STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Åke Edler

Telefon: 070-6961292

stfstrangnas@stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning - Ringvägen 8, Lgh 1101, 64551 Strängnäs

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 15 Maj

  • 15

   Maj

   2021

  Vårcykling

  I dag hoppas vi på en skön vårdagscykling. Turen går via Dalsäng, över gamla E20, uppför Lundabacken och ut på små fina bilfria grusvägar på Härads skjutfält. Efter Lundabacken fram till Solberga är...

  Läs mer

  Lördag15 maj. Samling vid Vårdcentralen Strängnäs kl 9.30. Obs tiden.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 16 Maj

  • 16

   Maj

   2021

  Vandring på Stånggångsleden i Åkers bergslag ergslag

  Tack vare det stora vattenhjulet vid Göksjön kunde den vattensjuka gruvan vid Bredsjönäs dräneras. Vi följer Stånggångens forna sträckning till gruvan och passerar även de trånga sjuhålsgruvorna och den...

  Läs mer

  Söndag 16 maj. Samling med egna bilar vid Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 30 Maj

  • 30

   Maj

   2021

  Vandring på Vinön i Hjälmaren

  Denna dag reser vi en bra bit iväg. I Hampetorp tar vi färjan över och utforskar sedan Vinön till fots, ca 7 km. Den som vill gå en kortare sträcka kan ta med bilen över. Vinön är en liten pärla och många...

  Läs mer

  Söndag 30 maj. Samling med egna bilar vid Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 13 Jun

  • 13

   Jun

   2021

  Hällristningsvandring i Boglösa

  Idag reser vi till Enköping och Boglösaområdet. Vi går en runda på Upplandsleden och andra stigar och avslutar på vackra sommarängar. Där tittar vi närmare på de omfattande hällristningarna i trakten.

  Läs mer

  Söndag 13 juni. Samling med egna bilar vid Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 19 Jun

  • 19

   Jun

   2021

  Sommarcykling

  Vi närmar oss årets största helg, Midsommar och möter Sommarsverige. Idag trampar vi cykelvägen genom Malmby, svänger av mot Bråtorp och Lännasjönoch fortsätter på blandade gräs-och grusvägar på Härads...

  Läs mer

  Lördag 19 juni. Samling Vårdcentralen Strängnäs kl 9.30. Obs tiden.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 04 Sep - 05 Sep 2021

  • 04

   Sep

   2021

  • 05

   Sep

   2021

  Vandrarhemshelg på Rånö i Nynäshamns skärgård

  Hösten är en utmärkt tid att besöka skärgården, eftersom det är varmt både i vattnet och på land. I år är det premiär för Rånö, granne med Utö. Öarna är bekanta bl.a. genom Evert Taubes diktning. Vi...

  Läs mer

  Helgen 4-5 september. Begränsat antal. Bindande anmälan senast 1 augusti till Birgitta Karlsson, 072-503 60 86 eller annan styrelseledamot. Restplatser kan finnas därefter.
  Pris

  Medlem: 600 kr

  Icke-medlem: 650 kr

 • 11 Sep

  • 11

   Sep

   2021

  Vandringens dag - Krampan med omgivningar

  STF har utnämnt den andra lördagen i september till Vandringens dag. Vi går en omväxlande runda i Marvikarnas spännande omgivningar. Ta med matsäck.

  Läs mer

  Lördag 11 september. Samling med egna bilar vid Vårdcentralen Strängnäs kl.10.00 ( obs dag och tid ).
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.