Kebnekaises topp

Bestiga Kebnekaise – en guide till Sveriges högsta berg

Att bestiga Kebnekaise är en upplevelse som kombinerar vacker natur med en rejäl fysisk utmaning. Oavsett om du väljer att gå västra leden eller den tekniskt mer krävande östra leden, finns det något för alla som vill nå någon av Kebnekaises toppar.

Ska du bestiga Kebnekaise för första gången finns det olika alternativ. De flesta väljer att bestiga Kebnekaise sommartid längs med västra leden, men söker du en mer äventyrlig upplevelse är att gå med guide via östra leden att rekommendera. Då får du uppleva att gå över glaciär och ett enklare klättringparti längs med Via-Ferrata, en klätterled med fasta stålvajrar och stegar som gör det säkrare att klättra branta berg utan avancerad klätterkunskap. Kebnekaise på vintern kräver helt annan kunskap och bör inte göras om du inte är van med svensk fjällmiljö vintertid. Oavsett val av led och årstid bör du ha respekt för att det är en alpin miljö där vädret kan skifta snabbt och vandringen sker på hög höjd. Rätt utrustning, fysisk uthållighet och god kunskap om förhållandena är ett måste innan du ger dig iväg på en topptur.

Västra eller östra leden

För att nå någon av Kebnekaises toppar finns det två huvudsakliga leder: västra och östra leden, båda med utgångspunkt vid STF Kebnekaise Fjällstation.

Västra leden. Västra leden är den vanligaste vägen till Kebnekaises topp. Den sträcker sig över 18 kilometer tur och retur och tar vanligtvis mellan 10 och 15 timmar. Det är en fysiskt krävande vandring med en höjdskillnad på cirka 1800 meter då du vandrar upp och sedan ner 300 höjdmeter innan du bestiger Kebnekaise. Terrängen är av alpin karaktär och kantas av varierande underlag som snö, is, mycket stenig, ojämn och brant miljö, vilket gör att vandringen ofta upplevs som längre och tuffare än vad avståndet antyder. Västra leden är dock inte riktigt lika tekniskt krävande som östra leden. Under vandringen passerar du vattendrag, fjällhed, stenig mark och branta sluttningar innan du når toppen. Läs mer om västra leden här.

Östra leden. Den östra leden är tekniskt utmanande även för den erfarne vandraren och klättraren och har du inte kunskapen bör den genomföras med guide. Turen tar mellan 8-12 timmar och är runt 15km tur och retur samt en höjdskillnad på 1500 meter då du vandrar direkt upp mot toppen. Östra leden skiljer sig från västra då östra passerar över glaciärer och snöfält, vilket kräver rätt utrustning och kunskap om att färdas över glaciär med korrekt teknik. Samt ett klätterparti som är säkrat med en Via-Ferrata, vilket i sig kräver specifik utrustning. Läs mer om östra leden här.

Boka en guidad topptur

Boka aktivitet

Kebnekaise – Guidad tur sydtoppen

Abisko-Kebnekaisefjällen
Med guide
Dagsaktivitet
Boka aktivitet

Kebnekaise – Guidad tur Nordtoppen

Abisko-Kebnekaisefjällen
Med guide
Dagsaktivitet
Boka aktivitet

Kebnekaise – Privat guide sydtoppen

Abisko-Kebnekaisefjällen
Med guide
Dagsaktivitet
Boka aktivitet

Kebnekaise – Tvårättersmiddag

Abisko-Kebnekaisefjällen
På egen hand
Dagsaktivitet
Boka aktivitet

Kebnekaise – Glaciärforskning Tarfala

Abisko-Kebnekaisefjällen
Med guide
Dagsaktivitet
Boka aktivitet

Kebnekaise – Skidbestigning sydtoppen

Abisko-Kebnekaisefjällen
Med guide
Dagsaktivitet

Syd- och nordtoppen

Kebnekaise har två toppar, vilken som är högst varierar beroende på årstid.

Sydtoppen. Sydtoppen är den i särklass vanligaste destinationen för vandrare. Höjden varierar under året på grund av att toppen är en glaciär.

Nordtoppen. Att nå nordtoppen är mer tekniskt utmanande då du går över en exponerad bergskam. Det kräver mycket god kunskap och en del utrustning. Nordtoppen skiftar inte i höjd på samma sätt som sydtoppen då det är fast berg och inte en glaciär.

