utsikt vid blåhammaren på kvällen

10 magiska utsikter

På toppen av berget. I slutet av stigen. Längst ut på utkiksplatsen. Det är något speciellt med att avnjuta en vacker utsikt. Att få stanna upp, känna vinden i ansiktet och bara ta in omgivningen. Här listar vi tio spektakulära utsikter som garanterat får dig att tappa andan!

Almdalen

Magiska vildmarksscener off-grid i fjällen

Upplev vildmark, fantastiska fjäll och storslagen natur i jämtländska fjällen. Långt från närmsta bilväg ligger Almdalens Fjällgård. Det är en gammal fjällgård med anor från tidigt 1800-tal med vacker utsikt mot Djupvattnet och Djupvattsberget. Här sover du gott och kan njuta av lyxiga frukostar och trerättersmiddagar. Vill du ta med barnen går det fint, här kan ni fiska i tjärnen, klappa gårdens lamm och göra små fina dagsvandringar i området. Förutom landskapsvyerna kan dina ögon, med lite tur, få syn på utrotningshotade djurarter som fjällräv, utter eller kungsörn. En oförglömlig vy om något!


Fyren vid Smygehuk

Njut av Sveriges sydligaste utsikt

Med havet och den gamla fyren som granne på Smygehuk Lighthouse Hostel bor du fantastiskt fint precis vid Skånes sydkust och vid Sveriges sydligaste punkt. Det är en spännande upplevelse att låtsas vara fyrvaktare för någon dag och sova i den tidigare fyrvaktarbostaden. Utsikten från det 17 meter höga fyren är magnifik och när du tröttnat på att blicka ut över havet kan du slå dig ner i den lummiga trädgården under äppelträden och känna lugnet och stillheten.


Vy i Höga Kusten

Dramatiskt landskap i världsarvet Höga Kusten

Världsarvet Höga Kusten bjuder på ett storslaget landskap och vyer du sent kommer glömma. Tusentals år av landhöjning har skapat ett dramatiskt landskap med mäktiga utsikter längs kustlinjen och från bergstopparna. I Nordingrå, mitt i hjärtat av världsarvet, ligger Pelle Åbergsgården. Här bor du på en charmigt inredd gård med närhet till fantastisk natur och magisk utsikt över dalgången. Gården var tidigare ett konstnärshem och ligger i ett härligt söderläge med möjlighet att njuta av härliga sommarkvällar på någon av gårdens uteplatser. Precis utanför dörren ligger Världsarvsleden, missa inte den vandringen när du är här.


Skarvruet

Vidunderlig utsikt i tre väderstreck

Bo 850 meter över havet på Skarvruet Fjällstation med fantastisk utsikt över Rödfjället och de svensk-norska gränsfjällen. Här i Härjedalens vildmarksfjäll välkomnar familjen Krusell med rustik och hemtrevlig inredning på sitt anrika fjällhotell. Efter en dags äventyr utomhus är det skönt att slå sig ned i den mysiga restaurangen med tända kandelabrar och ljuskronor och gemytlig service.


utsikt från saltoluokta och laponia

Spektakulär natur intill världsarvet Laponia

I väglöst land, intill världsarvet Laponia och de vidsträckta nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek, ligger STF Saltoluokta Fjällstation. Här behöver du inte ta dig långt för att få njuta av magiska fjällvyer. Redan från frukostbordet kan du blicka ut över den magnifika sjön Langas vars uttryck formas efter väder och årstider. Snörar du på dig vandringskängorna räcker det med en kort tur för att komma upp på lite höjd ovan trädgränsen för en än mer spektakulär vy över sjön. Här är det enkelt att hitta en perfekt plats att slå sig ner med termosen och fikat! Vill du ha än mer höjd bjuder en topptur på Rasek på ordentlig stigning och vacker utsikt. Missa inte den västra sidan av Rasek med det vackra vattenfallet i Rumokjokk. Vill du variera antalet höjdmeter går Kungsleden i sydlig riktning ner mot STFs fjällstuga Sitojaure, där det flacka landskapet bjuder på fina vyer. I dalgången Autsutjvagge är förekomsten av dalripa stor, och även älgen och de vilda rovdjuren, lodjur och järv kan visa sig i området.


