STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Magnus Ericsson

Telefon: 070-2113012

stfstrangnas@stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning - Sundkarlsbacken 5B, 1002, 64530 Strängnäs

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: B Gabrielsson

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 01 Maj - 31 Maj 2019

  • 01

   Maj

   2019

  • 31

   Maj

   2019

  Guckosko i Västmanland

  Vi sluter upp med STF Eskilstuna och tar en fikapaus vid fågelrika Knutshöjdsmossen i Hällefors. Efter lunch i Grythyttan (ca 110 kr) fortsätter vi till Björskogsnäs gamla odlingslandskap. Tack vare kalkrik...

  Läs mer

  Anmälan senast 7 maj till Britt Gabrielsson 072-527 22 52. Vi bestämmer datum vid anmälan så att guckuskon är i blom vid utflykten. Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 07.15. Resekostnad ca 300...
  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 26 Maj

  • 26

   Maj

   2019

  Vandring vid Sjötorp och Fagerviks holme

  Rördrommengruppen tar med oss ut i ett landskap där vi ser spåren av istiden och Mälarens tidigare höga vattenstånd liksom gamla färdvägar och andra fornminnen. Nutida fågelarter, gamla ädellövträd och...

  Läs mer

  Samåkning från Vårdcenttralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 30 Maj

  • 30

   Maj

   2019

  Gökotta

  Vi går en kort sträcka, lyssnar efter västergöken och njuter av naturen vid en vacker sjö. Ta med kaffekorg.

  Läs mer

  Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 06.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 09 Jun

  • 09

   Jun

   2019

  Vandring vid Stampmossens naturreservat

  Vi besöker den sägenomspunna Majas backe, avrättningsplatsen Galgbacken, och naturreservaten Magsjötorp och Stampmossen.

  Läs mer

  Samåkning från Vårdcentralen Strängnäs kl 09.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

 • 05 Aug - 11 Aug 2019

  • 05

   Aug

   2019

  • 11

   Aug

   2019

  Guidad rundtur på Fogdön

  Under Kulturveckan planerar Fogdö hembygdsförening en guidad bussrundtur på ön, ca 3,5 tim. Fogdön har en mycket gammal historia och en varierande natur där kulturlandskapet växlar med skogar och berg.

  Läs mer

  Anmälan senast 22 juli till Magnus Ericsson eller annan styrelseledamot. Priset inkluderar bussrundtur, guide och kaffe med hembakt bröd.
  Pris

  Medlem: 200 kr

 • 24 Aug

  • 24

   Aug

   2019

  Mälardagen

  Vi deltar i Mälardagen i år igen så kom gärna och besök vårt bås vid Västerviken

  Läs mer

  Lördagen 24 augusti kl 10-14
  Pris

  Medlem: Pris ej bestämt

 • 07 Sep - 08 Sep 2019

  • 07

   Sep

   2019

  • 08

   Sep

   2019

  Vandrarhemshelg Arholma

  Vår traditionella hösttur går till Arholma och bor på Bull-August gård som är beläget längs den gamla bygatan med anor från 1600-talet. På Arholma har det lummiga kulturlandskapet hållits öppet i hundratals...

  Läs mer

  Helgen 7-8 september. Intresseanmälan snarast, bindande anmälan senast 15 juli till Birgitta Karlsson 0152-142 84, 072-503 60 86 eller till annan styrelseledamot.. Priset inkluderar båt, logi, gemensammiddag...
  Pris

  Medlem: 600 kr

  Icke-medlem: 650 kr