STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Åke Edler

Telefon: 070-6961292

stf.strangnas@la.stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning - Ringvägen 8, Lgh 1101, 64551 Strängnäs

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 14 Apr

  • 14

   Apr

   2024

  Vandring i Länna Bruk och på Byringeåsen

  Vi börjar med en rundtur i Länna bruk vars historia går tillbaka till medeltiden. Sedan går vi en bit norrut på Byringeåsen mot stentorget Noaks skepp. Den som vill kan sedan åka med till Källstugan där vi efter en kort vandring besöker den märkliga "Runkar-stenen".

  Läs mer

  Söndag 14 april. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 28 Apr

  • 28

   Apr

   2024

  Vandring på Sörmlandsleden

  Ovanför Klämmingen bortom Laxne rundar Sörmlandsleden de trolska Kvarnsjöarna vilkas vatten tidigare drev kvarnen Dillbokvarn, numera kraftverk. Medan vi fikar njuter vi av utsikten från rastplatsen på Fräkensjöberget.

  Läs mer

  Söndag 28 april. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 09 Maj 2024

  • 09

   Maj

   2024

  Gökotta

  Vi lyssnar efter göken och fikar i närheten av en vacker sjö. Ta med kaffekorg.

  Läs mer

  Torsdag 9 maj. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 06.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 12 Maj 2024

  • 12

   Maj

   2024

  Vandring i Hedlandets naturreservat, Eskilstuna

  Den omväxlande naturen i Hedlandet bjuder på många olika upplevelser. Flera vandringsleder finns i området, bl a utmed Hyndevadsströmmen med fina utsiktsplatser.

  Läs mer

  Söndag 12 maj. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 18 Maj 2024

  • 18

   Maj

   2024

  Kvarntorpshögen och skomuseum

  Under åren 1930-1950 blomstrade den svenska skoindustrin och Närke var Sveriges absoluta skocentrum med hälften av landets skofabriker. Vi besöker skomuseet i Kumla och lär oss om skoindustrihistoria och tillverkning av slippers-skor. Efter lunch åker vi till Kvarntorpshögen, där skifferoljeutvinning skedde 1940-1966. Den 100 meter höga askhögen som finns kvar från oljeepoken har fortfarande varma partier inuti. Toppen av högen är nu ett av Sveriges förnämsta skulpturområden.

  Läs mer

  Lördag 18 maj. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 08.00. Anmälan till Siv Lindell Lannefors, 073-584 67 19. Betalning till plusgiro 479 01 11-1 senast 26 april. Kostnad för entré och guidning på museet. Förtäring ingår ej. Kostnad för transport tillkommer.
  Pris

  Medlem: 60 kr

  Icke-medlem: 100 kr

 • 19 Maj 2024

  • 19

   Maj

   2024

  Cykelpremiär med sjöutsikt

  Idag styr vi över Torsteröbron med kurs mot Sanda och följer Strängnäsfjärden på fina asfaltvägar. Vid Lillsanda svänger vi in i skogen på bra grusvägar. Efter att ha passerat Italien och Jerusalem (!) är vi strax framme vid Sanda fritidsområde och Sandavägen tar oss tillbaka till Abborrberget och Västerviken. Turen är 26 km och bjuder på fina vyer, tät skog, bilfria grusvägar och välskötta torp. Ta med fika. Karta kan beställas.

  Läs mer

  Söndag 19 maj. Samling Vårdcentralen Strängnäs kl 09.30 eller Ångbåtsbron kl 09.40.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.