Upplev mer

Boendets huvudsida: STF Herrgård de luxe

Bygden runt Åsnen är kreativ och levande. Bara 10 meter från herrgården börjar naturreservatet vars båda ca 4 km långa vandringsleder kantas av ekar hagar och sjö. Slingrande småvägar erbjuder vackra dagsturer för cyklisten som antingen tar med egen stålhingst eller hyr en veterancykel på plats. 1 km från Herrgård de luxe finns en hemlig badplats med såväl sandstrand som badbrygga. Sjön Åsnen med sin nationalpark ligger mindre än 10 km bort. Osabys rika fågelliv är sedan våren 2020 känt över land och rike genom Sveriges Radios uppmärksammade årliga sändning ”Fågelsångsnatten”.

Nils Hectors bästa tips

Nils Hector är uppvuxen i trakterna runt Åsnen och har en stark relation till sjön. Det var här som han och brodern Gustav i sin barndom utforskade öarna med en uttjänt räddningsbåt. Att Nils brinner för platsen som han nu återvänt till är tydligt.

– Det är härligt att se en blandning av barnfamiljer, kulturtanter, vandrare och sportfolk komma hit. De kanske upplever olika saker när de sitter i trädgården. Men alla upplever de något slags känslosvall.

Förutom vandringslederna runt Osaby så tipsar Nils gärna om traktens alla härliga sjöbad, kulturscener, evenemang och loppisar. Eller varför inte ett besök på hederlig bonnaaktion i Kvarnamåla. En annan favorit är den legendariska och färgglada folkparken Tyrolen, mellan Huseby och Alvesta. Till denna lantliga oas kommer under sommaren många välkända musiker.

Vandring

Vandringsslingorna i Osaby passar alla. Korta Hemängsslingan är en trevlig liten promenad i direkt anslutning till herrgården vars hemäng under våren fylls av speciella och vackra kungsängsliljor. Blåmarkerade Sjöslingan är ca 4 km lång och tar dig genom ängsmark, skog och utmed Vederslövssjön. Här finns flera fina ställen att ta en paus och njuta av solvarma hällar!

Hagmarksslingan går fram genom gamla typiska småländska hagmarker. Förbi knotiga ekar och praktfulla sockertoppsenar. På våren bjuder fåglarna på en konsert av rang. Vandringen bjuder på en stor stillhet! Denna slinga är gulmarkerad och lite rejälare skor eller stövlar rekommenderas då vissa partier kan vara blöta.

Åsnens nationalpark

Sjön Åsnen med sin nationalpark ligger mindre än 10 km bort. Sveriges nyaste nationalpark. Åsnen är vildmark, vatten, öar och tystnad. Ett ostört naturparadis med en insjöskärgård med mer än 1000 öar och 700km kustlinje. Åsnens nationalpark, som bildades 2018 och därmed blev Sveriges 30:e nationalpark består till 75% av vatten.

Åsnens nationalpark har två entréer – Trollberget i väst och huvudentrén Sunnabron i norr. Entréerna är som portar till nationalparken med sköna rastplatser i harmonisk design. Här finns också parkering, informationsskyltar, eldplatser, sopsortering och toaletter.

Gamla ädellövskogar med sällsynta mossor, lavar och svampar varvas med tajgans barrskogar, lingonris och myrmark. Många av miljöerna är hem åt fåglar, växter och insekter som blivit ovanliga eller försvunnit på andra håll när landskapet förändrats. Kanske kan du skymta en havsörn eller fiskgjuse, eller hör du storlommens stämningsfulla rop över sjön. Älg, utter och lodjur finns här också. I Åsnens nationalpark bjuds du på mäktiga upplevelser, oavsett om du är en äkta outdoor-entusiast, barnfamilj eller bara vill ut i naturen.

Växjö – den lilla staden mitti hjärtat av Småland

Växjö är en mysig småstad perfekt att besöka för att ta del av lite kultur eller en bit god mat. Strosa genom gågatorna, njut en fika, kika in i lokala butiker och avnjut en god måltid. Här finns sevärdheter som Domkyrkan, Kronobergs slottsruin, Smålands Museum och Utvandrarnas Hus.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.