Bestiga Kebnekaise på sommar eller vinter

Att bestiga Kebnekaise på sommaren eller på vintern är två olika utmaningar, båda värda att uppleva, men för den som är ovan är en topptur på sommaren lättare.

Sommar. Att bestiga Kebnekaise på sommaren är att föredra om du är mindre erfaren då det är fler som vandrar, vandringslederna är tydligt utmärkta, det är ljust längre på dagarna och temperaturerna är mildare. Turen är krävande och kräver förberedelser i form av träning och rätt utrustning.

Vinter. Bestigningen sker med toppturskidor och stighudar uppför fjället. På grund av snö- och isförhållanden samt kortare dagsljus krävs mer utrustning och erfarenhet. Ska du bestiga Kebnekaise under vintern rekommenderar vi att gå Östra leden med guide. Västra leden är inte optimal vintertid då man passerar en hel del lavinområden samt steniga och barblåsta partier.

Boka boende på STF Kebnekaise fjällstation

Vid foten av Sveriges högsta berg, hittar du STF Kebnekaise Fjällstation. Här möts du av full service, restaurang och 200 sköna bäddar.

Boka nu

Praktiska tips för att bestiga Kebnekaise

Att bestiga Kebnekaise kräver både planering och förberedelser, oavsett om du väljer att göra det på sommaren eller vintern. Här är några viktiga saker att tänka på:

  1. Fysisk kondition: Du behöver vara i god form för att klara av en lång dagsvandring eller skidtur i brant och varierad terräng. Träna gärna med längre vandringar eller konditionsträning som löpning, cykling eller skidåkning gärna med packning.
  2. Packning sommartid: Använd bra vandringskängor, vindtäta och vattentäta kläder, förstärkningsplagg, extrakläder att byta till vid svettiga eller blöta väderförhållanden. Energirik mat, dryck och första hjälpen. Glöm inte solskydd, mössa, karta och kompass. Ta med minst två par handskar, på höga höjder kan det vara kallt även om det är sommar och det är skönt att ha torra handskar som ombyte.
  3. Att tänka på vintertid: Glöm inte snöskydd, till exempel en buff för ansiktet. Det är viktigt att ha lavinutrustning och kunskap om hur du använder den om du ger dig ut på mer exponerade delar av fjället.
  4. Väderförhållanden och säkerhet: Oavsett årstid kan vädret skifta snabbt. Ha alltid extra kläder med och följ väderleksprognoserna noga innan du ger dig av. Ge dig aldrig ut i väder du inte behärskar eller känner dig bekväm i. Vindsäck väger lite att ta med och ger dig extra värme om olyckan är framme. Läs mer om fjällsäkerhet här.
  5. Mat och dryck: Ta med tillräckligt med mat och vatten för hela dagen. Snabba energikällor som nötter, energibars och choklad är bra att ha till hands under både sommar- och vinterbestigningar. Ta med en termos med något varmt. Ta alltid med extra mat om du skulle bli sittande på grund av oväder.
  6. Guide eller inte: Om du är osäker på terrängen eller inte har erfarenhet av fjällvandring eller toppturer, boka en guidad tur, särskilt om du planerar att ta östra leden eller åka skidor på vintern. Boka guide via STF Kebnekaise Fjällstation.

Västra leden till Kebnekaise

Längd och tid
Västra leden är en fysiskt krävande vandring, med en total sträcka på cirka 18 km tur och retur och en höjdskillnad på cirka 1800 meter. Terrängen är mycket stenig, ojämn och brant, vilket gör att vandringen ofta upplevs som längre och tuffare än vad avståndet antyder. Vandringen tar mellan 10 och 15 timmar, beroende på fysisk kondition och individuella förutsättningar. För vissa kan turen gå snabbare, medan det för andra kan ta längre tid. Förbered dig för en lång dag utomhus.

Ledens sträckning och terräng
Västra leden är den vanligaste rutten för de som vill bestiga Kebnekaise sydtopp på egen hand. Leden börjar västerut, in i Kitteldalen, och följer Kittelbäcken. Efter att ha passerat fjället Vierranvarri går leden ner i Kaffedalen, och därifrån följer en nästan rak linje upp mot toppen. Den största stigningen börjar efter Kaffedalen, med 400 höjdmeter till Gamla toppstugan, och ytterligare 200 höjdmeter till toppglaciären.

Ibland är det stora vattenflöden i Kittelbäcken och Jökelbäcken, framför allt på eftermiddagarna. Stora regnfall, vårsmältning och glaciärsmältning gör att vaden över jokkarna kan bli svår. Prata med guiderna på fjällstationen innan du ger dig av så du inte blir strandad. Stavar och vadarskor är bra att ha med. Gå inte barfota, då kan du skada dig.

