Just nu är det många som ringer till oss och vi har därför längre väntetider än normalt. Information från STF med anledning av coronaviruset hittar du här. Vi befinner oss i ett akut ekonomiskt läge och nu kämpar vi för att rädda vår 135-åriga förening. Läs här hur du kan hjälpa.

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Magnus Ericsson

Telefon: 070-2113012

stfstrangnas@stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning - Sundkarlsbacken 5B, 1002, 64530 Strängnäs

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Skogsvägen in i reservatet. Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 31 Mar

  • 31

   Mar

   2020

  INSTÄLLD. SENARELÄGGS. Kvitten återvinningscentral

  Ta på varma och oömma kläder och stadiga skor. Hur sorteras våra sopor? Vad görs egentligen på en återvinningscentral? Och hur mycket sopor slänger vi Strängnäs varje år? Det och mycket mer får du veta...

  Läs mer

  Tisdag 31 mars (preliminärt). Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 08.30. Information och anmälan senast 17 mars till Åke Edler, 070-696 12 92. OBS! Begränsat antal.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 07 Apr

  • 07

   Apr

   2020

  Vill du gå i fjällen i sommar?

  Vi träffas över en fika och diskuterar vandringsmål och utrustning. Kom gärna med egna förslag. Plats Studiefrämjandet, Källgatan 3B (in på gården 1 tr ned, portkod).Information Magnus Ericsson, 070-211...

  Läs mer

  Kom då till vår planeringskväll den 7 april kl 19.00. Du behöver inte ha någon tidigare fjällvana.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 12 Apr

  • 12

   Apr

   2020

  Vandring vid Mälsåker

  Vi börjar vandringssäsongen med en tur på Selaön i närheten av Mälsåker. Lars Ödman guidar oss på kända och okända stigar.

  Läs mer

  Söndag 12 april. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 26 Apr

  • 26

   Apr

   2020

  Vandring på Sörmlandsleden från Malmköping

  Vi är bjudna av STF Katrineholm att delta i deras vandring till den vackra Henaredalen, ca 12 km. Den som vill kan gå en kortare sträcka.

  Läs mer

  Söndag 26 april. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs OBS! kl 08.45.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 10 Maj

  • 10

   Maj

   2020

  Vandring vid Sundbyholm

  Med start vid badplatsen går vi en runda i den förtrollande bokskogen på Gyllenhjelmska ridvägen, där vi bland annat besöker Sigurdsristningen.

  Läs mer

  Söndag 10 maj. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 21 Maj

  • 21

   Maj

   2020

  Gökotta

  Vi går en kort sträcka, lyssnar efter västergöken och njuter av den vackra naturen vid en vacker sjö. Ta med kaffekorg.

  Läs mer

  Torsdag 24 maj. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 06.00
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 24 Maj

  • 24

   Maj

   2020

  Äventyrsdag vid Ulva

  Vi samarbetar bl. med Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Ornitologerna. Prova på paddling, klättring och grottkrypning, bygg en fågelholk, baka pinnbröd, titta på fåglar,...

  Läs mer

  Söndag 24 maj kl 11-15. Dags i gen för den populära äventyrsdagen för hela familjen vid Ulva, mellan Åkers Styckebruk och Skottvång.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 24 Maj

  • 24

   Maj

   2020

  Vandring Visnaren runt

  Vi startar vid Ulva i Åkers bergslag, rundar Visnaren och besöker sedan aktiviteterna vid Äventyrsdagen.

  Läs mer

  Söndag 24maj. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 30 Maj

  • 30

   Maj

   2020

  Världsarvet Drottningholm

  Bland mer än 1 000 världsarv i 167 länder ingår Drottningholms slott med Slottsteatern och Kina slott. Vi guidas först i den unika slottsteatern, där man fortfarande använder originalmaskineriet från 1700-talet....

  Läs mer

  Lördag 30 maj, kl 09.00. Samlingsplats i Strängnäs ej bestämd. Vi tar oss till Lovön med tåg och båt.
  Pris

  Medlem: 500 kr

  Icke-medlem: 550 kr

 • 07 Jun

  • 07

   Jun

   2020

  Vandring på Vinön - Hjälmarens pärla

  Denna dag reser vi en bra bit iväg. I Hampetorp tar vi färjan över och utforskar sedan Vinön till fots, ca 7 km på stigar och vägar. Ön är en liten pärla. Många blir överraskade över det lugn som råder...

  Läs mer

  Söndag 7 juni. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 09 Jun

  • 09

   Jun

   2020

  Pilgrimscykling

  I lugnt tempo leder oss Gunnel Folkegård på Fogdöns Pilgrimsled 1. Utefter vägen fram till vårt mål Vårfruberga kloster vid Kungsberg guidar Bernt Jonsson vid några historiska stopp. Total sträcka 28 km....

  Läs mer

  Tisdag 9 juni kl 09.00. Samling vid S:t Eskil källa, Strängnäs.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 05 Sep - 06 Sep 2020

  • 05

   Sep

   2020

  • 06

   Sep

   2020

  Vandrarhemshelg i skärgården

  Hösten är en utmärkt tid att besöka skärgården, eftersom det är varmt både i vattnet och på land. I år återvänder vi till naturreservatet Sävö, en gammal knutpunkt för segelleder i Stockholms södra skärgård....

  Läs mer

  Lördag-söndag 5-6 september. Intresseanmälan, snarast, bindande anmälan senast 25 juli till Birgitta Karlsson 072-503 60 86 eller annan styrelseledamot. restplatser kan finnas därefter.
  Pris

  Medlem: 580 kr

  Icke-medlem: 630 kr

 • 12 Sep

  • 12

   Sep

   2020

  Vandringens dag

  STF har utnämnt den 12 september till Vandringens dag. Kom med på sköna stigar i Sörmlands vackra natur. Ta med matsäck och något du vill grilla.

  Läs mer

  Lördag 12 september kl 10.00. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.