STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Åke Edler

Telefon: 070-6961292

stfstrangnas@stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning - Ringvägen 8, Lgh 1101, 64551 Strängnäs

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 02 Okt

  • 02

   Okt

   2022

  Vandring på Aspön 7-9 km

  I forna tider red kungen eriksgata över Aspön på sin väg mot Strängnäs. Vi utforskar urgamla vägar och besöker den märkliga Aspö runsten, även känd som Gislestenen.

  Läs mer

  Söndag 2 oktober. Samåkning med egna bilar från Vårdcentralen, Strängnäs kl. 9.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 09 Okt

  • 09

   Okt

   2022

  Smaklig spis, laga lunch i det fria

  Under ledning av Vera och Nikita hjäps vi åt att laga en vegetarisk lunch, delvis inspirerad av det indiska köket.

  Läs mer

  Söndag 9 oktober. Samling i Naturskyddsföreningens Gorsingelund (vid Kilenkorset) kl 12.00. Anmälan senast den 25 september till Vera Kastenman, 070-460 03 73. Kostnad, 60 (80) kr senast 1 oktober till...
  Pris

  Medlem: 60 kr

  Icke-medlem: 80 kr

 • 16 Okt

  • 16

   Okt

   2022

  Vandring till Finnsjön 6-8 km

  Vi startar vid Gruvtorp och går på Sörmlandsleden och andra vägar till den vackra Finnsjön.

  Läs mer

  Söndag 16 oktober. Samåkning med egna bilar från Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 22 Okt

  • 22

   Okt

   2022

  Stockholms Konserthus

  Vi börjar med en guidad rundtur genom Konserthusets fantastiska interiör, där vi lär oss mer om dess konstskatter. Därefter lyssnar vi till Eric Ericsons kammarkör med musik av bland andra Wagner, Staffan...

  Läs mer

  Lördag 22 oktober åker vi tåg till Stockholm och besöker Stockholms Konserthus. Avresafrån Strängnäs Resecentrum prel. kl 10.18. Begränsat antal. Bindande anmälan till Rigmor Thorstensson 073-687 60...
  Pris

  Medlem: 750 kr

  Icke-medlem: 850 kr

 • 30 Okt

  • 30

   Okt

   2022

  Vandring med hemligt mål

  Vi ser fram emot en vacker höst och låter oss som vanligt inspireras av intressanta upplevelser och vackra vyer.

  Läs mer

  Söndag 30 oktober. Samåkning med egna bilar från Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.