De första 5 km av leden upp till passet mellan Tuolpagorni och Vierranvarri är markerade med rödmålade stenar och små stenrösen. Sommaren kan föra med sig sämre väder och dålig sikt, vilket gör markeringarna svårare att se, och under vintern täcks de helt av snön. Därför är det viktigt att kunna navigera med karta och kompass, eller använda GPS. Efter cirka 4 km når man bron över Kittelbäcken och början av stentrappan som byggdes av sherpas från Nepal under åren 2017-2019. Från trappans slut är leden markerad med aluminiumpinnar med röda reflexer.

Trots dessa förbättringar är det viktigt att vara medveten om att leden går genom högalpin terräng, där väder och vind snabbt kan förändras. Att alltid ha med sig karta och kompass eller GPS är starkt rekommenderat, och man bör inte räkna med att ha mobiltäckning längs vägen.

När toppens snötäcke smält bort behövs stegjärn om du önskar stå på Kebnekaises sydtopp. Toppen är smal, brant och väldigt exponerad. Visa respekt mot övriga toppbestigare, ha rätt utrustning och var försiktig.

Säkerhet och vinterbestigning
Att vistas i en alpin miljö som Kebnekaise innebär en ökad säkerhetsrisk för dig och dina medresenärer. Du bör ha tänkt igenom ditt topptursförsök samt se till att du har utrustning och mat ifall olyckan är framme eller att ditt topptursförsök drar ut på tiden. Hamnar du i nöd och behöver hjälp är det fjällräddningen/alpina fjällräddningen som assisterar, du når dom via polisen på 114 14 eller 112. Du bör vara beredd på att en räddningsaktion tar lång tid och personal i fjällräddning inte alltid kan ta sig ut för att hjälpa dig. Så var förberedd, ge dig inte ut när det väntas oväder samt lyssna på rekommendationer från personer som har mer erfarenhet att vistas i en alpin miljö.

Om du planerar att bestiga Kebnekaise vintertid rekommenderar vi att gå Östra leden med guide.

Bestiga Kebnekaise

Östra leden till Kebnekaise

Längd och tid
Den Östra leden är en kortare, omarkerad led på 15 km tur och retur, som beräknas ta cirka 8-12 timmar beroende på fysisk kondition och årstid. Den innebär betydligt större utmaningar än Västra leden, med svåra moment som passage över Björlings glaciär och klättring längs med Via-Ferrata. Ledens framkomlighet kan variera stort från år till år samt tid på säsongen.

Rekommendation att gå med guide
För den som saknar erfarenhet av glaciärvandring och klättring rekommenderas starkt att följa med en guide. STF Kebnekaise erbjuder guidade turer där all nödvändig säkerhetsutrustning, inklusive ryggsäck, stavar, sele, hjälm och stegjärn (vid behov), ingår. Under vintertid erbjuds samma väg för skidbestigning.

Vi avråder från att gå Östra leden utan guide från STF eller en auktoriserad bergsguide (SBO). Dessa guider har väldigt god kännedom om berget, rådande förhållanden, turens tekniska partier och ledsträckning.

Risker och säkerhetskrav
Att vandra Östra leden innebär fler risker som kräver specifik kunskap och utrustning. Ett av de största riskmomenten är stenras på klättringen som är svåra att förutse. Glaciärpassagen där sprickor och snöbryggor kan brista är också en risk. Eftersom att glaciären ständigt rör sig förändras dess struktur från år till år, vilket gör det nödvändigt att ha rätt kunskap och utrustning för säker glaciärvandring.

Underhåll och säkerhet vid Via Ferrata
STF Kebnekaise äger och underhåller via ferrata-anläggningen, som inspekteras vartannat år och kontrolleras vid varje guidad tur. Dock kontrolleras inte anläggningen vid andra tillfällen, så STF ansvarar endast för säkerheten under sina guidade turer. Användning av via ferratan utan STF- eller SBO-guider sker på egen risk.

Väderförhållanden och utrustningskrav
Kebnekaise är en alpin miljö där väderförhållandena kan skifta snabbt. Klippor som ena stunden är solbelysta och torra kan nästa stund vara täckta av snö och is. Detta kräver ytterligare utrustning och kunskap för att kunna färdas i denna miljö på ett säkert sätt. Ta med utrustning och kläder för värsta tänkbara väder. Är du osäker på de kläder eller utrustning som guiderna på STF anser att du bör ha med för ett topptursförsök, kolla in informationsbladen för aktiviteten ”Guidad tur till sydtoppen” (sommartid) eller ”Skidbestigning Sydtoppen” (vintertid). Aktiviteterna hittar du här.

