Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Kajkanten Vrångö

Vrångö är en bilfri skärgårdsidyll lägst ut i Göteborgs södra skärgård med en historia som sträcker sig tillbaka till forntiden. På kyrkogården finns en stensättning från stenåldern och på 1800-talet bodde den grymma kapardrottningen Johanna Hård här. Vrångö var från 1600-talet och fram till 1930-talet lotsarnas ö. Kvar som minne finns fortfarande det lilla röda huset på Utkiken. Från utkiken finns en hänförande utsikt ut över havet och Vinga i nordväst. Naturen på ön är en unik blandning av halländska sandstränder och bohuslänska klippstränder. Längs stränderna växer sällsynta och mindre vanliga arter, som vildsparris, krissla och martorn. Småöarna och skären utgör fina häckningsplatser för skärgårdsfågel. Här häckar bland annat tobisgrissla, småskrake och tornfalk.  

Vrångö är fantastiskt vackert året runt. Kom och förundras över havets krafter när vilda vågor slår över klipporna en höst eller vinterdag. På våren strosar du ostörd på vandringsstigar och stränder, solen värmer vid husväggarna och fåglarna kvittrar ikapp med vågornas kluckande och under sommaren väntar soliga dagar, ljusa nätter, sand och klippbad. Oavsett när du väljer att besöka oss bor du nära hav och natur med möjlighet både till avkoppling och aktivitet.  

Natur

Naturen på Vrångö är en unik blandning av halländska sandstränder och bohuslänska klippor, allting inom räckhåll för såväl barnfamiljer som par eller ensamvandrare. Längs stränderna växer sällsynta och mindre vanliga arter, som vildsparris, krissla och martorn. Småöarna och skären utgör fina häckningsplatser för skärgårdsfågel. Här häckar bland annat tobisgrissla, småskrake och tornfalk. Tyngdpunkten på vistelsen ligger i det naturnära och enkla där havet och naturen inspirerar.   

Basta och bada

Kajkantens relaxflotte erbjuder vedeldad bastu, badtunna och badstege för havsbad året runt. Här finns gasspis med ugn, micro, kaffebryggare, kyl och frys, porslin och kokkärl för den som vill tillaga sin egen måltid. Runt hela flotten löper ett trädäck med ytterligare sittplatser. På kajen bredvid finns grillplats, och vill du avnjuta en skaldjursmiddag så kan du beställa leverans direkt till bastuflotten.

Havsbad

Vrångö är vida känt i Göteborg med omnejd som den allra bästa badön. Vart du än vänder dig finns klippor och stränder. Havet är friskt, vilt och vackert! Vågar du dig bort från stigar och leder är möjligheterna stora att hitta en egen liten vik eller strand.

Paddla

Utforska skärgården från vattenlinjen. Det finns gott om alternativ på turer beroende på erfarenhetsnivå och tidsåtgång. Hos Kajkanten kan du hyra havskajak för dagstur eller några timmar. Här finns både enmanskajaker, K1, och tvåmanskajaker, K2. Turen startar och avslutas alldeles nära Kajkanten.  Du får instruktioner innan du ger dig av och turerna anpassas för nybörjare såväl som för erfarna kajakpaddlare. I kajakhyran ingår kajak, paddel, kapell, flytväst och karta över området. Uthyrning av kajaker finns från maj till oktober.

Vandring

Oavsett när du väljer att besöka Kajkanten bor du nära hav och natur med möjlighet till både avkoppling och aktivitet. Vill du njuta av Vrångös vackra natur är en vandring på öns tillgängliga leder att rekommendera. Känslan av frihet som infinner sig när du står inför den vidunderliga utsikten på höjderna är magisk. Fortsätter du nedför backarna ändras landskapet dramatiskt och du kommer in i skogens dunkel, med mossbeklädda stenar, slingrande småstigar och täta trädkronor. Oavsett vilken du väljer är alla slingor anpassade för barnvagnar och rörelsehindrade. Vid ett par ställen kan du lyssna på dramatisk Vrångöhistoria via mobilen. Om ni reser som grupp, passa på att boka en guidad vandring genom Vrångös naturreservat med en lokal guide. Du kommer att få se stensättningar från stenåldern och höra om pirater, kaptener och lotsar.

Plogga

Plogga är en miljö- och hälsorörelse som städar upp världen. Plogga betyder att du plockar skräp och joggar. Du kan också promenera, paddla, åka skateboard, cykla eller vad du själv föredrar. Vid Kajkantens miljöstation hittar du en PLOGGIS med skräppåsar som du kan använda för att plocka skräp. Ett perfekt sätt att njuta av ledighet och samtidigt göra något bra för planeten!

Hitta ut

Mellan april och november kan du leta efter check points med appen Hittaut. På Vrångö finns några av skärgårdens alla check points utplacerade och kartan som du behöver längs vägen finns i receptionen på Kajkanten. Hittaut är ett roligt sätt att upptäcka Vrångöskärgårdens naturreservat och samtidigt få röra på sig! Aktiviteten passar alla åldrar.

Mat och dryck

Kajkanten har ingen egen restaurang, men varje sjöbod är utrustad med ett litet kök där du kan tillaga dina egna måltider. Dessutom finns ett tätt och uppskattat samarbete med charmiga Hamnkrogen Lotsen, som ligger bara ett stenkast från Kajkanten. Här kan du både köpa fisk och skaldjur från havet för egen tillagning, eller beställa något från deras goda, havsinspirerade meny. Det finns även en restaurang precis där skärgårdsbåten angör Vrångö, och mittemot Hamnkrogen Lotsen ligger öns lokala Tempobutik där du kan fylla på förråden. Runt omkring Kajkanten finns flera grillar som du gärna får låna under din vistelse. På grannöarna Donsö och Styrsö finns flera caféer och restauranger och du tar dig lätt emellan öarna med Styrsöbolagets båtar. 

Kultur

Vrångö är en bilfri skärgårdsidyll längst ut i Göteborgs södra skärgård med en historia som sträcker sig tillbaka till forntiden. På kyrkogården finns en stensättning från stenåldern och på 1800-talet bodde den grymma kapardrottningen Johanna Hård på Vrångö. Vrångö var från 1600-talet och fram till 1930-talet lotsarnas ö. Kvar som minne finns fortfarande det lilla röda huset på berget, Lotsutkiken, som du når via vindlande trappor mellan de gamla trähusen. Från utkiken får du en hänförande utsikt ut över havet och Vinga fyr i nordväst. 

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.