STF Norrköping Lokalavdelning

Kontaktperson

Christer Goldhammer

Telefon: 070-8108270

stf.norrkoping@la.stfturist.se

Postadress

STF Norrköping Lokalavdelning - Östanvägen 67, 60375 Norrköping

Våra kommuner

Finspång, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet.

Lokalavdelningen STF Norrköping är verksam i en mycket vacker del av Östergötland. Kolmårdens horst höjer sig högt över Bråviken och Östergötlands härliga skärgård har mängder av holmar och öar.
Läs mer

Vidsträckta skogsområden, sjösystemet i norr och Vikbolandets slättland erbjuder rikliga rekreationsmöjligheter. Vandringar i skog och mark är en självklarhet i vårt program. Kolmårdens vandringsleder erbjuder många fina naturupplevelser. Skärgården med sina båtturer är också nära. Men det finns även en strävan att värna kulturarvet. Oktobervandringar är återkommande inslag liksom två kyrkobesök kopplade till Midfastosöndagen och 2:a söndagen i Advent. Andra aktiviteter är besök hos hantverkare och konstnärer.

Norrköpings industrilandskap lockar med minnen från textilepoken. Finspångs bruksmiljö är intressant liksom Söderköpings idylliska stadsplan. Löfstad slott med sitt spökrum är också ett spännande utflyktsmål.

Aktiviteter

 • 01 Dec - 14 Jan 2052

  • 01

   Dec

   2023

  • 14

   Jan

   2052

  Svårighetsgrader vid vandring

  Våra vandringar har graderna LÄTT -MEDEL - UTMANANDE. För att få en njutbar och säker vandring, som passar just dig, läs "Svårighetsgrader vid vandringar". Klicka på DOKUMENT på STF Norrrköping startsida.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 10 Dec

  • 10

   Dec

   2023

  S:ta Maria kyrka i Ektorp

  Det finns fyra syrisk-ortodoxa församlingar i Norrköping. Vår lokalavdelning har tidigare besökt tre av dem. Nu får vi lyssna på mässan i Ektorp och höra mer om kyrkans verksamhet. Frivillig kollekt.

  Läs mer

  Som brukligt i dessa församlingar börjar söndagens mässa med böner, med få besökare i bänkarna. "Drop-in" praktiseras. Den starttid vi angett har rekommenderats av vår kontaktperson i församlingen. Ansvarig: Elisabet Nyström. Anmälan senast 9/12 till karingtand@hotmail.com eller 073-056 38 62.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 14 Dec

  • 14

   Dec

   2023

  Norrköping Light Festival 2023

  Norrköpings innerstad lyses under december upp av spektakulära ljusinstallationer och konstverk. Elisabet Nyström guidar oss. Vi går i lugn takt i de vackert upplysta kvarteren. Långa trappor förekommer. Vi går två slingor, 1,5 km + 2 km. Gå den första eller båda. Mellan slingorna tar vi en rast utomhus för medfört kvällsfika. Ta med varma kläder och sittunderlag.

  Läs mer

  Anmälan senast 13/12 till Elisabet Nyström tel/sms 073 056 38 62 eller karingtand@hotmail.com
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 20 Jan

  • 20

   Jan

   2024

  Livet i Norrköping år 1758

  Norrköpings Tidningar är den äldsta tidningen i Sveriges, som ännu utkommer i pappersformat. Vi fikar och läser tillsammans Norrköpings Tidningars förstanummer. Här kan man läsa om kändisar som besöker stan, dagspriset på matvaror, dödsfall, vad som händer i hamnen, samt en uppmaning till läsarna att bidraga med inlägg. Alltså precis som år 2024! Kommentator är Elisabet Nyström.

  Läs mer

  Anmälan senast 17/1 till karingtand@hotmail.com eller till 073-056 38 62.
  Pris

  Medlem: 30 kr

  Icke-medlem: 80 kr

 • 30 Jan

  • 30

   Jan

   2024

  Arbetets Museum guidning

  Arbetets Museum är ett nationellt museum som invigdes 1991 och har som uppgift att bevara och berätta om arbete och vardagsliv. Det ligger i den gamla fabriksbyggnaden Strykjärnet i Industrilandskapet. Muséepedagog Sofia Olsson kommer att berätta om Strykjärnet och dess historia samt ge oss en introduktion till aktuella utställningar. Därefter får vi själva gå runt på de olika våningsplanen och fördjupa oss i utställningarna. Ansvarig: Sofie Wahrby. Anmälan senast 23 januari till swahrby@gmail.com. Avgift: STF-medlem 50 kr, övriga 100 kr. Begränsat antal deltagare.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: 50 kr

