STF Sydvästra Skåne Lokalavdelning

Kontaktperson

Anders Holmgren

Telefon: 0708306399

stfsydvastraskane@stfturist.se

Postadress

STF Sydvästra Skåne Lokalavdelning - Spårsnögatan 33, 22652 Lund

Våra kommuner

Burlöv, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg, Vellinge, Ystad

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila oss så får du mer information om vår verksamhet

Följ STF Sydvästra Skåne Lokalavdelning

Facebook

Öresundsområdet är ett område under stark utveckling som har påverkats av närheten till Danmark och kontinenten. Det är också ett område med mycket gammal historia och omväxlande natur.
Läs mer

Sydvästra Skåne präglas av det stora öppna landskapet med jordbruk och betesmarker. Området genomkorsas av större åsar som bidrar till det böljande landskapet. Lokalavdelningen är stor till ytan och folkmängden och omfattar Malmö, Lund, Eslöv, Trelleborg, Ystad, Burlöv, Lomma, Kävlinge, Höör, Hörby, Vellinge, Sjöbo och Skurup.

För medlemmarna finns det ett varierat programutbud. Det anordnas vandringar och kulturella aktiviteter både dagtid och kvällstid. Färdledarna väljer gärna att göra vandringar utanför lederna och områden som är natur och kulturhistoriskt intressanta. I januari går en vintervandring till raststugan Kullatorpet på Romeleåsen.

Det finns flera spännande utflyktsmål i regionen. Utgrävningar i Uppåkra har gett en ny bild av historien och Vikingabyn i Foteviken visar hur livet kunde gestalta sig på vikingatiden. I Lund finns Kulturhistoriska museet med samlingar och historiska byggnader. I Lund finns också domkyrkan med ett fint astronomiskt ur, samt ett av Sveriges äldsta och största Universitet. I Ystad finns kloster och klosterkyrka som är museum. Här finns även många av de gamla korsvirkeshusen bevarad i centrum av staden. Skånska slott och herresäten är ett känt begrepp och det finns ett stort antal slott inom området.

När det gäller stora nutida projekt och anläggningar kan man bl.a. nämna Öresundsbron till Köpenhamn, Malmö Live kongresscenter och konserthus och Sveriges högsta bostadshus Turning Torso, samt forskningsanläggningarna European Spallation Source (ESS) och Max IV-laboratoriet i Lund. Både Malmö och Lund är universitetsstäder, där Lund även har en tekniskhögskola (LTH).

I området finns ett flertal friluftsområden med både längre och kortare markerade leder. Skåneleden genomkorsar området med flera sträckningar både i inlandet och längs kusten.

Lokalavdelningen bildades 1966 som landets första krets inom STF på initiativ av Kjell Bille. Lokalavdelningen är stor och samlar cirka 500 medlemmar.

Raststugan Kullatorpet på Romeleåsen

Kullatorpet är en raststuga för allmänheten och för verksamheten inom Svenska Turistföreningen Sydvästra Skåne.

Kullatorpet från 1832 är en enkelt utrustad anläggning utan elström, men med fotogenbelysning och vedspis. Färskt vatten måste medtagas vid besök och det finns ett utedass. Kullatorpet är för dig som har matsäck med dig, men fullt utrustat självhushållskök finns om du vill laga till kaffe eller en måltid. Det finns en gillestuga med cirka 25 sittplatser och ett rum med maximalt 15 sittplatser.

Raststugan är öppen för besök mellan kl. 10.00 – 16.00 alla söndagar från mars till söndagen före midsommar, samt från sista söndagen i augusti till sista söndagen i november.

Aktiviteter

 • 27 Nov 2021

  • 27

   Nov

   2021

  Långvandring för morgonpigga

  Vi träffas klockan 09:00 vid tågstationen i Perstorp och går en runda på 24 kilometer som avslutas där vi startar. Vi äter vår medhavda mat på de två matpauser som vi kommer att göra. Vandringen har...

  Läs mer

  Vi går i raskt tempo men tar pauser med jämna mellanrum.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 30 Nov 2021

  • 30

   Nov

   2021

  Mystik på museet

  Hör guiden berätta spännande historier om mord och spökerier. Vems är de tunga stegen i Borgarhuset? Vad hände egentligen den där mörka kvällen på området den 7 september 1829 och finns det verkligen en...

  Läs mer

  Följ med på en gåtfull och ryslig visning på Kulturen i Lund.
  Pris

  Medlem: 125 kr

  Icke-medlem: 175 kr

 • 01 Dec 2021

  • 01

   Dec

   2021

  Aktivitetsledarträff

  Nuvarande, tidigare och nya aktivitetsledare får en möjlighet att träffas för att utbyta idéer och erfarenheter och för att tillsammans skapa ett trevligt och varierat program inför våren 2022. Ta gärna...

  Läs mer

  Du som är intresserad av att få veta mer om vad det innebär att hålla i en aktivitet i vår förening är särskilt välkommen!
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 12 Dec 2021

  • 12

   Dec

   2021

  Adventsmässa med kyrkkaffe

  Adventsgudtjänst med efterföljande kyrkkaffe på Kullatorpet är en gammal tradition i föreningen som vi nu återupptar. Vi samlas i Genarps kyrka för att delta i adventsgudtjänsten kl 11. Vi får därefter...

  Läs mer

  Meddela om du vill samåka med någon mellan Genarp och Kullatorpet. Priset är ungefärligt (självkostnadspris + 20 kr i besöksavgift Kullatorpet) och betalas på plats med swish eller kontant.
  Pris

  Medlem: 100 kr

  Icke-medlem: 150 kr

 • 19 Feb 2022

  • 19

   Feb

   2022

  Årsmöte 2022

  Mer information kommer.

  Läs mer

  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.