Hållbarhet
När familjen Larson tog över gården 2003 hade den fått förfalla under många år och var i behov av en totalrenovering. Siv och Lars Larsons stora intresse för byggnadsvård kom nu väl till användning.
Så långt som det gick användes gamla metoder. Men samtidigt som gårdens charm har bevarats fanns behov av modernisering. All nyinstallation har skett med respekt för gårdens historia och med hållbarhet i fokus. Visionen har alltid varit att skapa en verksamhet med så litet miljöavtryck som möjligt. Återbruk och giftfria material har varit självklart.
För att gynna den biologiska mångfalden har man en egen biodling, planterat fruktträd och bärbuskar samt låtit delar av trädgården växa fritt. Och hållbarhet genomsyrar även gästens upplevelse där exempelvis frukosten som serveras till största delen är lokalproducerad och ekologisk, det finns återvinningsstation för gäster och engångsartiklar är bannlysta. För att gästen på ett hållbart och trevligt sätt ska kunna upptäcka omgivningarna erbjuds gratis lånecyklar.
Lydde gård tilldelades STF Hållbarhetsinitiativ 2024 med motiveringen:
På Lydde Gård har man skapat en plats där långsiktighet, byggnadsvård och omsorg för natur och kultur går hand i hand. Solfångare värmer vattnet, toaletterna spolas med regnvatten, täcken och kuddar i ekologisk ull och egenslungad honung förgyller frukosten – en inspirerande förebild för framtidens resande. Juryn imponerades särskilt av hur gästerna bjuds in att bli en del av platsens berättelse.
Se tillgänglighet och boka.