  Icke-medlem: 100 kr

 • 18 Feb

  • 18

   Feb

   2024

  STF Norrköping årsmöte 2024

  Tag del av året som gått och vilka spännande äventyr som väntar framöver. Årsmötesförhandlingar och en mycket spännande och intressant information från STF centralt av Daniel Skog som är hållbarhetsansvarig. Vi får också höra det senaste vad gäller vårt SÄKERHETSARBETE. Kostnad inkl. kaffe och räksmörgås, årsmötesförhandlingar och föredrag/information: medlemmar Gratis.

  Läs mer

  Anmälan senast den 1 februari till Christer Goldhammer christer@goldhammer.se eller 0708108270. STF-medlemmar är välkomna. Årsmötesförhandlingar och föredrag/information samt dryck och förtäring är gratis för våra medlemmar.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 22 Feb

  • 22

   Feb

   2024

  Prova på Mindfulness

  Är du nyfiken på Mindfulness? Då är du välkommen till denna träff. Under 2,5 timmar kommer du att få en inblick i vad Mindfulness är och vad det kan göra för dig i din vardag. Du får verktyg för att öka din närvaro i nuet och stilla den aktivitet som ständigt pågår i våra sinnen och tankar. Medveten närvaro är en metod som kan användas för att hantera bland annat stress, oro och smärta. Metoden går ut på att du fokuserar på nuet med hjälp av dina sinnen och din andning. Det går att träna upp sin förmåga till medveten närvaro. Helt enkelt ändra dina tankar och leva HÄR och NU. Allt detta kommer vi att gå igenom tillsammans under den här träffen. Vi kommer även att prova på en kortare meditation, ett verktyg som i olika studier har visat att endast ca 10 minuter kan hjälpa dig att få bättre fokus i vardagen. Kursledare: Evalotte Strömberg.  Ansvarig: Eva Celion. Anmälan senast 18 februari till eva.celion@gmail.com Avgift: inkl. fika STF-medlem 200 kr, övriga 250 kr.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: 200 kr

  Icke-medlem: 250 kr

 • 06 Mar

  • 06

   Mar

   2024

  LINDÖs gamla historia

  Vi får höra ett mycket spännande och intressant föredrag av Mikael Andersson, som berättar om Lindös gamla och intressanta historia. Ansvarig: Christer Goldhammer. Anmälan senast 15/2 till christer@goldhammer.se eller 070-8108270. Avgift: inkl. kaffe och räksmörgås: STF-medlem 145:-, övriga 195:-.

  Läs mer

  Obs! Tidig anmälan.
  Pris

  Medlem: 145 kr

  Icke-medlem: 195 kr

 • 21 Mar

  • 21

   Mar

   2024

  Kort introduktion till kreativt skrivande

  Vill du skriva, men kommer inte i gång? Då är det här något för dig. Under träffen på tre timmar kommer vi att släppa våra begränsningar och låta kreativiteten flöda. Vi kommer att prova på flödesskrivning, ett sätt som inte begränsar dig utan tvärtom, får dig att våga skriva. Vi kommer även att gå igenom de största hindren som gör att du inte kommer i gång med ditt skrivande. Tillsammans provar vi på olika sätt att uttrycka oss på. Vi kommer att gå igenom lite om hur man gör en miljöbeskrivning, en karaktärsbeskrivning och en dialog. Ni kommer att få göra korta roliga övningar och lite längre texter. Vi kommer att ha en lättsam och trevlig stund tillsammans. Kursledare: Evalotte Strömberg. Ansvarig: Eva Celion. Anmälan senast 17/3 till eva.celion@gmail.com. Avgift: inkl. fika för STF-medlem 275 kr, övriga 350 kr.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: 275 kr

