Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Vita Krala

Hadebo har det mesta en naturälskare kan önska. Runt knuten finns flera vandringsleder och naturreservat, förnämliga paddel- och fiskevatten samt små sjöar för svalkande dopp. Här är hjortar och rådjur vanligt förekommande ända in på tomten och du kan även ta chansen att komma riktigt nära ett rikt fågelliv. Här följer ett axplock av upplevelser. Vill ni veta mer eller ha fler tips så är det bara att fråga oss – vi guidar er gärna till våra smultronställen.

Vandring

Naturstig Hjärta

I anslutning till naturreservatet Hjärtsjön löper ”Naturstigen Hjärta”. Naturstigen består av två slingor: en ca 2,5 km lång stigslinga finns på fastlandet i reservatets östra del, kallad Lilla slingan. Från denna ansluter en ca 8 km markerad stig utanför naturreservatet, kallad Stora slingan (sköts av den lokala ideella natur- och kulturföreningen Hjärtats Eko). Stora slingan mynnar ut vid Kvarndammen, en dryg kilometer nordväst om Haddebo och Vita Krala. Naturreservatet Hjärtasjöns skärgård består av en stor del av alla de små holmar och öar som finns i sjön Hjärtasjön. På holmarna häckar fiskgjuse och andra störningskänsliga fåglar. På Hjärtaön väntar en gammal blandskog med kärrmarker, åldriga granar och grov asp. I Hjärtasjön finns även möjlighet att hyra kanot av oss – se mer under ”paddling” längre ner.

Skåle Klint

Naturreservatet Skåle präglas främst av sina dramatiska landskapsformer. Här kan man se tydliga spår efter inlandsisen och det forna havet i form av klapperstensfält. Från bergshöjden Skåleklint har du en imponerande utsikt över sjön Tisaren och de omgivande skogsbygderna. I de fuktiga sänkorna finns ett rikt och omväxlande växtliv. Ett stort antal gruvhål i området berättar om områdets långa historia av bergshantering. I området finns flera vandringsslingor att utforska. Reservatet ligger cirka två mil nordväst om Vita Krala.

Kärnskogsmossens naturreservat

Kärnskogsmossen är mest känt för sitt rika fågelliv. Under slutet av april kan man uppleva ett rikligt orrspel vid besöksplatsen vid Bergön. Ljudkulissen från ett 40-tal spelande orrtuppar är en upplevelse som gör det värt att stiga upp i gryningen. Från Bergön utgår en cirka sex kilometer lång vandringsled. Större delen av sträckan går på träspång. Ledens första sträcka, cirka 500 meter, går på extra bred spång för att vara tillgänglig med rullstol. Utmed spången och vid Gällsjön finns fikabord och grillplats. Det går även att ta sig till reservatet till fots via Östgötaleden som ansluter till reservatet vid Gällsjön. I naturreservatets östra del ligger Bibergskärren. Här går en vandringsled på 1,5 kilometer med spänger över myrmarkerna. Leden passerar myrholmar och utmed leden finns två rastplatser för trevliga fikastunder. Till Kärnskogsmossen tar det en halvtimme med bil från Vita Krala. Väljer ni att cykla dit tar det cirka 1,5h.

Dovrasjödalens Naturreservat

Cirka fyra mil (40 min med bil) från Vita Krala ligger Dovrasjödalens Naturreservat, med flera fina vandringsleder. Naturreservatet är ett uppskattat besöksmål tack vare sin varierade vegetation och vildmarkskaraktär. Tre långsmala sjöar ligger här i en djup sprickdal i urberget. Sjöarna, som har rikt bestånd av bäver, är till stor del omgivna av branta bergväggar och vidsträckta barrskogar. Dovrasjödalen är skyltat från centrala Östansjö. Det är 1,5 kilometer från parkeringen till starten vid norra sjön. Du kan sedan välja att gå runt en, två eller tre sjöar. Lederna är 2,3 kilometer, 4 kilometer respektive 6,5 kilometer långa.

Skeppshultaskogen – Skogaholm

Mitt i Närkes hjärta ligger en skog som heter Skeppshultaskogen. Den här skogen innehåller några av Sveriges högsta träd, mest tallar. De är 200–300 år gamla och är upp till 50 meter höga! Träden har troligtvis sparats för att användas till båtmaster.

Tarsta Fornborg

Drygt två mil söder om Vita Krala, mellan Sköllersta och Pålsboda, ligger Tarstaborg som är Örebro läns största fornborg. Tarstaborg ligger på ett berg som stupar brant ner mot väster. På övriga sidor omges borgen av en över 300 meter lång stenvall. Utsikten från borgen är storslagen och man ser långt ut över slätten i norr, Kilsbergen och Kvarntorpshögen i väster.

Tivedens nationalpark

För den som önskar ännu mer vildmark ligger Tivedens nationalpark en dryg timmes bilresa från Vita Krala. I Tivedens nationalpark kan ni njuta av vildmarkskänslan i ett kuperat och vilt skogslandskap med dramatiska sprickdalar, vackra skogssjöar, jätteblock vid Stenkälla, utsikt från Trollkyrkobergen samt badstranden vid Vitsand. Här får skogen utvecklas till naturskog. Den skog som nu växer här är helt opåverkad av de senaste årtiondenas storskaliga skogsbruk. Så stora sammanhängande områden med gammal skog är mycket ovanliga i södra Sverige. Skogens ålder och mäktighet och det vilt formade landskapet ger nationalparken dess karaktär. Tivedens nationalpark omfattar 2 030 hektar och i nationalparken finns nästan 3,5 mil markerade leder, från rundor om 0,9 km till 9,5 km.