Utsikten över Rapadalen från Skierfeklippan

Skierfe och porten till Sarek

Utsikten över Rapadalen från den berömda Skierfeklippan är omtalad, och klassas av många vandrare som en av Sveriges vackraste platser. Landskapet är dramatiskt och spektakulärt, en verklig vildmark. Vandring här kräver dock erfarenhet eftersom inga markerade leder eller övernattningsstugor finns. För dig som tycker detta känns lite för äventyrligt kan du boka in ett paket med guide och bekvämt boende på STF Jokkmokk/Åsgård Vandrarhem. En av omgivningens givna höjdpunkter är den milsvida utsikten från Skierfeklippan, med Sareks snöklädda höga fjäll och djupa gröna dalar i väster och ofta betande älgar nere i Rapadalens delta.


utsikt över Helags

Glaciärer och vidsträckta fjäll från Helagstoppen

Helagstoppen är en annan favorit när det ska till att rankas fjällvyer. Från Sveriges högsta topp söder om polcirkeln (1797 meter över havet) belönas du med utsikt över vidsträckta fjäll och Helagsglaciären. Kommer du inte hela vägen upp till toppen är den centrala platån/grytan en upplevelse i sig. Här kan du under sommartid se glaciärsjöarna som bildats av smältvattnet. En annan vacker tur som bjuder på magiska vyer får du om du tar leden mot fältjägarstugan och efter 6 kilometer korsar den gamla pilgrimsleden Jämt-Norgevägen. Sedan medeltiden har många pilgrimer vandrat denna stig för att nå Nidaros, nuvarande Trondheim. Österut går stigen till Ljungdalen och västerut går den längs Sylsjön, genom Skarvdörrspasset och vidare över norskagränsen. Härifrån är det vacker utsikt över det mäktiga fjället Predikstolen.


Personer vandrar i Sylarna

Fantastiska vidder från Storsylen

Storsylen, som med sina 1762 meter över havet är Jämtlands högsta punkt, har med sina massiva toppar, kvarlevande glaciärer och fantastiska vidder lockat upptäckare sedan 1800-talet. Än idag är detta en populär dagstur med utgångspunkt från STF Sylarna Fjällstation, som du kan välja att göra med guide eller på egen hand. Turen inleds på en enklare vandringsstig upp mot massivet, följt av en mer ansträngande bestigning där underlaget blir brantare och stenigare. Är vädret och omständigheterna rätt passerar du norska gränsen och når Storsylens topp, där du belönas med fantastiska vyer över den jämtländska fjällvärlden, med de karakteristiska tempelpinaklarna intill och Helagsmassivet i fjärran.


utsikt över lapporten och Abisko

Mäktiga vyer i Abisko Nationalpark

Från Abiskos hemmaberg Nuolja väntar en av fjällvärldens absolut mäktigaste vyer, med en alldeles enastående utsikt över både Lapporten, Torneträsk och Abiskoalperna. Hit kommer du enklast med linbanan, som tar dig tyst och långsamt upp för berget med fjället som panorama. På 900 meters höjd når du STF Aurora Sky Station där du kan njuta av utsikten från solterrassen och utkikstornet. Om du vill kan du därefter fortsätta vandringen som stiger de sista höjdmetrarna upp till Nuoljas topp på 1164 meters höjd. Besöker du Abisko under försommaren är detta en perfekt plats att uppleva den magiska midnattssolen. Under vinterhalvåret färdas folk från hela världen till Abisko för att uppleva färgsprakande norrsken från första parkett. Att avnjuta en fyrarättersmiddag med lokala norrländska smaker uppe på Aurora Sky Station samtidigt som norrskenet dansar vilt utanför fönstret är garanterat ett minne för livet!


utsikt från kebnekaise

Sveriges högsta utsikt

Denna lista vore naturligtvis inte komplett utan att omnämna utsikten från Sveriges högsta topp! Att bestiga Kebnekaise är något som många drömmer om att göra. Men det är också en utmaning utöver det vanliga, ett äventyr på riktigt. Vår guidade tur till Kebnekaises Sydtopp är en lång och fysiskt krävande dagstur, som innehåller branta uppförsbackar, glaciärvandring och enklare klättring, men också Sveriges högsta utsikt! Har du redan stått på toppen av Sverige och blickat bort över den glaciärtäckta kammen mellan Kebnekaises Syd- och Nordtopp och tänkt att du en dag skulle vilja sätta din fot även på Nordtoppen? Vår guidade tur till Kebnekaises Nordtopp ger dig en lång och utmanande dag som bjuder på branta uppförsbackar, vandring över glaciär, via ferrata-klättring och en hisnande kamvandring mellan Sveriges två högsta toppar. Bra att veta är att Kebnekaise Sydtopp är en glaciär, under varma somrar kan högsta punkten skifta och då är Nordtoppen Sveriges högsta punkt.


Bli medlem i STF

För dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill få andra att upptäcka.

Bli medlem nu!

Få ännu mer inspiration till din semester

Barn som badar vid klippor

Sommarsverige

Svensk sommar. Långa dagar, ljusa nätter, blommande ängar och härliga bad. Smultron, utemys och vandring i fjällen.

grupp-planerar-med-karta

Visa alla boenden på karta

På vår karta kan du se var alla våra boenden & aktiviteter finns i Sverige. Du kan även filtrera resultatet för att hitta något som passar just dig.

Medlem

STF är en ideell förening för dig som vill upptäcka Sverige. Och för dig som vill bidra till att andra får möjlighet att upptäcka.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.