STF Lydde Gård

Hållbarhet

När familjen Larson tog över gården 2003 hade den fått förfalla under många år och var i behov av en totalrenovering. Siv och Lars Larsons stora intresse för byggnadsvård kom nu väl till användning. Så långt som det gick användes gamla metoder. Men samtidigt som gårdens charm har bevarats fanns behov av modernisering. All nyinstallation har skett med respekt för gårdens historia och med hållbarhet i fokus.

Med naturen som drivkraft.
På STF Lydde Gård värmer solfångare duschvattnet. Solceller ger hela verksamhetens årliga förbrukning av elektricitet. Fjärrvärme från ett miljöcertifierat värmekraftverk värmer husen. En återvinningsanläggning för regnvatten har installerats för att förse både toaletter och tvättmaskiner med vatten. Här finns också en laddstation ifall du kommer med elbil.

Ekologiskt
På STF Lydde Gård sover du i ekologiska lakan och i lokalproducerade sängar utan lacker eller andra främmande material. Kuddar och täcken är av ekologisk ull. Frukost ingår i övernattningen och här serveras eget hembakt bröd, honung från egna bikupor och allt i övrigt med krav- och rättvisemärkt som huvudregel. Förbrukningsvaror som tvättmedel och rengöringsmedel väljs också noggrant bland hållbara alternativ.

Återbruk
Under den omfattande restaureringen av förläggargården har gammal teknik och återbruk varit viktiga komponenter. Till exempel brandskyddades innerväggarna på gammalt sätt med lera från trädgården. Ett golv som behövde bytas ut fick bli konferensmöbler och när en enkelstuga från 1700-talet i grannbyn skulle rivas kompletterades gården med ytterligare en kulturbyggnad.

Istället för att bli skräp plockades stugan ner, transporterades och återuppfördes på gården. Nu kompletterar stugan anläggningen med åtta bäddar och är fint inredd med golvvärme, dusch, toaletter och ett litet pentry.

Ett hyllat boende
STF Lydde Gård är ett hyllat boende och har fått flera priser för kultur- och byggnadsvårdsarbete samt flera priser för miljöarbete och hållbar utveckling.

Siv och Lars Larsons nogsamma renovering av Lydde Gård har inspirerat till boken ”Från förfall till pensionat”. Här finns att läsa om hur renoveringen genomförts med gammal teknik och med omtanke om husens kulturella värden samt gårdens historia.

GRUPPFÖRFRÅGAN

Är ni fler än 10 personer och planerar en konferens, släktträff, skolresa eller kanske ett träningsläger för idrottslaget? Fyll i formuläret så kommer din förfrågan att skickas till ditt valda boende, som återkommer med ett prisförslag för just din grupp!

Få prisförslag
Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Ge mig gärna förslag på liknande STF-anläggningar om det är fullt hos er
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.