STF Östra Skåne Lokalavdelning

Kontaktperson

Bengt Klingheim

Telefon: 0702900833

stf.ostra.skane@la.stfturist.se

Postadress

STF Östra Skåne Lokalavdelning - Österlånggatan 9 B, 29133 Kristianstad

Våra kommuner

Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Simrishamn, Tomelilla, Östra Göinge

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

Lokalavdelningen STF Östra Skåne sträcker sig över hela östra Skåne, från de vilda skogarna med sjöblänk och snapphanehistoria i norr till fantasieggande Ale stenar i söder och strandbranter som är som gjorda för drakflygning över stranden nedanför.
Läs mer

Norra delen av lokalavdelningens område heter Göinge och bär på minnen från en krigisk tid när svenskar och danskar kämpade om Skåne. Hovdala slott nära Hässleholm är ett turistmål med levande kultur i form av konserter, berättaraftnar och förevisningar. Natur och kultur är ständigt samverkande i Göinge med exempelvis Gumlösa kyrka, Nordens äldsta tegelbyggnad, och Vanås slott med sin rhododendronpark och världsberömda konstutställningar.

På sjön Immeln, mitt i stenriket med den svarta diabasen, kan du åka på kryssning med ett flodångarliknande fartyg till Harry Martinssons barndomstrakter. Om resan fortsätter söderut passerar du Skånes största sjö Ivösjön och Karl XV:s lustslott Bäckaskog med god mat, teaterföreställningar och konserter. Vid kusten söder om Bromölla finns Skånes enda skärgård och på Trolle Ljungby slott kan du utforska sägnen om hornet och pipan. Ett stycke därifrån kan du på ort och ställe avsmaka Åhus Absolut Vodka.

På Kristianstadsslätten finns det för Sverige unika biosfärområdet Vattenriket och staden Kristianstad med sin kulinariska inriktning Spirit of food. Längre söderut ligger Linderödsåsen med fantastisk utsikt över Hanöbukten och en milslång, badvänlig sandstrand. Även här ligger slotten som pärlor längs traktens vandrings och cykelleder: Vittskövle, Ovesholm, Maltesholm och Christinehov med sin industrihistoria och unika fossiler i Andrarums alunbruk.

På Österlen väntar fantastiska naturområden och nationalparker som Haväng och Stenshuvud, och kustsamhällen som Vitemölle, Kivik, Simrishamn och Skillinge. Överallt finner du konsthantverkare och trivsamma matställen.

Lokalavdelningen genomför en mängd aktiviteter för att erbjuda möjligheten att uppleva allt detta. Exempel på gemensamma utflykter är vandringar längs leder, cykelturer på vägar och gamla banvallar, kanotfärder och studiebesök. På utfärderna turas lokala aktivitetsledare med kännedom om hembygden om att visa sevärda smultronställen.

Lokalavdelningen grundades 1979 och har cirka 230 medlemmar.

Aktiviteter

 • 08 Dec 2022

  • 08

   Dec

   2022

  Månskensvandring i skog och längs hav, Åhus

  Torsdagen den 8 december. Samåkning från Naturums parkering i Kristianstad kl 15.30. Samling vid Kronoskogens parkering kl 16.00. Under tystnad vandrar vi i skymningen genom Kronoskogen i Åhus och njuter...

  Läs mer

  Ta med reflex och ficklampa
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 14 Jan 2023

  • 14

   Jan

   2023

  Vintervandring Bockeboda

  Lördagen den 14 januari. Samåkning från Naturums parkering kl 10.00. Samling Bockatorpets parkering kl 10.30. Vandring på stigar och vägar i Bockeboda strövområde. Vi fikar vid Bockatorpets parkering....

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 28 Jan 2023

  • 28

   Jan

   2023

  Vandring Fyledalen

  Lördagen 28 januari kl 10.00. Samåkning från Naturums parkering kl 08.45. Samling vid fd Tegelbruket mitt i Fyledalen kl 10.00. Vi vandrar cirka 10 km i dalen. Vid fågelskådarplatsen möter örnbevakare...

  Läs mer

  Samåkning från Naturums parkering i Kristianstad kl 08.45
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 08 Feb 2023

  • 08

   Feb

   2023

  Årsmöte 2023

  Onsdagen den 8 februari kl 17.30 i Studiefrämjandets lokaler Västra Storgatan 51 H, Kristianstad. Föranmälan till Margareta Svantesson, 070-5125780 eller...

  Läs mer

  Anmälan om deltagande till Margareta Svantesson, 070-5125780 eller svantesson.margareta@gmail.com senast 1 febr
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.