STF Norrköping Lokalavdelning

Kontaktperson

Christer Goldhammer

Telefon: 070-8108270

stf.norrkoping@la.stfturist.se

Postadress

STF Norrköping Lokalavdelning - Östanvägen 67, 60375 Norrköping

Våra kommuner

Finspång, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet.

Lokalavdelningen STF Norrköping är verksam i en mycket vacker del av Östergötland. Kolmårdens horst höjer sig högt över Bråviken och Östergötlands härliga skärgård har mängder av holmar och öar.
Läs mer

Vidsträckta skogsområden, sjösystemet i norr och Vikbolandets slättland erbjuder rikliga rekreationsmöjligheter. Vandringar i skog och mark är en självklarhet i vårt program. Kolmårdens vandringsleder erbjuder många fina naturupplevelser. Skärgården med sina båtturer är också nära. Men det finns även en strävan att värna kulturarvet. Oktobervandringar är återkommande inslag liksom två kyrkobesök kopplade till Midfastosöndagen och 2:a söndagen i Advent. Andra aktiviteter är besök hos hantverkare och konstnärer.

Norrköpings industrilandskap lockar med minnen från textilepoken. Finspångs bruksmiljö är intressant liksom Söderköpings idylliska stadsplan. Löfstad slott med sitt spökrum är också ett spännande utflyktsmål.

Aktiviteter

 • 01 Dec - 14 Jan 2052

  • 01

   Dec

   2023

  • 14

   Jan

   2052

  Svårighetsgrader vid vandring

  Våra vandringar har graderna LÄTT -MEDEL - UTMANANDE. För att få en njutbar och säker vandring, som passar just dig, läs "Svårighetsgrader vid vandringar". Klicka på DOKUMENT på STF Norrrköping startsida.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

 • 01 Jun

  • 01

   Jun

   2024

  Vandring i Arkösund

  STF Norrköping gör en MEDEL-svår vandring i trakten Sköldvik-Kälebo tillsamman med Eva och Krister Hellström som driver Sköldviks vandrarhem i Arkösund. Vi utgår från Sköldvik och går en rundslinga där vi passerar Kälebo by. Vi njuter av fin natur och har utsikt över havet och vi passerar värn från 1a och andra världskriget. Vandringen tar ca två timmar ev. lite längre. Medtag fika. Ansvarig: Tomas Svedman. Anmälan senast 28/5 till tomas@kickers.net eller 073-503 17 35. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  Samling kl 09.00 för samåkning från Trumpetaregatans pendlarparkering i Navestad, spårvagns-hållplats Trumpetaregatan, linje 2 mot Kvarnberget. Restid ca 50 min enkel väg.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 08 Jun

  • 08

   Jun

   2024

  Gatunamnsvandring med Lars Löfman

  Konstnären Lars Löfman guidar oss runt i kvarteren på Söder i Norrköping och berättar om personerna bakom gatunamnen Nelin, Trozelli och Albrekt m.fl. Vi avslutar med korv med bröd i Nelinsparken. Ansvarig: Tomas Svedman. Anmälan senast 4/6 till tomas@kickers.net . Avgift: STF-medlem 30 kr, övriga 90 kr.

