STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Åke Edler

Telefon: 070-6961292

stf.strangnas@la.stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 01 Okt

  • 01

   Okt

   2023

  Vandring på Selaön nära Janslunda 6-8 km

  På norra sidan Selaön finns en sandås, varifrån man i början av 1900-talet skeppade ut mängder av sand, bl.a. till byggen i Stockholm. Här fanns också ett stort stenhuggeri, som fram till 1931 producerade...

  Läs mer

  Söndag 1 oktober. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 07 Okt

  • 07

   Okt

   2023

  Laga mat i det fria

  Under ledning av Vera och Nikkita hjälps vi åt att laga en vegetarisk lunch över öppen eld.

  Läs mer

  Lördag 7 oktober. Samling i Naturskyddsföreningens Gorsingelund (vid Kilenkorset) kl 12.00. Anmälan till Vera Kastenman, 070-460 03 73 och betalning till plusgiro 479 01 11-1 senast 22 september.
  Pris

  Medlem: 80 kr

  Icke-medlem: 100 kr

 • 13 Okt

  • 13

   Okt

   2023

  Strömsholms ridskola

  Ridskolan i Strömsholm är idag en av Sveriges främsta utbildningsanläggningar inom hästnäringen. Ridskolan har en lång tradition och historia, som går tillbaka till Gustav Vasa tid. Vi besöker stallar...

  Läs mer

  Fredag 13 oktober. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00. Anmälan till Åke Edler, 070-696 12 92 och betalning till plusgiro 479 01 11-1 senast 29 september.
  Pris

  Medlem: 200 kr

  Icke-medlem: 250 kr

 • 15 Okt

  • 15

   Okt

   2023

  Vandring på Fredrikshallsspåren i Mariefred ca 7 km

  I slottsbrinken ovanför Mariefred finns motionsspår på 2,5-10 km som inte alla känner till. Vi startar vid Fredrikshall och pusslar ihop en runda på ca 7 km.

  Läs mer

  Söndag 15 oktober. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 29 Okt

  • 29

   Okt

   2023

  Vandring på Tosterön ca 7 km

  Med start vid naturreservatet Tynäs Ekhagar går vi på solsidan mot Åsby, Norrby kyrkskogar och Djupvik.

  Läs mer

  Söndag 29 oktober. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 03 Nov

  • 03

   Nov

   2023

  Pianobar med gäster

  Vi åker till Stallarholmen och går på pianobar med gästartister i Gula Industrihuset. Kom och digga sköna pianotoner, lyssna till gästartister och sjung lite allsång. Flera alternativ till förtäring. !.Beställa...

  Läs mer

  Fredag 3 november. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 17.00
  Pris

  Medlem: 100 kr

  Icke-medlem: 100 kr

 • 03 Nov

  • 03

   Nov

   2023

  Pianobar med gäster

  Vi åker till Stallarholmen och går på Pianobar med gästartister i Gula Industrihuset. Kom och digga sköna pianotoner, lyssna till gästartister och sjung lite allsång. Övrigt: Pocknickkoncept. Det dukas...

  Läs mer

  Fredag 3 november. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 16.30. Anmälan till Siv Lindell Lannefors och betalning till plusgiro 479 01 11-1 senast 27 oktober. Kostnad: Enbart pianobar 50 kr, Pianobar...
  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.