  Icke-medlem: 350 kr

 • 20 Apr

  • 20

   Apr

   2024

  Industrihistoria på plats, Holmens gamla pappersfabrik på Kvarnholmen

  Vi besöker Kvarnholmen och tittar på vad som finns kvar av Holmens pappersfabrik och vad som förändrats. Vi vandrar runt och sen tittar vi på gamla bilder och korta videofilmer från hur det såg ut när det tillverkades papper på Kvarnholmen. Lastbilar trafikerade området, pappersmaskinerna låg i bl.a. DeGeer hallen och Värmekyrkan var ångpannecentral. Åsa Birgersson leder oss och berättar. Ansvarig: Tomas Svedman. Anmälan senast 18/4 till tomas@kickers.net. Avgift: STF-medlem 40 kr, övriga 90 kr.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: 40 kr

  Icke-medlem: 90 kr

 • 28 Apr

  • 28

   Apr

   2024

  Fågelexkursion Svensksundsvikens naturreservat

  Följ med på en guidad utflykt till en av Östergötlands finaste fågellokaler, alldeles i närheten av Norrköping. Vi blir omhändertagna av FiNk, Fåglar i Norrköping, den ornitologiska lokalavdelningen. På parkeringen vid naturreservatet intill Arkösunds-vägen, möts vi upp av en av dagens två guider, klockan 8.00. Vi blir ledsagade ut till fågeltornet, en kort MEDEL-svår vandring på ca 1,6 km och information om vilka fåglar vi eventuellt ser och hör på vägen får vi då. Vår andra guide finns redan på plats i fågeltornet för att scanna av omgivningarna tills vi dyker upp. Det kommer att finnas ett antal tubkikare på plats för oss att använda och med lite tur kommer vi att få, under proffsig guidning, skåda flera olika arter av de flyttfåglar som kommer till Östergötland nu i slutet av april. Det syns nästan alltid havsörnar här och andra rovfåglar som ofta ses är sparvhök, ormvråk och brun kärrhök. Det bör finnas en del vadarfåglar och änder och svalorna har precis börjat komma. Ta med sittunderlag och fika. Oömma kläder och bra skor är det som gäller (stövlar?) och ta gärna med egen kikare. Våra guider finns på plats till kl.12.00. Vill man avvika tidigare är det ok men…

  Läs mer

  Samåkning från Trumpetaregatans pendlarparkering i Navestad, spårvagnshållplats Trumpetaregatan, linje 2 mot Kvarnberget.
  Pris

  Medlem: 50 kr

  Icke-medlem: 100 kr

 • 02 Maj

  • 02

   Maj

   2024

  Vitsippsvandring på Djurön

  STF Norrköping har en tradition att vandra i vitsippstid. Det har blivit på olika ställen runt Norrköping. Djurön öster om stan har dock blivit favoritstället, som vi återvänt till flera vårar. Vi gör en LÄTT vandring ca 2 km i Djuröns Naturreservat. Renate Jonsson guidar oss i reservatet bland ståtliga ekar och blommande vitsippor och visar vad vi ser från bråviksstranden. Kanske ser vi kor på de välbetade havsstrandängarna. Ta med dig fika för en rast vid stranden! Ansvarig Renate Jonsson. Anmälan senast 29/4 till renatejonsson@icloud.com eller 070-240 78 43. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  Samåkning från Trumpetaregatans pendlarparkering i Navestad, spårvagnshållplats Trumpetaregatan, linje 2 mot Kvarnberget.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 11 Maj

  • 11

   Maj

   2024

  Vandring Marmorstigen 6 km och guidning Marmorbruksmuseet

  Vi startar vid parkeringen i Sandviken (campingplatsen) och vandrar över vårblommande ängar och fortsätter sedan utmed Bråviken på den vackra Marmorstigen till Marmorbruksmuséet. I området runt muséet bröts en gång i tiden den berömda Kolmårdsmarmorn. Här får vi en timmas intressant guidning av medlemmar från Krokeks Hembygdsförening som driver muséet. Därefter äter vi medhavd matsäck med utsikt över Bråviken. Sedan åter till Sandviken. Vandringen är på totalt 6 km med svårighetsgrad LÄTT till MEDEL. Dock krävs bra skor/kängor då en del av leden går på spänger som kan vara halkiga. Medtag matsäck. Ansvarig: Sofie Wahrby. Anmälan senast 28 april till swahrby@gmail.com. Avgift: STF-medlem 40 kr, övriga 90 kr.

  Läs mer

  OBS! TIDIG ANMÄLAN, Samling kl 9.30 för samåkning från XXL:s parkering på Ingelsta, busshållplats Koppargatan 30, linje 12 eller 13.
  Pris

  Medlem: 40 kr

  Icke-medlem: 90 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.