STF Aurora Sky Station

Boendets huvudsida: STF Abisko Turiststation

aurora sky station
Lights Over Lapland photographer Chad Blakely

Nästan högst uppe på toppen av berget Nuolja i Abisko Nationalpark ligger STF Aurora Sky Station. Även under den mörka midvintern är det möjligt att skåda siluetterna av de omgivande bergen. Med stolliften transporteras du i mörkret upp mot bergsstationen där Aurora Sky Station ligger. Förhoppningsvis kan du redan under uppfärden skåda stjärnorna och redan här ett dansande norrsken. Det kommer att bita i kinderna av kylan, snön kommer att gnistra på marken och du kommer att vara förväntansfull. Resan upp med linbanan tar cirka 30 minuter. Vår personal hjälper dig att hitta en varm overall att ha på dig utanpå dina ytterkläder. Skoteroverallen och varma skor håller kylan borta och ingår i priset när du bokar STF Aurora Sky Station Night Visit.

Uppe på STF Aurora Sky Station står vår personal redo att ta emot dig för en oförglömlig kväll. Här finns ett utsiktstorn och en stor utomhusterrass där du kan skåda norrskenet och en sagolik utsikt över Čuonjávággi (Lapporten), hela Abiskodalen och Torneträsk. Inomhus finns en värmande brasa, ett café och en liten souvenirshop.

Boka ett besök på STF Aurora Sky Station

Vad är norrsken?

Kring jordens poler kan man ibland se ett förtrollande ljussken med färgskiftningar i grönt, blått eller rött på himlavalvet. Det förtrollande ljusskenet ändrar sig ofta och kan te sig som draperier, bågar eller strålar. Ljusfenomenet kallas för norrsken på svenska och aurora borealis på latin.

Norrsken uppstår när laddade partiklar från solen (solvinden) träffar den översta delen av jordens atmosfär på 100-400 km höjd. Partiklarna (elektronerna) träffar atmosfären längs den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet, en oval som påverkas av jordens magnetfält. De energirika partiklarna avger energi när de träffar atmosfären, vilket även resulterar i att partiklarna avger ljus i starka färger. Det är detta ljus som skapar norrsken. För blotta ögat är det endast möjligt att se norrsken när det är mörkt ute, även om det finns aktivitet i atmosfären alla dagar på året. Nätter som är mörka nog för att se norrsken har vi i Abisko från slutet av augusti till slutet av mars.

aurora sky station with northen lights

På denna sida har vi samlat allt du behöver veta om norrsken och Abisko.

Varför ska du komma till Abisko för att se norrsken?

I Abisko är förutsättningarna för att se norrsken bättre än någon annanstans i världen. Abisko ligger i regnskugga tack vare de omgivande bergen och Torneträsk, vilket innebär optimala väderförhållanden för norrsken med lite nederbörd och ofta en klar himmel. Abisko kallas faktiskt för ”det blå hålet” i folkmun – när omgivande trakter har mulet väder har oftast Abisko klar sikt rakt upp i rymden. Dessutom ligger Abisko mitt i Auroraovalen, det magnetfält där norrskenet uppenbarar sig.

För att skåda norrsken krävs mörker. I Abisko är nätterna långa under vinterhalvåret, från slutet av november fram till början av februari visar sig faktiskt inte solen överhuvudtaget. Du vill också komma bort från gatubelysning och andra ljusföroreningar som kan störa ögat i jakten på norrsken. I Abisko räcker det att gå några hundra meter från vår anläggning för att komma bort från ljusföroreningar.

Det var år 2015 som Lonely Planet utsåg vår lilla by Abisko till världens bästa ljusupplevelse, något som vi är oerhört stolta över.

Statistiken säger att gäster som stannar minst fyra nätter hos oss kommer att skåda norrsken. Norrskenet uppstår oftast i nordligt väderstreck över Torneträsk.

