Fyrvaktarbostad på Gotland blir STF Närsholmen Fyr & Logi

Närs fyrplats på Närsholmen är med sin savannliknande natur en unik miljö på sydöstra Gotland och en plats som året runt lockar både gotlänningar och turister. I maj blir den säregna platsen än mer tillgänglig för allmänheten då den tidigare fyrvaktarbostaden förvandlas till ett vandrarhem - en satsning som möjliggjorts genom ett samarbete mellan Statens fastighetsverk och Svenska Turistföreningen, STF.

Statens fastighetsverk tog över förvaltningen av byggnaderna på Närsholmen 2014 och har sedan dess funderat på vad man skulle kunna göra för att bättre tillgängliggöra den ovanligt vackra fyrmiljön. Sedan 2018 har vandrarhemstanken utretts.

– Närsholmen är både naturskyddsområde och ett Natura 2000-område vilket krävt en extra försiktighet i val av verksamhet. Lösningen med vandrarhem känns perfekt. Det är en lagom lågmäld verksamhet samtidigt som den ger allmänheten full tillgång till platsen, säger Jan Olov Westerberg, fastighetsdirektör vid Statens fastighetsverk.

En viktig fråga att lösa var brandskyddet. Statens fastighetsverk undersökte först möjlighet att göra gästrum också på Fyrvaktarbostadens övervåning. En sådan lösning hade dock krävt nya utrymningstrappor på var sin sida om huset vilket ansågs utgöra ett alltför stort ingrepp. Nu blir det förråd på övervåningen och gästrum på nedervåningen med plats för tio övernattande gäster.

Ett vackert och extraordinärt boende
Svenska Turistföreningen, STF, var inte sena med att tacka ja till att hyra den gamla fyrvaktarbostaden då möjligheten gavs. Den naturnära och inspirerande miljön på Närsholmen passar väl in bland platser som STF vill kunna erbjuda sina medlemmar och gäster.

– Det är en fantastisk plats. Vi letar hela tiden efter boenden som är genuina, hållbara och personliga. De som har det där lilla extra och på så sätt skapar förutsättningar för fler att upptäcka hela Sverige. Närsholmen har allt detta och det är viktigt för oss att platsen även i framtiden bjuder in till besök, vare sig du sover över eller inte, säger Magnus Häggström, chef för STFs anslutna boenden.

Värdar för STF Närsholmen Fyr & Logi blir paret Gry Svedberg och Martin Lindström. De ser fram emot att kunna välkomna sina första gäster i maj.

– Närsholmen är en av Gotlands vackraste platser. Att tillsammans med STF kunna erbjuda gäster en logianläggning på fyrplatsen är en dröm. Vi kommer att utveckla verksamheten varsamt, med stor hänsyn till naturen och de gamla byggnaderna. Här ska man komma ner i varv, vandra på de savannlika ängarna och äta middag på kalkstensstranden, säger Martin Lindström, värd för STF Närsholmen Fyr & Logi.

Fyrvaktarbostaden kommer att erbjuda boende fördelat på tre rum, ett kök och ett samlingsrum. En byggnad med wc och dusch finns strax intill. Därtill finns bland annat en gammal bagarstuga som kan användas som mötesrum.

Bilder för fri publicering i samband med STF Närsholmen Fyr & Logi, fotograf måste nämnas: http://stffrontend.qbank.se/selection/966fa70e4241bf5e43a85f14556a1c61

Webbplats: www.svenskaturistforeningen.se/narsholmen

För mer information, vänligen kontakta:
Lars-Erik Berglund, fastighetsförvaltare Statens fastighetsverk, 010 478 78 31, lars-erik.berglund@sfv.se
Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 070 333 71 87, asa.carlberg@sfv.se
Jenny Engström, kommunikationsansvarig Svenska Turistföreningen, 0735 45 26 44, jenny.engstrom@stfturist.se
Martin Lindström, värd STF Närsholmen Fyr & Logi, 0734 34 31 00, martin@lindstromgothberg.se

Kort om STF
STF grundades 1885 som en ideell förening med syfte att främja natur och kulturturism i Sverige. Sedan dess har föreningen växt till cirka 242 000 medlemmar. ”Upptäck Sverige” är det genomgående temat för föreningens verksamhet inom friluftsliv, natur- och kulturturism. STF utövar opinionsbildning med syfte att värna natur- och kulturmiljöer och främja en hållbar turistisk utveckling. Via sitt dotterbolag driver STF, i egen regi och tillsammans med franchisetagare, cirka 250 vandrarhem, hotell, pensionat, fjällstationer och fjällstugor från söder till norr, från absoluta city till lägen i väglöst land. 65 lokalavdelningar anordnar en mängd lokala aktiviteter. STF ger ut medlemstidningen Turist.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.