Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Sigtuna Vandrarhem

En plats med historia

I och runtom Sigtuna finns många härliga aktiviteter att fylla dagarna med. Kultur och historia i en vacker miljö och naturnära avkoppling vid Mälarens strand. Sigtuna är Sveriges första stad och ligger mellan Stockholm och Uppsala. I över 1000 år har Sigtuna varit en mötesplats för människor från hela världen. Slotten, den vackra naturen och sjön Mälaren, ruinerna och den storslagna historien är några av anledningarna till att besöka staden.

Viby by

I Viby by har tiden stått stilla. Byns gårdar, de flesta från 1800-talet, berättar om sättet att leva och bo före de stora skiftesreformerna. Varje gård har flera hus för skilda funktioner, typiskt för det gamla allmogesamhället. Här finns också de nyligen funna lämningarna av en romansk stenkyrka från tidig medeltid. I Viby anlades dessutom ett cistercienserkloster på 1100-talet. Byn är väl värd ett besök och ett utmärkt utflyktsmål för picknick. Här gäller allemansrätten och besökare är välkomna att gå runt på vägarna. Självklart ska man visa hänsyn mot djur och natur och inte objuden kliva in på gårdstunen. Viby by är ett statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens Fastighetsverk.

Guidad visning

Är ni en större grupp som besöker Sigtuna? Upptäck Sigtuna stad i en historisk guidad vandring. Alla vandringar tar en timme om inget annat önskas. Läs mer om guidade visningar på Sigtuna museums hemsida.

Vandra

I området runt vandrarhemmet slingrar sig flera vandringsleder. Ingegerdsleden är en av dem och är en elva mil lång pilgrimsled i Uppland. Leden sträcker sig mellan Uppsala domkyrka och Storkyrkan i Stockholm. Den sträcker sig genom flera naturreservat och passerar ett antal historiska platser, kyrkor, slott och andra sevärdheter. Endast ett stenkast bort ligger Pilgrimscentrum, en knytpunkt för alla pilgrimsvandrare i Stockholms län.

Bada

Sjön Mälaren ligger bara några hundra meter från vandrarhemmet och det finns både bryggor längs den vackra strandpromenaden och badstrand med ett café och toaletter.

Kanot

Från vandrarhemmet har du fem minuters promenadavstånd till Mälaren. Kanot finns att hyra hos oss och ni rullar enkelt ner den för en vacker tur på sjön. Eller paddla ut och ta ett kvällsdopp från någon av klipporna.

Cykla

Hyr en cykel av oss och cykla längs slingriga småvägar förbi historiska landmärken eller besök staden. Här finns hantverk, caféer och fina picknick platser. Eller ge dig ut på lite mer fartfyllda turer i skogen. Vi har detaljerade kartor och färdbeskrivningar som gör det lätt att ta sig runt.

Wenngarn slott

Sveriges äldsta bevarade brev från 1164 handlar om området Wenngarn, genom århundradena har Vasaätten, statsmän, riddare och riksråd bott och härskat på Wenngarn. Magnus Gabriel de la Gardies magiska slott och sköna barockpark är några pärlor på platsen där ett samhälle byggdes upp under 1900-talet kring Sveriges första stad. Wenngarn är en slottsmiljö med aktiviteter för alla sinnen och åldrar och är alltid gratis att besöka. Wenngarn slott med barockpark är hjärtat i samhället och med utgångspunkt härifrån går det att uppleva 1000 år av ständig förändring, från 1200-talets borg, storgods på 1600-talet, alkoholistanstalt på 1900-talet till det moderna bysamhälle som formas idag. På ett levande område finns alltid något att uppleva.

Se tillgänglighet och boka. Från 365 kr

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.