STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Åke Edler

Telefon: 070-6961292

stf.strangnas@la.stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning - Ringvägen 8, Lgh 1101, 64551 Strängnäs

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 07 Sep - 08 Sep 2024

  • 07

   Sep

   2024

  • 08

   Sep

   2024

  Skärgårdsutflykt

  Ännu finns det plats för ytterligare några deltagare under skärgårdsutflykten 7–8 september till Nåttarö, som har fantastiska stränder, omväxlande natur med växt- och djurliv präglat av vidsträckta sandmiljöer. Kostnad preliminärt 900 kr för båtfärd, logi och gemensam middag.

  Läs mer

  Bindande anmälan till Birgitta Karlsson, 072-503 60 86, senast den 1 augusti. Betalning senast 1 augusti, till plusgiro 479 01 11-1. Vi samåker i egna bilar till Nynäshamn och tar därefter Waxholmsbåt till Nåttarö (ca 30 min) Kostnad för samåkning tillkommer.
  Pris

  Medlem: 900 kr

 • 14 Sep

  • 14

   Sep

   2024

  Vandringens dag

  STF har utnämnt andra lördagen i september till Vandringens dag. Kom med på vandring i Strängnäs stad. Ta med matsäck.

  Läs mer

  Lördag 14 september. Start vid Vårdcentralen Strängnäs kl 10:00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.