STF Kebnekaise Fjällstation stänger tillfälligt pga magsjuka

Här hittar du den senaste informationen om läget med magsjuka på Kebnekaise och norra Kungsleden.

Uppdaterad information 2023-08-15 kl 11:35

Den 18:e augusti öppnar vi upp för ordinarie verksamhet på Kebnekaise fjällstation och fjällstugorna längs norra Kungsleden. Läs mer här.

Uppdaterad information 2023-08-12 kl 19:50

Nu är det möjligt för gäster att göra bokningar på följande fjällstugor: Kaitumjaure, Sitojaure, Pårte, Akka, Hukejaure, Kutjaure, Njunjes, Sitasjaure, Pieskehaure, Aktse, Vakkotavare, Unna Allakas, Vistas, Kårsavagge, Nallo och Tarfala. Även bastu öppet för gäster. Beslutet kvarstår att inte erbjuda service som dass och tillgång till kök för tältare. När det gäller stugornas butiker så flyttar de utomhus alternativt att ett sällskap åt gången får komma in.

I övrigt gäller fortfarandet som informerades 9 augusti kl 15:15.

Uppdaterad information 2023-08-09 kl 15:15

Orsak till utbrott 

Provsvar visar att utbrottet av magsjuka på Kebnekaise och norra Kungsleden beror på ett Calicivirus, dvs vinterkräksjukan. Det räknas inte som en allmänfarlig sjukdom men den är mycket smittsam. Viruset utsöndras i mycket stora mängder främst i avföringen och det kan spridas via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer (även kräkningar kan smitta). Smittade personer kan vanligen sprida smitta upp till två dygn, ibland längre, efter symtomfrihet. 

Vattnet på stationen är inte smittkällan men vi har ändå lämnat in vattenprov från stationen och från jokkar i närheten och väntar på provsvar. 

Detta gäller på Kebnekaise fjällstation 

Vi öppnar upp Kebnekaise fjällstation för gäster som sedan tidigare har en bokning från och med torsdag 10/8 kl 16. Middagsservering finns för gäster som bor på fjällstationen. Vi tar ej emot nybokningar och vi tar heller inte emot tältande gäster, varken i området närmast stationen eller inomhus i våra faciliteter eller för middagsbokningar. Detta för att hålla nere antalet personer som vistas i området.   

Vi rekommenderar att tältare som bokat middag på fjällstationen fram till den 18:e augusti bokar av genom att kontakta bokningen, alternativt kommer in och får pengarna tillbaka och går ut igen. Det kommer gå ut ett mejl med information till alla som bokat bord på Kebnekaises restaurang och det finns en butik utanför stationen där man kan köpa mat.  

Dessa åtgärder har vi vidtagit på fjällstationen: 

 • Vi är i full gång med saneringen och saneringsfirman Ocab hjälper oss med saneringen av fjällstationen.
 • Vi för dialog med kommunen om bygglov för fyra nya dass.
 • Kontaminerade bajamajor flygs iväg för att saneras.
 • Vi anpassar serveringen i restaurangen för att minska risken för smitta.
 • Vi bygger nya handfat utomhus. 
 • Vi sätter upp skyltar och informerar gäster om vikten av god handhygien, d v s tvätta händer med tvål och vatten regelbundet. Alla måste hjälpa till med detta.  
 • Personal möter upp gäster utomhus och informerar om läget.

När vi nu öppnar upp verksamheten igen gör vi det med extra försiktighetsåtgärder, men vi vädjar också till dig som gäst att bidra till att skapa den bästa situationen för såväl dig som andra gäster. Tack för ditt stöd. 

Detta gäller på Fjällstugorna 

Våra fjällstugor längs norra Kungsleden håller öppet för gäster som redan har bokningar men har stängt för nybokningar tills vidare.  Stugorna erbjuder inte service som dass och tillgång till kök för tältare. När det gäller stugornas butiker så flyttar de utomhus alternativt att ett sällskap åt gången får komma in. Bastun hålls stängd för alla besökare. 

Stugorna är en viktig del i fjällsäkerheten och vi tar emot obokade gäster i nödsituationer. Men endast i nödsituationer. Detta gäller även på fjällstationen. 

Allmänna råd och tips 

För dig som bor på stationen och vistas inomhus: 

 • Tvätta händerna med tvål och vatten. Ofta! Och alltid efter besök på dass/bajamaja.  
 • Här behöver du inte koka vattnet 
 • Ta med dig vatten från stationen när du ska ut på tur 
 • Om du får minsta symtom, isolera dig och meddela receptionen via telefon eller skicka någon annan.  

För dig som vistas utomhus och bor i tält: 

 • Tvätta händerna med tvål och vatten. 
 • Vi rekommenderar att man kokar vattnet från jokkarna innan man dricker det, om det skulle vara så att vattnet blivit kontaminerat av avföring eller kräkningar uppströms. Beroende på var du tar vatten kan annan vattenrening krävas utöver kokning. Följ samma principer som du brukar följa. 
 • Gå uppströms för att ta vatten 
 • Gör dina behov på ett ansvarsfullt sätt, långt ifrån – minst 100 meter – vattendrag och leder. Bajsa i grop som sedan täcks över. 

Övrig information 

Båttrafiken i området går som vanligt.  

Vi fortsätter att erbjuda toppturer vid Kebnekaise fjällstation. 

