pendlarparkering Södra Himmelstalund, framför Norrköpings Friidrottsarena, busshållplats Vattenverksvägen, linje 10.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 29 Aug

  • 29

   Aug

   2024

  Vandring i och kring Vadstena 6 km

  Vi tar morgontåg och buss till Vadstena för en LÄTT vandring, ca 6 km, delvis på pilgrimsled. Ta med lätt fm-fika. Vi vandrar längs Vätternstranden och i den historiska stadskärnan med kyrkor och kloster och äter sedan lunch på restaurang. Guide är vår medlem Marie Johansson som kan berätta om verksamheten vid Vadstena pilgrimscentrum. Vadstena är Sveriges största pilgrimsmål och en av Europas viktigaste pilgrimsdestinationer. Du betalar själv resa, lunch och eventuella entréavgifter. Välj 24-timmarsbiljett län (ej lågtrafik). Ansvarig: Elisabet Nyström. Anmälan senast 20/8 till 073-0563862 eller karingtand@hotmail.com. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  TIDIG ANMÄLAN (för att vi ska boka för grupp på restaurang).----TÅGTID meddelas senare.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.