  Läs mer

  OBS! ÄNDRAT DATUM!
  Pris

  Medlem: 30 kr

  Icke-medlem: 90 kr

 • 09 Jun - 16 Jun 2024

  • 09

   Jun

   2024

  • 16

   Jun

   2024

  Vandringsvecka i västra Blekinge 9 - 16 juni 2024

  Vi kommer att bo på vandrarhemmet i Karlshamn och där är 10 dubbelrum förhandsbokade. Kostnad för boendet är 650 kr/natt för dubbelrum och 490 kr/natt för dubbelrum som enkelrum. Egna lakan/handdukar medtages, eller kan hyras. Det är bra om man kan dela rum med någon. Det är nämligen så att det kan vara ganska fullbelagt på vandrarhemmet. Med vårt boende som utgångsläge kommer vi att vandra utmed Mörrums-, Bräkne- och Ronnybyån. Dessutom finns Blekingeleden och andra lokala leder att vandra på så valmöjligheter finns det verkligen. Var vi ska vandra och äta någonstans ska vi undersöka tillsammans på en studiecirkel som omfattar 3 tillfällen i Studiefrämjandets lokaler på Kungsgatan 53 i Norrköping. Det är angeläget att ni deltar i studiecirkeln för att kunna få en inblick i vårt resmål och träffa de andra deltagarna. Vandringarna beräknas vara av svårighetsgrad MEDEL. Anmälan senast 7 april till Kari Adolfsson på tel 073-6978638 eller kari.adolfsson@live.se. Ange i anmälan hur du vill bo och vilken kväll som är lämplig för studiecirkel.

  Läs mer

  TIDIG ANMÄLAN till resan, senast 7/4. Det blir en studiecirkel före resan.
  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 23 Jun

  • 23

   Jun

   2024

  Grensholm, vandring 3 km, samt kyrkobesök

  Vi gör en LÄTT vandring, ca 3 km, söder om Grensholms slott. Vi ser ett gravfält, anar en borgruin och tar medhavt fika. Ta gärna med badkläder om du vill ta ett dopp i Roxen före gudstjänsten i det gamla gårdskapellet! Detta hus var under sen medeltid gårdens huvudbyggnad, men byggdes om till kapell under 1500-talet. Obs! Lång trappa upp till kapellet! Präst är Charlotte Farholt, musiker är Martina Jonsson. Det finns en gårdsbutik med självbetjäning. Ansvarig: Elisabet Nyström. Anmälan senast 20/6 till tel/sms 073-056 38 62 eller karingtand@hotmail.com. Avgift medlem gratis, icke medlem 50 kr.

  Läs mer

  Samling kl 14.00 för samåkning från pendlar-parkering Södra Himmelstalund framför Norrköpings Friidrottsarena,. Busshållplats Vattenverksvägen, linje 10.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 07 Jul

  • 07

   Jul

   2024

  Vandring i Glotternskogen 6 – 7 km

  Glotternskogen hyser mycket värdefull natur som är typiskt för sprickdalslandskapet i Kolmården. Delar av Övre Glottern blev ett reservat 1994. 2013 utökades det för att inkludera delar av land och vatten även i Nedre Glottern. Norrköpings kommun förvaltar reservatet, och har som syfte, dels att bevara det mångformiga barrskogsområde som är så typiskt för Kolmården, dels för att bevara de många hotade arterna man kan finna där. Men även för de kulturspår som finns här. Bla spår som vittnar om kolarens slit redan från 1600-talet vilka vi kommer se exempel på. Men inte minst bevaras reservatet för oss friluftsintresserade så här finns många välskötta leder att vandra på. Vi startar vandringen vid södra parkeringen vid Nedre Glottern och går mellan Glottern, Råsjön och Bengtsgölen En MEDELsvår vandring på 6 -7 km med två raster, varav en med brasa (om inte eldningsförbud råder). Medtag matsäck och ev. korv till grillning. Ansvarig: Gunilla Andersson. Anmälan senast 5 juli till gunilla.a70@gmail.com eller 070-3062976. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  Samling kl 9.30 för samåkning från XXL:s parkering på Ingelsta, busshållplats Koppargatan 30, linje 12 eller 13.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 18 Jul

  • 18

   Jul

   2024

  Sommarvandring med bad i Ensjön 5 – 6 km

  Traditionsenligt gör vi en MEDELSVÅR vandring, 5-6 km, från Kvarnbergets spårvagnshållplats. Monica guidar oss på slingrande stigar. Här finns stenbrott och andra spår av mänsklig aktivitet genom århundradena. Hon berättar också om den äldre bebyggelsen i Åselstad med omnejd. Här fanns både dansbana och konsumbutik! Vi vandrar genom skogen och vidare till en badplats i Ensjön. Tag med matsäck och badprylar! Ansvarig: Monica Englund. Anmälan senast 16 /7 till 070-615 08 84. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  Samling kl 11.00 vid Kvarnberget, ändhållplats för spårvagnslinje 2, Norrköping.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 28 Jul

