STF Östra Skåne Lokalavdelning

Kontaktperson

Bengt Klingheim

Telefon: 0702900833

stf.ostra.skane@la.stfturist.se

Postadress

STF Östra Skåne Lokalavdelning - Österlånggatan 9 B, 29033 Kristianstad

Våra kommuner

Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Simrishamn, Tomelilla, Östra Göinge

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla ossså får du mer information om vår verksamhet

Lokalavdelningen STF Östra Skåne sträcker sig över hela östra Skåne, från de vilda skogarna i norr med sjöblänk och snapphanehistoria till fantasieggande Ale stenar i söder med strandbranter, som är gjorda för drakflygning över stranden nedanför.
Läs mer

STF Östra Skåne grundades 1979 och omfattar sju kommuner; Osby, Östra Göinge, Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Tomelilla och Simrishamn. Genom dessa kommuner löper etapper av Skåneleden och givetvis även andra vackra vandringsleder. Sydostleden, Sydkustleden, Sverigeleden och de nytillkomna lederna 101, 102 och 103 erbjuder trevliga turer för den som föredrar att cykla.

Norra delen av lokalavdelningens område är Göinge, som bär på minnen från en krigisk tid när svenskar och danskar kämpade om Skåne. Hovdala slott, nära Hässleholm, är ett turistmål med vandringsleder och erbjuder också kulturella och andra aktiviteter. Fina besöksmål är Gumlösa kyrka, Nordens äldsta tegelbyggnad, och Wanås slott med sin rhododendronpark och världsberömda konstutställningar.

I sjön Immeln, mitt i stenriket med den svarta diabasen, kan du paddla kanot. I denna trakt växte Harry Martinson upp. Om resan fortsätter söderut passerar du Skånes största sjö, Ivösjön, och Karl XV:s lustslott Bäckaskog. Bäckaskog erbjuder bland annat konserter. Vid kusten söder om Bromölla finns Skånes enda skärgård och på Trolle Ljungby slott kan du utforska sägnen om hornet och pipan. I Åhus, vid ålakusten kan du besöka Åhus Absolut Home och få en guidad visning.

På Kristianstadsslätten finns det för Sverige unika biosfärområdet Vattenriket med Naturum och staden Kristianstad med Sveriges lägsta punkt, 2.32 m under havsytan. Längre söderut ligger Linderödsåsen med fantastisk utsikt över Hanöbukten och milslång, badvänlig sandstrand. Här ligger slotten som pärlor längs traktens vandrings- och cykelleder; Vittskövle, Ovesholm, Maltesholm och Christinehov med sin industrihistoria och unika fossiler i Andrarums alunbruk.

På Österlen väntar fantastiska naturområden och nationalparker som Haväng och Stenshuvud samt kustsamhällen som Vitemölle, Kivik, Simrishamn och Skillinge. Överallt finner du konsthantverkare och trivsamma matställen. På Österlen finns en signaturled som sträcker sig från Andrarum till Nybrostrand. Sträckan är 93 km lång och erbjuder en varierad vandringsupplevelse, uppdelad i lagom etapper.

Lokalavdelningen genomför en mängd aktiviteter för att erbjuda möjligheten att uppleva allt detta. Exempel på gemensamma utflykter är vandringar längs leder, cykelturer på vägar och gamla banvallar samt studiebesök. På aktiviteterna visas sevärda smultronställen av lokala aktivitetsledare med kännedom om bygden.

Aktiviteter

 • 07 Dec 2023

  • 07

   Dec

   2023

  Grötvandring Ekenabben, Kristianstad

  Torsdagen den 7 decembesr kl 17.00. Vi samlas på Ekenabbens parkering kl 17.00 och vandrar en kort sträcka innan det är dags att slå sig ner och få en försmak av julen med gröt och skinkmacka. Ta med pannlampa eller ficklampa, egen dryck samt tallrik och sked. Pris per person: 50:-. Info och anmälan: Margareta Svantesson, 0705-125780 eller svantesson.margareta@gmail.com.

  Läs mer

  Anmälan om deltagande till Margareta Svantesson, 0705-125780 eller svantesson.margareta@gmail.com
  Pris

  Medlem: 50 kr

  Icke-medlem: 50 kr

 • 13 Jan 2024

  • 13

   Jan

   2024

  Vintervandring i Bockeboda

  Lördagen den 13 januari kl 10.30.Samling vid Bockatorpets parkering. Vandring cirka 5 km. Vi njuter av medhavd fika vid Bockatorpet. Info: Birgitta och Sven Malm, 0702-532790.

  Läs mer

  Samåkning från Naturums parkering i Kristianstad kl 10.00. Hör av dig till någon i styrelsen om du önskar åka med.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 08 Feb 2024

  • 08

   Feb

   2024

  Årsmöte 2024

  Torsdagen den 8 februari kl 17.30 i Studiefrämjandets lokaler, Västra Storgatan 51 H, Kristianstad. Anmälan senast den 1 februari till Ingrid Karlsson,tel 0702-932545.

  Läs mer

  Anmälan om deltagande senast den 1 februari till Ingrid Karlsson, tel 0702-932545.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.