STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Åke Edler

Telefon: 070-6961292

stfstrangnas@stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning - Ringvägen 8, Lgh 1101, 64551 Strängnäs

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 26 Sep

  • 26

   Sep

   2021

  Underjordisk konståkning och besök på Judiska museet

  Många av tunnelbanans och pendeltågens nya underjordiska stationer har har fått en konstnärlig utsmyckning som anknyter till stationernas läge och platsens historia. Marie Andersson från Strängnäs, som...

  Läs mer

  Söndag 26 september. Avresa med tåg från Strängnäs Resecentrum kl 10.18. Anmälan senast 6 september till rigmor.thorstensson@gmail.com eller SMS till 073-687 60 61. Max 25 deltagare. Kostnaden ca 550 kr...
  Pris

  Medlem: 550 kr

  Icke-medlem: 600 kr

 • 03 Okt

  • 03

   Okt

   2021

  Gruvlig vandring på Sörmlandsleden

  Med start vid Skottvångs gruva går vi Sörmlandsleden till Älgsjöbackens gruva. Därefter följer vi den tidigare järnvägsbanken tillbaka.

  Läs mer

  Söndag 3 oktober. Samling vid Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 09 Okt

  • 09

   Okt

   2021

  Kulturbesök i Torshälla

  Vi möts vid kyrkan i Torshälla Av Tryggve Lundh och Jan-Erik Kling, som guidar oss först bland kyrkans målningar av Albertus Pictor och senare vid Rådhustorget och på Ebelingmuseet. Efteråt kan fika med...

  Läs mer

  Lördag 9 oktober. Samling vid Vårdcentralen Strängnäs med egna bilar kl 9.00. Anmälan senast 17 september till kristina@hennix.eu eller SMS till 070-713 58 00. Max 20 deltagare. Gratis för STF-medlemmar,...
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 17 Okt

  • 17

   Okt

   2021

  Vandring från Arphus

  Med utgångspunkt från Arphus besöker vi de mäktiga gravrösena i närheten av Högberga och går sedan en tur i närheten av Lindholm.

  Läs mer

  Söndag 17 oktober. Samling vid Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 31 Okt

  • 31

   Okt

   2021

  Baklängesvandring på Ulvaspåret

  Vi startar vid Ulva som vanligt men går spåret åt motsatt håll mot normalt. Det erbjuder nya vyer och andra uppförsbackar.

  Läs mer

  Söndag 31 oktober. Samling vid Vårdcentralen Strängnäs kl 9.00
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.