STF Sydvästra Skåne Lokalavdelning

Kontaktperson

Anders Holmgren

Telefon: 0708306399

stf.sydvastra.skane@la.stfturist.se

Postadress

STF Sydvästra Skåne Lokalavdelning - Spårsnögatan 33, 22638 Lund

Våra kommuner

Burlöv, Eslöv, Hörby, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg, Vellinge, Ystad

Anslut dig till vår lokalavdelning

Mejla oss så får du mer information om vår verksamhet

Följ STF Sydvästra Skåne Lokalavdelning

Facebook

Öresundsområdet är ett område under stark utveckling som har påverkats av närheten till Danmark och kontinenten. Det är också ett område med mycket gammal historia och omväxlande natur.
Läs mer

Sydvästra Skåne präglas av det stora öppna landskapet med jordbruk och betesmarker. Området genomkorsas av större åsar som bidrar till det böljande landskapet. Lokalavdelningen är stor till ytan och folkmängden och omfattar Malmö, Lund, Eslöv, Trelleborg, Ystad, Burlöv, Lomma, Kävlinge, Höör, Hörby, Vellinge, Sjöbo och Skurup.

För medlemmarna finns det ett varierat programutbud. Det anordnas vandringar och kulturella aktiviteter både dagtid och kvällstid. Färdledarna väljer gärna att göra vandringar utanför lederna och områden som är natur och kulturhistoriskt intressanta. I januari går en vintervandring till raststugan Kullatorpet på Romeleåsen.

Det finns flera spännande utflyktsmål i regionen. Utgrävningar i Uppåkra har gett en ny bild av historien och Vikingabyn i Foteviken visar hur livet kunde gestalta sig på vikingatiden. I Lund finns Kulturhistoriska museet med samlingar och historiska byggnader. I Lund finns också domkyrkan med ett fint astronomiskt ur, samt ett av Sveriges äldsta och största Universitet. I Ystad finns kloster och klosterkyrka som är museum. Här finns även många av de gamla korsvirkeshusen bevarad i centrum av staden. Skånska slott och herresäten är ett känt begrepp och det finns ett stort antal slott inom området.

När det gäller stora nutida projekt och anläggningar kan man bl.a. nämna Öresundsbron till Köpenhamn, Malmö Live kongresscenter och konserthus och Sveriges högsta bostadshus Turning Torso, samt forskningsanläggningarna European Spallation Source (ESS) och Max IV-laboratoriet i Lund. Både Malmö och Lund är universitetsstäder, där Lund även har en tekniskhögskola (LTH).

I området finns ett flertal friluftsområden med både längre och kortare markerade leder. Skåneleden genomkorsar området med flera sträckningar både i inlandet och längs kusten.

Lokalavdelningen bildades 1966 som landets första krets inom STF på initiativ av Kjell Bille. Lokalavdelningen är stor och samlar cirka 500 medlemmar.

Raststugan Kullatorpet på Romeleåsen

Kullatorpet är en raststuga för allmänheten och för verksamheten inom Svenska Turistföreningen Sydvästra Skåne.

Kullatorpet från 1832 är en enkelt utrustad anläggning utan elström, men med fotogenbelysning och vedspis. Färskt vatten måste medtagas vid besök och det finns ett utedass. Kullatorpet är för dig som har matsäck med dig, men fullt utrustat självhushållskök finns om du vill laga till kaffe eller en måltid. Det finns en gillestuga med cirka 25 sittplatser och ett rum med maximalt 15 sittplatser.

Raststugan är öppen för besök mellan kl. 10.00 – 16.00 alla söndagar från mars till söndagen före midsommar, samt från sista söndagen i augusti till sista söndagen i november.

Aktiviteter

 • 03 Dec

  • 03

   Dec

   2023

  Kallbad i Dalby Stenbrott, 3 dec

  Sugen på kallbad? Vi badar tillsammans i Dalby Stenbrott första söndagen varje månad kl 10.00. Vi samlas på parkeringen vid Dalby Stenbrott och går därifrån gemensamt ner till vattnet där vi badar. Efter badet brukar vi fika tillsammans, ta gärna med något varmt att dricka. Vi ses! Anmälan senast den 1 dec till vandramedanne@gmail.com

  Läs mer

  Vad du ska ha med dig: Badkläder och handduk samt gärna någon slags badskor. Gärna något att stå på när du byter om. När det blir kallare ute rekommenderas även mössa och vantar. För information och anmälan: vandramedanne@gmail.com Var vänlig uppge namn, telefonnummer samt om du är medlem i STF.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: Gratis

 • 10 Dec

  • 10

   Dec

   2023

  Kortvandring runt Odensjön 10/12

  Vi startar vandringen vid turistinformationen i Röstånga och vandrar sedan Nackarpsrundan som är ca 4,3 km. Leden går in i bokskogen och leder oss uppåt där vi kan titta ner på Odensjön. Efter en vindlande promenad på naturstigar gör vi en avstickare till Odensjön där vi stannar till och fikar och/eller badar. Medtag sittunderlag, fika samt om du vill bada badkläder och handduk. Vi samlas kl 10.00 på parkeringen vid Röstånga turistinformation. maps.app.goo.gl/nHg8ibY22a461Mr38 Anmälan senast den 6/12 till Anne Eriksson, vandramedanne@gmail.com Var vänlig uppge namn, telefonnummer samt om du är medlem i STF i din anmälan.

