STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning

Kontaktperson

Åke Edler

Telefon: 070-6961292

stfstrangnas@stfturist.se

Postadress

STF Strängnäs Turistförening Lokalavdelning - Ringvägen 8, Lgh 1101, 64551 Strängnäs

Våra kommuner

Strängnäs

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Foto: Peter Hennix

Idyllen Strängnäs har en lång historia och var tidigt en livlig tummelplats för möten och handel. Under medeltiden hade Strängnäs även en central roll inom kyrkan. Strängnäs Domkyrka dominerar än i dag stadsbilden, tillsammans med Roggeborgen.
Läs mer

Strängnäs centrum inbjuder till promenad i de smala gränderna och småbåtshamnen Västerviken är stadens självklara mötesplats under sommaren. Även Mariefred och Stallarholmen präglas av Mälarens närhet och ett livligt båtliv. I Mariefred lockar charmiga trähus och vindlande gränder med bostäder och affärer sida vid sida. Gripsholms Slott  är självklara besöksmål på orten.
I Stallarholmen ligger Gula Industrihuset, väl värt ett besök med sina mysiga butiker och duktiga hantverkare. På Selaön intill finns ovanligt många fornlämningar samt det vackert restaurerade barockslottet Mälsåker.
I det natursköna vildmarksområdet Åkers Bergslag finns Skottvångs Gruva med museum, kolmila och restaurang med god mat samt jazz och annan musik. Området tillhör en uråldrig kulturbygd med mer än tusenårig gruvdrift och järnframställning, bl.a. i Åkers Styckebruk. Här passerar Sörmlandsleden genom djupa skogar och utefter vackra sjöar. Här finns också enastående möjligheter att paddla ända till Trosa eller på vintern åka skridskor på de många småsjöarna.

Lokalavdelningen anordnar kortare eller längre vandringar för naturälskare, kulturintresserade och motionärer, bl.a. på Sörmlandsleden i Åkers Bergslag. Våra guidade visningar av historiska kyrkor, slott och herresäten samt studiebesök och studiecirklar i intressanta ämnen är också mycket uppskattade. Varje år genomförs populära konsertresor till Stockholm, Norrköping, Gävle eller Västerås. På vintern anordnas oftast en skidresa och på sommaren en fjällvandring någonstans i vår vackra fjällvärld.

Strängnäskretsen grundades år 1983 och har cirka 410 medlemmar efter ombildning till lokalavdelning år 2013.

Aktiviteter

 • 15 Aug

  • 15

   Aug

   2021

  Cykelutmaning till Mariefred

  Vi cyklar vägen till Löt, över flygfältet och en vacker grusväg genom skog, ängar och fårhägn till Mariefred. Lunch vid Gästhamnen, medhavd matsäck eller något från Strömmingsboden eller Glasskiosken....

  Läs mer

  Söndag 15 augusti kl 9.30. Samling vid Vårdcentralen Strängnäs.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 04 Sep - 05 Sep 2021

  • 04

   Sep

   2021

  • 05

   Sep

   2021

  Vandrarhemshelg på Rånö i Nynäshamns skärgård

  Hösten är en utmärkt tid att besöka skärgården, eftersom det är varmt både i vattnet och på land. I år är det premiär för Rånö, granne med Utö. Öarna är bekanta bl.a. genom Evert Taubes diktning. Vi...

  Läs mer

  Helgen 4-5 september. Begränsat antal. Bindande anmälan senast 1 augusti till Birgitta Karlsson, 072-503 60 86 eller annan styrelseledamot. Restplatser kan finnas därefter.
  Pris

  Medlem: 600 kr

  Icke-medlem: 650 kr

 • 11 Sep

  • 11

   Sep

   2021

  Vandringens dag - Krampan med omgivningar

  STF har utnämnt den andra lördagen i september till Vandringens dag. Vi går en omväxlande runda i Marvikarnas spännande omgivningar. Ta med matsäck.

  Läs mer

  Lördag 11 september. Samling med egna bilar vid Vårdcentralen Strängnäs kl.10.00 ( obs dag och tid ).
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 18 Sep

  • 18

   Sep

   2021

  Cykelavslutning med grillning

  Vi trampar Gorsingeholmsvägen mot Löt, Lundby och Djupvik, med frukt-och vattenpaus på bryggan, kanske även ett bad för den modige. Sedan via Malmby till Gorsingelund där grillen tänds kl. 11.00. Även...

  Läs mer

  Lördag 18 september kl 9.30. Samling Vårdcentralen Strängnäs.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.