Kontakt för mer information
Vid frågor om utrustning eller säkerhetsaspekter, kontakta gärna sportavdelningen på Kebnekaise Fjällstation för mer information och rekommendationer, telefonnummer: 0980-550 00, email: kebnekaise.sport@stfturist.se

Vanliga frågor

Hur tar jag mig till Kebnekaise Fjällstation?

För att ta dig till Kebnekaise åker du först till Nikkaluokta, där vägen slutar. Nikkaluokta har under säsong dagliga bussförbindelser med Kiruna.

Från Nikkaluokta är det sedan en vacker vandring/skidtur på 19 kilometer. Beräknad tidsåtgång cirka 6–8 timmar. Vill du förkorta vandringen finns möjlighet till transport med lokala transportbolag med båt över sjön Ladtjojaure under sommartid och skoter under vintertid.

Vad kostar det att bestiga Kebnekaise?

Själva bestigningen är gratis, men kostnader kan tillkomma för boende och guidade turer. En guidad tur kostar vanligtvis från ca 2000 SEK per person.

I vilken form behöver jag vara för att klara att bestiga Kebnekaise?

Du bör ha god kondition och uthållighet och vara van vid att gå i kuperad terräng. Träning med långa vandringar och benstyrka är fördelaktigt.

Vilken utrustning krävs för att bestiga toppen?

På sommaren krävs bra vandringskängor, vindtäta och vattentäta kläder, karta och kompass. På vintern krävs betydligt mer. Utöver skidutrustning, stighudar och lavinutrustning behöver du kunskap om hur du använder den. Vi rekommenderar att du går med en certifierad guide som tillhandahåller all nödvändig utrustning.

Jag vill bestiga Kebnekaises sydtopp. Hur tar jag mig dit?

Sydtoppen är den av Kebnekaises toppar som är vanligast att bestiga. De flesta väljer att göra det under  sommaren och att gå längs med västra leden, men söker du en mer äventyrlig upplevelse kan du även gå med guide på östra leden.

Jag vill bestiga Kebnekaises nordtopp. Hur tar jag mig dit?

Att nå Kebnekaises nordtopp är mer tekniskt utmanande då du går över en exponerad bergskam från eller runt sydtoppen, beroende på hur snön ligger. Det kräver mycket god kunskap och en del utrustning. Vi rekommenderar att du går med en certifierad guide.

Kan man bestiga Kebnekaise utan guide?

Ja, det går att bestiga Kebnekaise utan guide, men en guide rekommenderas om du är ovan eller väljer östra leden.

När är den bästa tiden att bestiga Kebnekaise?

Att bestiga Kebnekaise sommartid är enklast, då det krävs mindre utrustning och det är ljust längre på dagarna.

Hur lång tid tar det att bestiga Kebnekaise?

Via västra leden tar det vanligtvis 10–15 timmar tur och retur. Östra leden tar cirka 8-12 timmar tur och retur. Allt beror på fysisk kondition, väder och huruvida du väljer att gå på sommar eller vinter.

Hur och var kan jag bo när jag vill bestiga Kebnekaise?

Du kan bo på STF Kebnekaise Fjällstation, som ligger 19 km från Nikkaluokta. Det finns både rum och enklare stugor att boka. Du kan även bo i tält i anslutning till fjällstationen.

Fler sidor för dig

Tjej ser på utsikten nära Kebnekaise

Kebnekaise runt

Imponerande toppar, branter och stora glaciärer kantar din väg över hedarna runt Sveriges högsta fjäll, Kebnekaise.

Sveriges högsta berg

Sveriges högsta berg

I Sverige finns 11 toppar över 2 000 meter över havet. Vi har listat Sveriges högsta berg och toppar från Pältsa i norr till Storvätteshågna i söder (med reservation för utelämnade förtoppar, höjdpunkter). Flertalet av topparna är möjliga att bestiga utan klättererfarenhet.

Rödklädd vandrare går Nikkaluokta till STF Kebnekaise Fjällstation

Nikkaloukta – Kebnekaise

Du börjar vandringen i byn Nikkaluokta där det finns restaurang och en liten butik. Leden går mestadels i björkskog.