STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Åke Edler

Telefon: 070-6961292

stf.strangnas@la.stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 30 Mar

  • 30

   Mar

   2023

  Fjällplanering

  Du behöver inte ha någon tidigare fjällvana. Vi träffas över en fika och diskuterar vandringsmål och utrustning. Kom gärna med egna förslag!

  Läs mer

  Vill du gå i fjällen i sommar?Planeringskväll torsdag 30 mars kl 19.00. Plats: Studiefrämjandet, Källgatan 3B (in på gården 1 tr ned, portkod).
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 16 Apr

  • 16

   Apr

   2023

  Vandring på Ulvaspåret - med utvikningar

  Ulvaspåret är bekant för de flesta och denna gång startar vi i närheten av Löta skola. På vägen dit gör vi några utvikningar till intressanta platser i närheten.

  Läs mer

  Söndag 16 april, Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl. 9.00
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 22 Apr

  • 22

   Apr

   2023

  Axel Oxenstiernas Jäder

  Axel Oxenstiernas "statsbygge" med skapande av dess myndigheter är än idag en del av vår vardag. I Jäders kyrkstall besöker vi den populärhistoriska utställningen om Axel Oxenstierna och Sverige under...

  Läs mer

  Lördag 22 april. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 10.00. Anmälan till Ulla Trübenbach 070- 519 96 71 och betalning till plusgiro 479 01 11-1 senast 7 april.
  Pris

  Medlem: 150 kr

  Icke-medlem: 200 kr

 • 30 Apr

  • 30

   Apr

   2023

  Vandring på Sörmlandsleden ca 5,5 km

  Vi startar från Harsjöhult och rundar Aborrmossen, en välkänd plats för orrspel. På Sörmlandsleden gör vi en avstickare till den trolska sjön Trollsjön.

  Läs mer

  Söndag 30 april. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 13 Maj

  • 13

   Maj

   2023

  Guidad vandring längs Konstpausleden i Stallarholmen

  En runda längs Konstpausleden innebär lite mer vandring än en promenad inne i stan. Naturen är vacker och gångvägen går längs vattnet i villaområdet, totalt ca 4 km. Under vandringen berättar konstvetaren...

  Läs mer

  Lördag 13 maj. Samåkning från Strängnäs Vårdcentral kl 10.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 18 Maj

  • 18

   Maj

   2023

  Gökotta

  Vi lyssnar efter göken och njuter av den betagande utsikten över Magsjön. Tag med kaffekorg. Information: Magnus Ericsson 070 211 30 12

  Läs mer

  Torsdag 18 maj. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 6.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 20 Maj

  • 20

   Maj

   2023

  Cykelpremiär med fågelskådning

  Vi trampar mot Löt och Gorsingeholms Naturreservat. Vid våtmarken informerar någon från Strängnäs Ornitologiska Klubb om platsen och annat intressant. Ta med kikare om du har. Turen rullar sedan i lugn...

  Läs mer

  Lördag 20 maj. Samling vid Strängnäs Vårdcentral kl 9.30.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 28 Maj

  • 28

   Maj

   2023

  Vandring på Pilgrimsleden ca 7 km

  Vi startar vid Björsund och följer pilgrimsleden på Fogdön mot Edeby och Grimshäll.

  Läs mer

  Söndag 28 maj. Samåkning från Strängnäs Vårdcentral.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 11 Jun

  • 11

   Jun

   2023

  Vandring på Sörmlandsleden ca 6-7 km

  Idag startar vi vandringen i närheten av Laxne och går rundslingan i Björndalsbergen ovanför Klämmingen samt en bit längs leden.

  Läs mer

  Söndag 11 juni. Samåkning från Strängnäs Vårdcentral kl 9.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 17 Jun

  • 17

   Jun

   2023

  Cykeltur och retur till Emma Grön

  Vi laddar upp inför midsommarveckan med en lättcyklad tur förbi Solberga och Norrlänna och insuper sjöluften från Lännasjön. Från Söderlänna är det inte långt till Emma Grön, där vi kan njuta av sol, vacker...

  Läs mer

  Lördag 17 juni. Samling vid Strängnäs Vårdcentral kl 11.00. OBS tiden!
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.