Det är många som försöker nå oss just nu vilket gör att vi har längre svarstider än normalt. Tack för ditt tålamod!
Läs mer om hur vi anpassar verksamheten under coronautbrottet här och hur du kan stötta STF här.

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Magnus Ericsson

Telefon: 070-2113012

stfstrangnas@stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning - Sundkarlsbacken 5B, 1002, 64530 Strängnäs

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Skogsvägen in i reservatet. Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 30 Aug

  • 30

   Aug

   2020

  INSTÄLLD. Vandring vid Mälsåker. Flyttas till söndag 30 augusti.

  Vi börjar vandringssäsongen med en tur på Selaön i närheten av Mälsåker. Lars Ödman guidar oss på kända och okända stigar.

  Läs mer

  Söndag 12 april. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 05 Sep - 06 Sep 2020

  • 05

   Sep

   2020

  • 06

   Sep

   2020

  Vandrarhemshelg i skärgården

  Hösten är en utmärkt tid att besöka skärgården, eftersom det är varmt både i vattnet och på land. I år återvänder vi till naturreservatet Sävö, en gammal knutpunkt för segelleder i Stockholms södra skärgård....

  Läs mer

  Lördag-söndag 5-6 september. Intresseanmälan, snarast, bindande anmälan senast 25 juli till Birgitta Karlsson 072-503 60 86 eller annan styrelseledamot. Restplatser kan finnas därefter.
  Pris

  Medlem: 600 kr

  Icke-medlem: 650 kr

 • 12 Sep

  • 12

   Sep

   2020

  Vandringens dag - Vandring på sköna stigar

  STF har utnämnt den andra lördagen i september till Vandringens dag. Kom med oss och vandra på sköna stigar. Vi startar vid Ulva i Åkers bergslag och rundar Visnaren. Området bjuder på storslagen och sjörik...

  Läs mer

  Lördag 12 september kl 09.00. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 13 Sep

  • 13

   Sep

   2020

  Inställd Äventyrsdag vid Ulva.

  Vi samarbetar bl. med Studiefrämjandet, Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Ornitologerna. Prova på paddling, klättring och grottkrypning, bygg en fågelholk, baka pinnbröd, titta på fåglar,...

  Läs mer

  Söndag 13 september kl 11-15. Dags i gen för den populära äventyrsdagen för hela familjen vid Ulva, mellan Åkers Styckebruk och Skottvång.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 27 Sep

  • 27

   Sep

   2020

  Inställd. Vandring på Vinön - Hjälmarens pärla. Flyttas till Söndag 27 september.

  Denna dag reser vi en bra bit iväg. I Hampetorp tar vi färjan över och utforskar sedan Vinön till fots, ca 7 km på stigar och vägar. Ön är en liten pärla. Många blir överraskade över det lugn som råder...

  Läs mer

  Söndag 7 juni. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.