  • 28

   Jul

   2024

  Blåbärsvandring 6 km

  Upplev tystnaden, gemenskapen och samtidigt ta tillvara på det naturen har att ge. Jursla gammelskog blev ett reservat 2013 pga att det är ett för Kolmården representativt landskap. Här finner man ett blockrikt sprickdalslandskap med tunn och näringsfattig jord beklätt med hällmarkstallskog. I sänkorna mellan bergen blir jorden mer näringsrik och växtligheten tätare. Här finner man en rad för området representativa växter, men också blåbär, lingon och svamp.  Vi promenerar till ett ställe där vi stannar under några timmar, fikar och plockar blåbär under prat och skratt. Önskar du tystnad finns även möjlighet till det.  Sen går vi tillbaka till LIllsjön för ytterligare en fika och för de som önskar även ett dopp i den näriningsfattiga, spricksjön, Lillsjön. Medtag blåbärspytsar, två fika, och badkläder för den som önskar. Svårighetsgrad LÄTT till största del, med inslag av MEDEL pga några backar och risk för rötter och sten i blåbärsskogen.  Ansvarig: Gunilla Andersson. Anmälan senast 29/7 till gunilla.a70@gmail.com eller 070-3062976. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  OBS! FEL DATUM I FOLDERN! Samling 10:00 vid Lillsjöstugans parkering i Jursla.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 22 Aug

  • 22

   Aug

   2024

  Nytt och gammalt i Svärtingetrakten 5 km

  Vi ser den stora multiarenan Billbäcks Arena och charmiga sommarstugor. Om vaktmästare resp. sommarstugeägare har möjlighet, får vi titta in i byggnaderna. Vi gör en LÄTT vandring ca 5 km. Vi går dels på grusvägar, dels på Svärtingeudde-leden med dess slåtteräng, betesmarker, enbuskar och gammelekar. Vi kan se ut över sjön Glan. Två matraster! Ansvarig: Elisabet Nyström. Anmälan senast 20/8 till 073-056 38 62 eller karingtand@hotmail.com. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  Samling kl 09.30 för samåkning från pendlarparkering Södra Himmelstalund, framför Norrköpings Friidrottsarena, busshållplats Vattenverksvägen, linje 10.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 23 Aug

  • 23

   Aug

   2024

  Örebro slott och Wadköping.

  Välkommen till STF Norrköpings härliga dagstur och trevliga höstresa, med egen buss till Örebro! Fredag 23 augusti med avresa kl 08.45 från Norrköping Resecentrum, hållplatsläge C3-C6. Ansvarig: Christer Goldhammer Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro. Det uppfördes som en försvarsborg,i mitten av 1300-talet. Framme i Örebro börjar vi med busskaffe. Efter detta har vi en historisk vandring på Örebro Slott. Vår guide tar oss igenom slottets historia. Gustav Vasa, Lasse-Maja och Jean Baptiste Bernadotte är några namn som har korsat väg med slottet. Dagens lunch intar vi 58 meter upp i luften på Restaurang Skybar Svampen. Härifrån har vi en magnifik utsikt över Örebro stad, Närkeslätten och Kilsbergens blåa silhuetter i horisonten. Stärkta av god mat beger vi oss till friluftsmuseet Wadköping. Här får vi en guidad visning bland trähus och gårdar, stadsmiljö och invånare. Här finns museer, utställningar, café, träsvarvare, handelsbod och många andra butiker. Efter visningen får vi möjlighet att gå runt på egen hand. Som sista stopp står Vingåker Factory Outlet, en stor outletbutik. Beräknad hemkomst Norrköping ca 19.15.