Deltagare i Fjällräven Classic (som startar den 11 aug) bor inte hos STF och använder inte våra faciliteter. Arrangören ansvarar själv för att se till att det finns tillräckligt med faciliteter för att deltagare ska kunna utföra sina behov på ett ansvarsfullt sätt.
 

Information uppdaterad 2023-08-07 kl 16:30

Beslutet att stänga för nybokningar och drop-in samt tältservice gäller nu fler stugor på och i anslutning av Kungsleden.

För Abiskojaure, Alesjaure, Tjäktja, Sälka och Singi, Kaitumjaure, Sitojaure, Pårte, Aktse, Vakkotavare, Unna Allakas, Vistas, Kårsavagge, Nallo och Tarfala gäller nu följande:

 • Inga nya bokningar kan göras fram till 18 augusti.
 • Vi tar inte emot drop-in gäster fram till 18 augusti.
 • Ev bastu är stängd.
 • Ingen tillgång till tältservice – vandrare som tältar kommer inte att ha tillgång till stugornas faciliteter som dass, gästkök, torkrum eller butiker. Varken under dagtid eller kvällstid.

Stugorna är öppna av fjällsäkerhetsskäl för de gäster som har bokningar.

Information uppdaterad 2023-08-06 kl 12:00

I dag söndag 6 augusti har vi tagit beslutet att vi omgående stänger för nybokning och drop-in på fjällstugorna utmed Norra Kungsleden för att förhindra ytterligare smittspridning. Detta betyder att gäster som inte har en befintlig bokning på en fjällstuga inte kommer att kunna få en bädd. Vi kommer inte heller ge tillgång till tältservice runt stugorna på norra Kungsleden. Det betyder att vandrare som tältar inte kommer att ha tillgång till stugornas faciliteter som dass, gästkök, torkrum eller butiker. Varken under dagtid eller kvällstid. Vi har också beslutat stänga av alla bastur på dessa fjällstugor. Vi har tagit dessa beslut för att förhindra att en ohållbar situation med ökad smittspridning även på fjällstugorna utmed norra Kungsleden uppstår. Det är något vi gör allt för att förhindra. För fjällsäkerheten kan vi inte stänga stugorna helt då människor redan befinner sig ute på lederna, men vi kan minimera antalet nya människor som kommer till stugorna.  

 Vi har även tagit beslutet att stänga för nybokningar på Kebnekaise Fjällstation fram till 18 augusti.  Vi hoppas kunna öppna för gäster med befintliga bokningar som planerat 10 augusti. Fram till 18 augusti kommer vi heller inte att erbjuda tältservice vid Kebnekaise Fjällstation. Vi behöver ta ansvar och vidta de åtgärder vi bedömer nödvändiga, även om de för många verkar drastiska. Vi gör det för våra gästers – både nuvarande och de som ska komma längre fram – och personals säkerhet och vi hoppas på din förståelse.  

Fjällstugorna på Norra Kungsleden som omfattas är: Abiskojaure, Alesjaure, Tjäktja, Sälka och Singi. 

Information uppdaterad 2023-08-06 kl 8:20

Under första veckan av augusti såg vi tyvärr flera fall av magsjuka på och kring Kebnekaise fjällstation. STF har rutiner för den här typen av situationer som vi noga följer. Till exempel har vi infört skärpta hygienrutiner och extra sanering av bl a handtag. De gäster som har sjukdomssymtom har isolerats och separata dass fanns för dem. Gäster har kontaktats och erbjudits att avboka mot full återbetalning. Vi har följt utvecklingen noggrant och utvärderat läget löpande.  

Under lördagen 5 augusti utvecklades situationen på ett sätt som gör att vi ser ett behov av att stänga fjällstationen under några dagar. Vi ser att gäster insjuknar i en snabbare takt vilket gör att vi har allt svårare att isolera gäster, sanera utrymmen i den takt som krävs och avdela separata dass för de som är sjuka. Vi förstår att det skapar oro och frustration men vi behöver ta det ansvar som situationen kräver och se till våra gäster och personals bästa. Vi behöver bryta smittspridningen på fjällstationen och ge personalen en chans att sanera alla utrymmen ordentligt och och få upp nya dass till området. Från och med söndag 6 augusti håller vi fjällstationen stängd för alla gäster och vi hoppas att vi återigen kan öppna upp för gäster torsdag 10 augusti. Situationen vid Kebnekaise fjällstation försvåras av att avloppet förstördes av kraftiga vattenflöden tidigare i somras och vi är hänvisade till att använda dass. 

Alla gäster med bokningar under denna period avbokas mot full ersättning. Har man frågor eller funderingar eller behöver hjälp med ombokning kontaktar man vår bokning. Det finns till exempel möjligheter till boende på Saltoluokta Fjällstation och Abisko Turiststation. Fjällstugorna utmed Kungsleden är fortsatt öppna.  

Vi vädjar till alla som vistas i området att vara extra noggranna med hygienen. 

 • Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att ha tagit i föremål eller på ytor som kan ha virus på sig. Handsprit räcker inte för att stoppa alla virus. Använd flytande tvål och torka händerna med en egen handduk eller pappershanddukar. 
 • Om man behöver göra sina behov ute i naturen: gå minst 100 meter från led respektive vattendrag för att uträtta dina behov, gräv en grop, och täck över.
 • Tvätta inte händerna eller diska direkt i vattendrag utan ta upp vatten och gör det över mark. 
 • Undvik att laga mat till andra så länge man är sjuk.  

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.