Cykling

Många cyklister tar vägen om Vita Krala, antingen för en fikapaus, eller för att övernatta mellan längre etapper. Vi har verktyg att låna och kan erbjuda tvätt- och torkmöjligheter om ni är ute på en längre tur. Området har en mängd cykelleder att välja mellan, här är ett litet urval.

Hjortkvarnsrundan

25 eller 36 kilometer. Passerar Vita Krala. Hjortkvarnsrundan erbjuder en härlig kombination av natur och kultur. Upplev kulturlandskapet i Boo med Boo kyrka från 1730-talet och sagoslottet som uppfördes på 1800-talet. Under cykelturen passerar du även bruksmiljöer, omväxlande odlingslandskap och två badplatser, Djursnäsbadet och Björnhammarsbadet.

Tivedsrundan

Tivedsrundan är en 23 mil lång cykelled som slingrar sig genom länets södra delars sevärdheter. Här cyklar du genom områden fyllda av sägner och mystik, genom mäktiga skogar och förbi mängder av sevärdheter men se till att ha cykelväskan väl packad när du ger dig ut längs med leden då det bitvis kan vara långt mellan affärerna. Längs med leden och i närheten av Haddebo kommer du bland annat att kunna beskåda Domarbacken, ett 500 m långt gravfält med cirka 100 fornlämningar från järnåldern, ett skolmuseum i Hardemo, ett militärmuseum och en helig källa.

Sverigeleden

Sverigeleden är cykelledernas flaggskepp och sträcker sig från Karesuando i norr till Trelleborg i söder. Sverigeleden passerar utanför Vita Krala och västerut är det cirka två timmars cykling till Askersund och österut cirka fyra timmars cykling till Katrineholm.

Paddling

Området erbjuder många fina paddlingsvatten. I Hjärtasjön, som ligger cirka fyra kilometer nordväst om Vita Krala, har vi en kanot till uthyrning. Hjärtasjön har sin egen skärgård som består av Hjärtaön och ett antal mindre små holmar. Holmarna är populära häckningsplatser för olika sjöfåglar som fisktärna, storlom och småskrake. Även fiskgjusen uppskattar den ostörda miljön och minst ett par häckar i den lilla skärgården. Fiskgjusen placerar gärna sitt bo i någon av de grova tallarna, som i flera fall är över 300 år gamla. Andra rovfåglar som siktas regelbundet över sjön är lärkfalk och havsörn. Packa med en matsäck och paddla ut till någon av öarna (den lilla ön Fiskgjusaholmen är fågelskyddsområde och därmed inte tillåtet att gå i land på) och njut av fågellivet och lugnet i den lilla skärgården.

Fiske

Hjärtasjön-Östersjön och Molången är sjöar i förkastningar i norra delen av Tylöskogens skogsområde som erbjuder fint fiske. I sjöarna finns bland annat abborre, björkna, brax, gädda, gös, lake och löja. Amerikansk bäckröding finns uppströms och har även funnits i sjösystemet, liksom siklöja. Fiskekort säljs av Hjärtasjöns FVO genom www.ifiske.se, men kan också köas genom oss.

Ett annat fiskeområde ligger i Boo, några kilometer från Vita Krala. Boo Egendom omfattar 23 sjöar och sammanlagt över 1 000 ha fiskevatten. I dessa vatten finns bland annat gädda, gös, abborre och kräftor med mera. Boo Egendom Jakt- & Fiskevårdsavdelning ansvarar för fisket och fiskekort kan även här köpas på www.ifiske.se.

Kultur

Boo herrgårdslandskap

En mil från Vita Krala ligger Boo herrgårdslandskap, som är en riktig kulturskatt i skogarna nära gränsen till Östergötland. Runt sagoslottet Boo med sina tinnar och torn och Bo kyrka ligger Boo herrgårdslandskap. Många av byggnaderna är uppförda i antik grekisk stil, till exempel kyrkan och kyrkskolan med sina mäktiga kolonner. Förundras också över den spännande floran och det rika djurlivet.

Brevens bruk

Brevens bruk ligger ett par mil norr om Vita Krala och är länets bäst bevarade bruksmiljö. Här har järntillverkning pågått i mer än 300 år. En promenad genom bruket är en vandring genom historien och samtidigt en njutning för ögat. Bland byggnaderna märks herrgården från 1698, brukskyrkan från 1842, masugn och rostugn också från 1800-talet, där speciellt rostugnen har blivit en av Brevens Bruks mest kända byggnader med dess åttkantiga tak, och där kan man under vissa tider få guidade visningar eller delta i olika evenemang. Breven har ett eget bruksmuseum som visar brukets produktion samt ett modellmuseum som visar gjutmodeller. Här finns också en konst- och hantverksbutik, ett galleri och den modernare ”Brevensgården” med pub, restaurang och samlingslokal. Olika evenemang som julmarknad, musikkvällar mm anordnas regelbundet. Brevens Bruk är klassat som kulturhistoriskt riksintresse.

Åfallet skogsträdgård

Åfallet skogsträdgård ligger i Haddebo och erbjuder guidade visningar och kurser kring skogsodling och ekologisk mångfald. Trädgården drivs av Elin och Viktor Säfve med familj. På Åfallet testar man i liten skala olika etableringsstrategier och hypoteser kring hur man kan anlägga skogsträdgårdar. Målet är, förutom att på sikt utvärdera olika strategier, att producera bär, frukt, nötter, grönsaker, örter och plantmaterial till försäljning och självhushållning. I centrum för projektet står klimatanpassning, biologisk mångfald och pedagogik. Kombinera er vistelse hos oss med ett besök och en guidad tur hos Elin och Viktor.

Se tillgänglighet och boka. Från 450 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.