STF Aurora Sky Station Night Visit

Efter kl. 21:00 är STF Aurora Sky Station öppen för Night Visit. Ni tar linbanan upp till bergsstation och möter er guide för att starta norrskensjakten. Uppe på STF Aurora Sky Station finns en stor utomhusterrass och ett utkikstorn, där du kan stå och uppleva norrskenet och stjärnhimlen. Inne finns en norrskensutställning som på ett enkelt sätt beskriver vad ett norrsken är. Vid några tillfällen under kvällen håller guiden en norrskenspresentation här, där guiden på ett engagerande och intressant sätt lär dig mer om hur norrsken blir till och vilka myter och historier som skapats kring det genom tiderna.

Inne på STF Aurora Sky Station kan du njuta av en mysig atmosfär med en brasa där du kan värma dig mellan varven. Här kan du njuta av fika, en kopp värmande dryck och snacks från vårt café.

Du väljer själv när du vill åka ned från berget, du meddelar bara vår personal när du känner dig redo för nedfärd. STF Aurora Sky Station är öppet fram till kl. 01:00.

Boka din norrskensupplevelse här.

Tips vid ett vinterbesök på STF Aurora Sky Station

• Klä dig varmt! Även om du får låna varma kläder av oss rekommenderar vi att du har riktigt tjocka kläder under overallen. Du kommer att vistas utomhus för att få syn på norrskenet och du kommer att stå still. Ta med dig din varmaste mössa, dina varmaste handskar, gärna något som värmer halsen samt långkalsonger. Hellre för mycket kläder än för lite. Låt inte den arktiska kylan förstöra upplevelsen.

• Kamera! Föreviga det förtrollande norrskenet på bild. Våra guider kan hjälpa dig med inställningarna på kameran för att få den perfekta bilden. Mobilkameran kan fånga starka norrsken. Vi rekommenderar en systemkamera och ett kamerastativ. Vill du fota mycket rekommenderar vi att du har med ett extra batteri till kameran, det tar slut fort när du är ute i kylan.

• Pannlampa med rött sken! För att se norrsken krävs det att du inte utsätter ögat för ljusföroreningar, samtidigt som det är mörkt ute. En pannlampa som också har rött sken är att rekommendera, då kan du se framför dig men ändå se norrskenet på himlen.

Upplev midnattssolen på Nuolja

Den 25 maj händer det, dagen då solen inte går ned över horisonten här i Abisko. Från 25 maj står solen ovanför horisonten och lämnar den inte förrän mitten av juli. Hela sommaren är en enda lång sommardag.

Från den dag då linbanan öppnar för säsongen, fram till sista dagen då midnattssolen syns från Nuoljas topp så har linbanan även öppet kvällstid.

Under samma period erbjuder vi dagliga guidade midnattssolsvandringar. På denna tur kommer du tillsammans med kvällens guide vandra upp på Nuoljas topp (1164 moh) från STF Aurora Sky Station (900 moh). Från toppen kan du se vår grannby Björkliden, Torneträsk, Lapporten och hela Abiskodalen i en panoramavy, och om vädret tillåter det, även det vackra midnattsolsljuset. För att fira prestationen bjuder guiden på alkoholfritt bubbel och tilltugg.

Strax efter midnatt återvänder gruppen ner till STF Aurora Sky Station. Väl tillbaka kan du njuta av utsikten på terrassen, köpa fika, snacks och dryck i vårt café eller köpa en souvenir i vår lilla shop.

Du väljer själv när du vill åka ned från berget, du meddelar bara vår personal när du känner dig redo för nedfärd. STF Aurora Sky Station är under midnattssolssäsong öppet fram till kl. 01:30.

Besök STF Aurora Sky Station dagtid

Under högsäsong sommartid och skidsäsong vintertid så rullar även linbanan upp till STF Aurora Sky Station dagtid. Då kan du lösa en biljett i dalstationen för att åka upp och njuta av panoramavyn från solterrassen, vandra/skida på kalfjället eller ta en fika i STF Aurora Sky Stations café, med kanske den bästa utsikten ett café i Sverige har att erbjuda.

Se tillgänglighet och boka.

Sök & boka

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.