  Läs mer

  Allt ingår: Bussresa. Förmiddagsbusskaffe/enkelfralla. Guidning Örebro Slott Lunch Guidning Wadköping Besök på Vingåker Factory Outlet. Anmälan senast 15 juli till STF Norrköping christer@goldhammer.se eller mobil 070-810 82 70.
  Pris

  Medlem: 885 kr

  Icke-medlem: 985 kr

 • 29 Aug

  • 29

   Aug

   2024

  Vandring i och kring Vadstena 6 km

  Vi tar morgontåg och buss till Vadstena för en LÄTT vandring, ca 6 km, delvis på pilgrimsled. Ta med lätt fm-fika. Vi vandrar längs Vätternstranden och i den historiska stadskärnan med kyrkor och kloster och äter sedan lunch på restaurang. Guide är vår medlem Marie Johansson som kan berätta om verksamheten vid Vadstena pilgrimscentrum. Vadstena är Sveriges största pilgrimsmål och en av Europas viktigaste pilgrimsdestinationer. Du betalar själv resa, lunch och eventuella entréavgifter. Välj 24-timmarsbiljett län (ej lågtrafik). Ansvarig: Elisabet Nyström. Anmälan senast 20/8 till 073-0563862 eller karingtand@hotmail.com. Avgift: STF-medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  TIDIG ANMÄLAN (för att vi ska boka för grupp på restaurang).----TÅGTID meddelas senare.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 30 Aug

  • 30

   Aug

   2024

  Hydrokoptern från Hästö

  Bryggvandring och filmvisning i Arkösund Fredag 30 augusti kl 17.00. Ansvarig: Jan Jaldeland. Vi samlas på PUB Kompassen i Arkösund för en unik filmvisning och presentation av Jonas Albinson, son till uppfinnaren av hydrokoptern från 50-talet. Jonas pappa Albin Johansson satte Arkösund på världskartan när hydrokoptern också hyrdes in i en film från 1979, Bear Island av Alistair McLean med flera. Totalt tillverkades över 200 hydrokopters på Hästö och många av dessa finns fortfarande registrerade i flera länder i en Facebook-grupp. Vi börjar med en bryggvandring med historiska fotoskyltar runt Kvarnberget kl 17.00. Från kl 18.00 serveras pizzaslice och kl 19.30 visas filmen Björnön. Möjligheter finns med buss 440 enligt tidtabell för Östgötatrafiken eller samåkning med bilar från Trumpetaregatan kl 16.00. Bindande anmälan senast den 16 augusti till Jan Jaldeland, 0708-265248 eller jan.jaldeland@extema.se, Avgift 200 kr inklusive pizzaslice men exklusive drycker som beställes i baren.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: 200 kr

 • 09 Sep

  • 09

   Sep

   2024

  Vandring bland ekar och gamla gårdar 9 km

  Måndag 9 september kl 10.00. Ansvarig: Elisabet Nyström. Vi gör en stadsnära MEDEL-svår vandring bland villor, beteshagar, skog, gamla gårdar, ekbacke samt butiker och småindustrier. Start vid Eneby k:a, Heleneborgsg.36, Norrköping Spårv 2, hpl Heleneborgsg. Ingen hpl vid kyrkan! Den som vill kan avbryta efter 7 km vid hpl Tenngatan, buss 12 och 13. Vi går på asfalt, skogsstigar (kanske leriga), hagar, stättor, spång och trappa. Ta med stadiga skor, sittunderlag, mat för två raster. Anmälan senast 8 september till karingtand@hotmail.com eller 073-056 38 62 Avgift: medlem gratis, övriga 50 kr.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 14 Sep

  • 14

   Sep

   2024

  Vandringens dag 2024 Stora Namnsgölen runt 11 km

  Start för vandringen är parkeringen vid Ågelsjön ovanför Hultsbruk. Vi kommer att vandra på en rundslinga på Östgötaleden, som till en del går på Rödgölens reservats leder. Vi går även på leden som går runt Ågelsjön. En av höjdpunkter är Jakobdalsberget som är Norrköpings kommuns högsta punkt. En annan är det fina vindskyddet ovanför St. Namsgölen. Vi tar minst en rast, så ta med ordentligt med dryck och mat. Vandringen är av MEDEL-karaktär. Samåkning från XXL:s parkering i Ingelsta kl. 9:30. Anmälan senast 13/9 till Kari Adolfsson, ansvarig för vandringen, tel. 073 697 86 38 eller e-post kari.adolfsson@live.se . Ingen avgift.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 23 Okt

  • 23

   Okt

   2024

  Högintressant studiebesök på SOS Alarm!!

