STF Kalmar Lokalavdelning

Postadress

STF Kalmar Lokalavdelning - Jungfrustigen 2 B, Lgh 1002, 39350 Kalmar

Våra kommuner

Emmaboda, Kalmar, Nybro, Torsås

Anslut dig till vår lokalavdelning

Maila ossså får du mer information om vår verksamhet

I Kalmar vittnar både arkitekturen och stadsplanen om en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Stadens läge, mellan den djupa trollskogen och sundet över till Öland, gör att naturen i Kalmartrakten har mycket att bjuda på.
Läs mer

Här möts det småländska barrskogsområdet från väst och slättlandskapet längs Kalmarsund från öst. Det geografiska läget nära havet präglar naturligtvis områdets friluftsliv. Längst kusten finns många friluftsbad och Stensö friluftsområde, beläget på en halvö med rikt djurliv och såväl strövstigar som motionsspår, är ett folkkärt smultronställe.

Kalmar har den lilla stadens personlighet och charm, med många gamla byggnader, kullerstensgator och parker. Kalmar innehar dessutom den stora stadens möjligheter med nöje och puls, samt sitt upptäcksvänliga läge mellan Öland och glasriket. Traktens gamla anor och minnesmärken är många med Kalmar slott som det historiska navet.

Slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden och var länge en betydelsefull försvarsanläggning för Sverige, tack vare sitt strategiska läge. Sitt nuvarande utseende fick Kalmar slott under 1500-talet, då Vasakungarna Gustav, Erik XIV och Johan III byggde om medeltidsborgen till ett renässanspalats med inredningar enligt kontinentalt mönster.

Intill Kalmar slott ligger Gamla stan med sin välbevarade 1600- och 1700-talsbebyggelse. Där ligger också stadsparken, som en gång blev utnämnd till Sveriges vackraste, samt Kalmar konstmuseum med historisk och modern design från hela länet.

I lokalavdelningens medlemskommuner finns det flera leder för vandrings-, cykel- och kanotutflykter. Inom några få mils omkrets finner du 15 glasbruk utspridda i Smålands trollskogar. Vilhelm Mobergs gamla utvandrarbygder runt glasriket sjuder idag av liv, konst och rörelse.

Lokalavdelningen har cirka 400 medlemmar.

Aktiviteter

 • 16 Jun 2023

  • 16

   Jun

   2023

  Besök hos konstnären Susanne Demåne, Johannishus Blekinge

  Vi räknar med att vara framme vid Edelstadsvägen 49 i Johannishus strax före kl. 11. Susanne Demåne bl.a. uppmärksammad för konstutställningen på Solliden förra sommaren startar med en unik uppvisning...

  Läs mer

  Fredag den 16 juni kl.11.00 Samåkning från f.d. stadsbiblioteket på Tullslätten kl. 9.00. Anmälan till Anna-Karin, 073-3524555 senast den 10 juni.
  Pris

  Medlem: 275 kr

  Icke-medlem: 300 kr

 • 17 Aug 2023

  • 17

   Aug

   2023

  Studiebesök på Tjorven Café och Museum

  Ett litet familjeägt museum med Tjorvenbilar byggda på Kalmar verkstad som visar en epoks uppgång och fall. I det mysiga kaféet finns hembakat och enklare maträtter

  Läs mer

  Torsdag den 17 augusti kl. 11.00. Ryssbylundsvägen 4, Rockneby. Samåkning från f.d. stadsbiblioteket på Tullslätten kl. 10.30. Priset inkluderar entré, men ersättning till föraren tillkommer. Anmälan...
  Pris

  Medlem: 70 kr

  Icke-medlem: 85 kr

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.