  Läs mer

  Vi samlas kl 10.00 på parkeringen vid Röstånga turistinformation. https://maps.app.goo.gl/nHg8ibY22a461Mr38
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 10 Dec

  • 10

   Dec

   2023

  Vandring Krankesjön runt, 10/12

  Vi vandrar Krankesjön runt. Vandringen är omväxlande och går genom skog och en del i öppen fälad, på vägar stigar och i öppen terärräng. Krankesjön är en av landets bästa fågelsjöar, så en kikare kan vara bra att ta med. Vi kommer att ta 2 pauser, så medtag matsäck. Vandringen beräknas ta 3 timmar. Anmäl senast 3/12 till lerken@telia.com

  Läs mer

  Vi samlas klockan 10:00 vid parkeringen vid Silvåkra fågel/utsiktstorn. Regionbuss 155 till Silvåkravägen, Revinge kan nyttjas, därifrån är det 3 kilometer gångväg till startpunkten.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 16 Dec

  • 16

   Dec

   2023

  Vandring vid Övedskloster, Frualiden och julmarknad, 16/12

  Vi kommer att vandra på stigar och nedlagda järnvägsspår omkring Övedsklosters slott. Vi vandrar förbi ett antal evighetsträd och ser ut över Vombsjön. Därefter kommer vi att gå mot förkastningssprickan Frualid, som är en spännande plats med höga nivåskillnader, längs med sjön "Vassen" med chans att se häger som finns i sjökanten. Vi går sedan tillbaka till Övedskloster. Julmarknaden på Öved är en av de finaste i Skåne och de som vill kan komma med oss efter vandringen för lite julupplevelse. Julmarknaden är öppen mellan 10:00 och 17:00 på lördagen. Tänk på att ta med något extra varmt plagg att använda när vi går in på julmarknaden. Det är lätt att frysa efter vandringens slut! Vi kommer att ta en paus för att äta medhavd mat, sedan kan man fika inne på julmarknaden, för dem som kommer med dit. Anmälan sker till: anders.holmgren55@gmail.com eller 0708-306399. OBS! Inträde på julmarknaden är 110 SEK som betalas vid ingången.

  Läs mer

  Samling kl 09:00 vid parkeringen invid Övedskloster (då det är julmarknad så finns det speciell parkering som vi kan använda, utan kostnad). Vandringen är 13 km lättgången men kan vara lite blöt på sina ställen och vi räknar med att den tar cirka 4 timmar.
  Pris

  Medlem: Gratis

  Icke-medlem: 50 kr

 • 03 Apr 2024

  • 03

   Apr

   2024

  Turandot på Malmö Opera, 3 april 2024

  Lite om Turandot Vidunderlig musik, fängslande handling och storslagna scener har gjort Turandot till en av världens mest populära och spelade operor. Puccinis mästerverk lämnar ingen oberörd med sina stora körpartier, odödliga arior och, inte minst, den episka opera-hiten Nessun dorma. Berättelsen om den iskalla prinsessan som låter avrätta friare på löpande band tills hon möter den sanna kärleken, är många hundra år gammal. Den är en blandning av asiatiska folksagor och legender om en verklig prinsessa som föddes på 1200-talet. Giacomo Puccinis opera på temat utspelar sig i Fjärran Östern i sagotid. Det är inte konstigt att Turandot blivit en av de stora klassikerna. Den fängslande sagan berättas med oerhört vacker musik och pampiga scener, där inte minst kören har en stor roll. Operan är känd för sina svåra solistpartier som kräver ”stämband av stål” och bara bemästras av de bästa.

  Läs mer

  Hej, Anmäl gärna ert intresse redan nu. Jag påminner i god tid före betalning. Biljetterna kostar 665 kr styck (15% rabatt) och vi sitter på parkett i centrum på rad 8 och 9. Anmälningarna tas emot i turordning Per Sjögren, 0706 – 89 13 34. pelle@sjoegren.se Betalning senast 20 januari till: STF Sydvästra Skåne Swish 123 54 47 990 Bankgiro 391 – 2409 Ange Turandot, namn, tel och eventuellt medlemsnummer. Biljetterna mejlas ut i god tid före 3 april eller överlämnas utanför Operan vid fontänen eller efter överenskommelse.
  Pris

  Medlem: 665 kr

  Icke-medlem: 665 kr

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.