  Onsdag 23 oktober 2024 kl. 17-20 är STF Norrköping inbjudna till SOS Alarm. SOS Alarm kommer att presentera sin spännande och allvarliga verksamhet. Vi kommer också att få en unik möjlighet att kika ner i deras trafikrum från konferensrummet. Vi bjuds på kaffe och smörgås. Kostnad STF-medlemmar 125:- och icke medlemmar 195:- Anmälan till christer@goldhammer.se eller 0708108270 senast den 1 september.

  Läs mer

  OBS! MYCKET TIDIG ANMÄLAN!
  Pris

  Medlem: 125 kr

  Icke-medlem: 195 kr

 • 24 Okt

  • 24

   Okt

   2024

  Föreläsning av Joel Miller om Livets metaforer

  Vi bjuder in vår medlem, föreläsaren, författaren och filosofen Joel Miller som inspirerande, fyndigt, sakligt, med humor och genom intressanta exempel presenterar oss föreläsningen "Livets Metaforer". Joel bjuder på nya perspektiv, stimulerar vår intelligens och inspirerar oss. "Livets metaforer" försöker förklara livets väsen, tar oss till livets början, skänker oss stolthet om vår plats i detta äventyr, och stärker våra möjligheter att påverka vårt öde. Plats: Studiefrämjandets lokaler, Kungsgatan 53. Avgift: STF-medlemmar 60 kr, övriga 100 kr. Anmälan och förfrågningar senast 22/10 till ansvarig för aktiviteten, Tomas Svedman. Tel: 073-5031735 eller E-post: tomas@kickers.net

  Läs mer

  Pris

  Medlem: 60 kr

  Icke-medlem: 100 kr

 • 27 Okt

  • 27

   Okt

   2024

  Vandring runt Magnehultssjön 9 km

  Vandringstart: Parkeringen vid reservatet nära gården Magnehult. Magnehultesjön ligger ungefär mitt i mellan Simonstorp och Rejmyre. På grusvägar, stigar och obanad terräng vandrar vi runt sjön. Det kan bli en flottfärd över ån, som förbinder sjön med Linddalssjön. Det finns även bro som man gå över lite mer österut om det skulle passa bättre. Räkna med en rast och en MEDEL-svår vandring. Samåkning från XXL:s parkering på Ingelsta, Norrköping kl. 9:30. Anmälan senast 26/10 tiil ansvarig för aktiviteten, Kari Adolfsson, på tel. 073 697 86 38 eller E-post kari.adolfsson@live.se

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 07 Nov

  • 07

   Nov

   2024

  Norrköpings Biografhistoria

  Torsdag 7 november kl 18.00. Ansvarig: Tomas Svedman Plats: Studiefrämjandet lokaler, Kungsgatan 53, Norrköping Ellika Kyndel från stadsmuseet, som vet det mesta om Norrköpings gamla biografer och dess historia, kommer och föreläser om dem för oss. Tidsåtgång: 1 timma.

