STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Åke Edler

Telefon: 070-6961292

stfstrangnas@stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning - Ringvägen 8, Lgh 1101, 64551 Strängnäs

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 26 Maj

  • 26

   Maj

   2022

  Gökotta

  Vi lyssnar efter göken i trakten av Göksjön i Åkers bergslag. Ta med kaffekorg.

  Läs mer

  Torsdag 26 maj. Samling Vårdcentralen Strängnäs kl 6.00
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 29 Maj

  • 29

   Maj

   2022

  Vandring på Ängsön i Mälaren 6-8 km

  Idag åker vi lite längre bort. Mellan Enköping och Västerås ligger Ängsö slott vackert vid Mälaren med flera fina vandringsleder. Om kaféet är öppet kanske vi avslutar med en glass på slottet.

  Läs mer

  Söndag 29 maj. Samling Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 04 Jun

  • 04

   Jun

   2022

  Världsarvet Drottningholm

  Bland mer än 1000 världsarv i 176 länder ingår Drottningholms slott med Slottsteatern och Kina slott. Vi tar oss med tåg och båt till Lovön och får först en guidning i den unika slottsteatern där man fortfarande...

  Läs mer

  Lördag 4 juni kl 9.15. Anmälan senast 1 maj till Vera Kastenman 070-460 03 73 eller annan styrelseledamot. Betalning senast 10 maj till postgiro 479 01 11-1.
  Pris

  Medlem: 700 kr

  Icke-medlem: 800 kr

 • 12 Jun

  • 12

   Jun

   2022

  Vandring bland Henaredalens smörbollar ca 7 km

  På slåtterängen intill Henaredalens naturreservat blommar ängsskära, smörbollar, darrgräs och midsommarblomster på försommaren. Vi vandrar en bit på Sörmlandsleden från Malmköping och tar oss ner genom...

  Läs mer

  Söndag 12 juni. Samling Vårdcentralen kl 9.00
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 19 Jun

  • 19

   Jun

   2022

  Sommarcykling på skjutfältet

  Vi förväntar oss en varm och behaglig cykeltur denna sista helg före midsommar. Vi rullar ner till Dalsäng, vidare på bilfria grusvägar upp till Häradsvägen. Efter 2 km på vägrenen viker vi av efter Arsenalen...

  Läs mer

  Söndag 19 juni. Samling Vårdcentralen Strängnäs kl 9.30
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 10 Sep - 11 Sep 2022

  • 10

   Sep

   2022

  • 11

   Sep

   2022

  Vandrarhemshelg i skärgården

  Som vanligt planerar vi en skärgårdsutflykt i början av september, då det ofta är varmt både i vattnet och på land. I första hand tänker vi oss att besöka Stora Kalholmen, en liten ö på gränsen till de...

  Läs mer

  Preliminärt helgen 10-11 september. Anmäl gärna ditt intresse redan nu till Birgitta Karlsson 072-503 60 86 eller annan styrelseledamot. Bindande anmälan senare.
  Pris

  Medlem: 900 kr

 • 10 Sep

  • 10

   Sep

   2022

  Vandringens dag

  STF har utnämnt andra lördagen i september till Vandringens dag. Kom med på vandring i Åkers bergslag. Ta med matsäck.

  Läs mer

  Lördag 10 september. Vårdcentralen Strängnäs kl 10.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.