  Läs mer

  Anmälan och förfrågningar senast 5/11 till Tomas Svedman. Tel: 0735031735 eller E-post: tomas@kickers.net.
  Pris

  Medlem: 60 kr

  Icke-medlem: 100 kr

 • 23 Nov

  • 23

   Nov

   2024

  Studiebesök med guidning i Galleri Rådhuset i Söderköping

  Galleri Rådhuset drivs av konstnärsföreningen blandArt i Söderköpings rådhus. Här visas konst och konsthantverk av hög kvalitet. Konstnärsföreningen blandArt består av konstnärer som är verksamma i Söderköping eller närliggande kommuner. Vi får en presentation av medlemmarna i föreningen och deras verk. Guidningen tar ca en timma därefter kan man själv gå runt och njuta av allt det vackra och roliga i galleriet. Efter studiebesöket går vi tillsammans, för den som vill, och fikar till självkostnads-pris, på något av Söderköpings trevliga konditorier. Avgift: STF-medlem gratis, icke medlem 50 kr. Byggnaden saknar hiss.

  Läs mer

  Lördag 23 november kl 10 ses vi på galleriet. Samling för samåkning kl 9.15 på pendlarparkeringen Trumpetaregatan, Norrköping. Ansvarig: Sofie Wahrby. Anmälan senast 16 november till swahrby@gmail.com.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 19 Dec

  • 19

   Dec

   2024

  Norrköping Light Festival 2024, 3,5 km

  STF Norrköping inbjuder även i år till en promenad i Norrköpings innerstad, då vi tillsammans kan njuta av vinterns konstnärliga ljusinstallationer. En del känns igen från tidigare, men en del är nya för året. Vi börjar med en slinga i Industrilandskapet på 1,5 km, och åter vid starten tar var och en sin medhavda fika på en bänk. Ta med varma kläder och sittunderlag! Därefter fortsätter de som vill en annan slinga i centrum, och efter ytterligare 2 km är vi åter vid startpunkten. Vi är utomhus hela tiden och går på sten, asfalt och även i trappor. Du som anländer till Norrköpings Resecentrum med tåg eller buss: Gå på egen hand Drottninggatan upp. Titta särskilt på allt vackert på Tyska Torget framför rådhuset! Fortsätt uppför Drottninggatan flera kvarter och sväng sedan ner åt höger på Repslagaregatan. Då kommer du ner till vår startplats. Då du skall åka hem igen, följer du gruppen längs Strömmen och kommer så tillbaka till Resecentrum.

  Läs mer

  Anmälan senast 18 december till Elisabet Nyström, ansvarig för aktiviteten, karingtand@hotmail.com eller 073-056 38 62.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 23 Jan

  • 23

   Jan

   2025

  Slottsmässen och Turbinmuseet, Finspång, 2 km

  Vi äter lunch kl 12.00 på Slottsmässen i en 1700-talsflygel invid Finspångs Slott och guidas sedan på Turbinmuseet i det gamla orangeriet. Vi vandrar i gammal och modern stadsmiljö, ca 2 km. Avgiften inkluderar lunch och guidning i museet: Meddela vid anmälan om du behöver skjuts eller kan skjutsa. Vi försöker samåka från Norrköping.

  Läs mer

  Anmälan senast 8 januari till Elisabet Nyström, ansvarig för aktiviteten, karingtand@hotmail.com eller 073-056 38 62.
  Pris

  Medlem: 250 kr

  Icke-medlem: 300 kr

 • 08 Feb

  • 08

   Feb

   2025

  Norrköpings Skolmuseum

  Efter 4 år nedpackade i förråd skall äntligen Skolmuseets förnämliga samlingar få se dagens ljus i ny lokal. En medlem från museets stödförening blir vår guide.

  Läs mer

  Anmälan till Elisabet Nyström senast 2/2 , tel 073 056 38 62, eller mejl karingtand@hotmail,com
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 23 Feb

  • 23

   Feb

   2025

  Årsmöte 2025

  Tag del av året som gått och vilka spännande äventyr som väntar framöver. Årsmötesförhandlingar och information från STF centralt och/eller ett mycket spännande och intressant föredrag. Kostnad inkl. dryck, förtäring årsmötesförhandlingar och föredrag/information: medlemmar Gratis.

  Läs mer

  Anmälan senast den 1 februari till Christer Goldhammer christer@goldhammer.se eller 0708108270. STF-medlemmar är välkomna.
  Pris

  Medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.